Szybki makaron z kurczakiem w sosie serowo-śmietankowym Pomysł na szybki obiad po pracy, do wykonania w niecałe pół godziny! Bardzo smaczne i syte danie obiadowe dla całej rodziny. Polecam! Składniki: ok 300g ulubionego makaronu (u mnie rurki) 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 ząbki czosnku pół szklanki bulionu 1-2 łyżki serka śmietankowego typu Almette, Turek 125ml(...)śmietanki 30% 2-3 łyżki posiekanej pietruszki 3 łyżki tartego sera żółtego Przyprawy:sól, pieprz, papryka słodka i ostra, curry olej do smażenia *** Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odkładamy na później. W międzyczasie mięso z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy łyżką oleju, obsypujemy przyprawami, mieszamy *** *** Filety podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju
Blog z ApetytemMakaron z cukinią w sosie serowym to połączenie prostoty i wyjątkowej aksamitności, które zaskoczy waszych gości i sprawi, że stanie się ulubionym daniem w Waszym menu. Cukinia to warzywo, które w sezonie jest dostępne w nadmiarze i często trafia do naszych kuchni. Dzięki jej delikatnemu smakowi oraz chrupiącej konsystencji jest idealnym dodatkiem do wielu potraw. Dzisiaj pokażę(...)kilka prostych kroków przygotować makaron z cukinią, który zaskoczy Was bogatym i kremowym sosem serowym. Ten przepis nie tylko jest łatwy do przygotowania, ale także pozwala na wykorzystanie sezonowych składników, co jest zawsze dobrym pomysłem dla naszego portfela i środowiska. Film: Składniki 2-3 porcje: 300 g ugotowanego makaronu 1 średnia cukinia 1 cebula olej do smażenia
Smakowite DaniaMakaron udon jest to jeden z moich ulubionych makaronów. Sprawdza się w wielu daniach, a jego wyjątkowa grubość i struktura sprawia, że wszystko z nim smakuje o wiele lepiej. Jest to japoński klasyczny makaron składający się tylko z trzech składników. Mąka, woda i sól, tylko tyle nam potrzeba, abyśmy mogli przygotować jeden z najlepszych makaronów.... Read More Artykuł Makaron udon
SprawdzonaKuchnia.pljest o wiele smaczniejsze i zyskujesz gwarancję, że podczas podsmażania nie zmniejszy ono zbyt mocno swojej objętości. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 500 g szpinaku baby 300 g makaronu (np. tagliatelle lub penne) 150 g śmietany 30% 20 g startego parmezanu 2 ząbki czosnku olej do smażenia (najlepiej dobrej jakości olej rzepakowy) sól i pieprz do smaku Zapiekanka(...)wcześniej kurczaka i gotuj przez kilka minut. Od czasu do czasu mieszaj. Gdy wyłączysz już grzanie palnika, sprawdź smak sosu – w razie potrzeby dopraw go solą i pieprzem. Makaron ugotuj al dente zgodnie z zaleceniem producenta, które znajdziesz na opakowaniu. Ugotowany odcedź na sitku i przelej zimną wodą. Naczynie żaroodporne posmaruj cienką warstwą oleju. Włóż do niego ugotowany makaron
RozdomowionaSzybkie danie z makaronem idealne na trwające upały. Proste w przygotowaniu i dobrze smakujące ;-) Nie wiem jak Wy, ale my w takie gorąca robimy szybkie obiady, żeby jak najmniej stać przy garach :-) Myślę, że jest to fajny pomysł na obiad z makaronem, kurczakiem i dodatkiem cukinii. Miłego dzionka wszystkim życzę. Składniki dla 4 osób: 3 filety z kurczaka 1 średnia(...)cukinia 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku ulubiony makaron sól pieprz oliwa do smażenia ser grana padano 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę i podsmażamy, 2. Kurczaka kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i smażymy aż kurczak
kruche babeczkiKiedy jest już odpowiednio doprawiony, przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, sos powinien się przegryźć. Pozostałe składniki: 300 gram makaronu 1 łyżka kaparów Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na 100 gram makaronu, gotujemy litr wody z solą, wrzucamy makaron i gotujemy 5 minut. Odcedzamy. Mieszamy(...)sosem ajvar. Do tej porcji makaronu wykorzystała 1/2 powstałego sosu, reszta czeka cierpliwie w lodówce ;) posypujemy kaparami, podajemy z drobiowymi kuleczkami i świeżymi ziołami
Życie zaczyna się w kuchniMakaron i kurczak to idealne połączenie! Świetnie sprawdza się zarówno w daniach obiadowych, jak i sałatkach. Tym razem w naszym domu zagościła sałatka z makaronem , kurczakiem i rukolą. Bardzo proste i smaczne połączenie, które powinno posmakować każdemu. Do tego chrupiące ziarna słonecznika i delikatny sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i czosnku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostatnimi czasy bardzo(...)rukolą zasługuje na szczególne uznanie, dlatego też zachęcam Was do zapoznania się z przepisem! SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – PRZEPIS Składniki 350 g fileta z kurczaka 100 g makaronu 10 pomidorków koktajlowych 100 g rukoli 2 łyżki oliwy 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól pieprz papryka słodka przyprawa gyros
Przepiski.plJakiś czas temu natknęłam się w osiedlowym warzywniaku na bakłażana giganta, który od razu skradł moje serce. Połowę tej olbrzymiej oberżyny przeznaczyłam na wspaniały makaron, który jest gwiazdą dzisiejszego wpisu. Inspirowany sycylijskim daniem Pasta alla Norma, które opiera się na połączeniu pomidorowego sosu i smażonego bakłażana. Moja wersja nie zawiera sera, o którym po prostu zapomniałam ale za to została(...)płatkami chilli, które zapewniają przyjemne szczypnięcie w język. To proste i przepyszne spaghetti, które zachwyca o każdej porze dnia i nocy! :) Mnóstwo smaku, kremowe kawałki bakłażana, spręzyste nitki makaronu, po którym ślizga się pomidorowy sos, pozostawiający w kącikach ust wspomnienie włoskiej biesiady i rozkosznego letniego słońca. Kilka płynnych ruchów na petelni, potem wystarczy dodać makaron i można oddać się beztroskiemu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaKlasycznie i bez ceregieli. Jeżeli jesteście amatorami kuchni włoskiej i warzyw sezonowych, zróbcie koniecznie. Tutaj naprawdę nie trzeba nic więcej dodawać. Składniki: 8 średnich dojrzałych pomidorów 400 g makaronu (ja użyłam farfalle) 1 cebula 2 ząbki czosnku garść liści bazylii 1 łyżka suszonego oregano duża szczypta mielonej słodkiej papryki spory kawałek sera długodojrzewającego sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje(...)rozdrobniony czosnek, smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Dodajemy pomidory, oregano, paprykę, smażymy około 20 minut, do redukcji sosu. Pod koniec gotowania dodajemy sól, pieprz i poszarpane liście bazylii. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody), wrzucamy do sosu pomidorowego, mieszamy, całość smażymy minutę. Jeżeli sos wyszedł za gęsty, można dolać do makaronu odrobinę wody
Kardamonovywiem co takiego jest w tej zupie, że po skosztowaniu poczułam się jak przedszkolak. Makaron? No na pewno nie fasola… Zupa wyszła wyjątkowo dobra. I nie piszę tego, bo na blogu trzeba wszystko wychwalać, nie nie. Naprawdę wyszła super. Tak sobie teraz myślę, że to może kwestia tej mieszanki warzyw? Składniki: 1,5 l wody 1 opakowanie mrożonki(...)zupa zimowa” jasnozielona część pora 1 puszka małej fasoli dwie garści drobnego makaronu pół pęczka koperku 2 liście laurowe olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Pora kroimy w półplasterki, obsmażamy chwilę na oleju. Dodajemy do niego mrożonkę, liście laurowe, wodę i gotujemy 5 minut. Po tym czasie wrzucamy do tego makaron i gotujemy zupę do jego miękkości. Pod koniec
Kardamonovywołowiny 2 mniejsze łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 puszki krojonych pomidorów pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka oregano (opcjonalnie) 400 g makaronu spaghetti parmezan sól pieprz oliwa (przepis na 4 porcje) Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojone drobno cebulę i seler, rozdrobniony czosnek i startą na największych oczkach obraną(...)przykrywamy pokrywką i całość gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i powoli redukujemy sos (który finalnie ma być bardzo gęsty). Po ugotowaniu sosu, makaron gotujemy al dente. Pamiętajcie o odlaniu trochę wody z gotowania. Makaron odcedzamy, dodajemy do niego sos mięsny i trochę wody z gotowania makaronu, mieszamy. Podajemy z parmezanem. Podobne przepisy
Kardamonovysałatka z zupek chińskich, aczkolwiek bardzo ją przypomina. Postanowiłam po prostu dodać do niej zdrowszy makaron i indyka. Powiem Wam jednak szczerze, że tego typu sałatki smakowały mi bardziej gdzieś z 15 lat temu. Z ciekawości wróciłam do niej parę dni temu. To już nie są moje smaki. Zdecydowanie bardziej wolę nasze polskie sałatki lub po prostu dużą ilość zieleniny(...)Składniki: 400 g piersi z indyka 200 g makaronu chow mein 2 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 łodyga selera naciowego 1 puszka kukurydzy biała część pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz olej rzepakowy Indyka kroimy w mniejszą kostkę, dodajemy do niego
Kardamonovysuper. Składniki: 250 g kiszonej kapusty 10 małych pieczarek 1 cebula 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku ćwierć łyżeczki wędzonej papryki 250 g makaronu łazanki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 5 porcji) Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, wlewamy wodę (tak żeby przykryła kapustę), dodajemy liście i ziele, gotujemy bez pokrywki około 15 minut(...)międzyczasie makaron gotujemy al dente, przelewamy go wodą i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojone w plasterki pieczarki, startą na największych oczkach obraną marchewkę i pokrojoną drobno cebulę, wszystko smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec smażenia dodajemy paprykę, smażymy minutę. Do cebuli i pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę, doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem, chwilę znowu smażymy
Kardamonovybędę to robiła co roku. Dzięki niemu zrobiłam nie tylko tytułową zupę, ale także pesto do niej. Podstawą zupy jest mój poprzedni przepis na pomidorówkę . Zmieniłam jednak ryż na makaron, dodałam dwa inne składniki i wyszła gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą. Zjedliśmy ją w dwa dni. Na drugie śniadanie także. Wyszła super. Składniki: 1,2 l wody(...)passaty pomidorowej 2 marchewki 1 większy korzeń pietruszki mały kawałek selera 1 cebula 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta cukru (lub więcej) 150 g makaronu (ja użyłam pokruszonego pappardelle) 2 kulki mozzarelli 2 łyżki pesto z rukoli sól pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego (przepis na 5 porcji) Umyte marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę
Kardamonovyurządzajcie grilla, a nawet jeśli nie – spróbujcie tej sałatki, bo nawet sama jest świetna, np. na lunch, do pracy czy na piknik. Składniki (na 4 duże porcje): szklanka makaronu orzo 2 średnie cukinie kubek pomidorków koktajlowych kostka twardej fety – 200g oliwa z oliwek do skropienia sól i pieprz Na dressing: skórka otarta z połowy cytryny sok z połowy(...)skrapiamy oliwą i mieszamy, najlepiej delikatnie rękami, aby pokryła się oliwą i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie gotujemy makaron orzo w dobrze osolonej wodzie, aby był al dente – zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, przelewamy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia i ostygnięcia. Możemy także przygotować
Smaczna Strona