morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek, a dla bezglutenowych makaron kukurydziany. Składniki na 4 porcje. Najpierw przygotowujemy pulpeciki. Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy(...)Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut (co 5 minut pulpeciki obracamy żeby nam się równo upiekły i nie przypaliły). Na koniec gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy makaron który polewamy sosem i na wierzchu kładziemy pulpeciki. Smacznego
Kuchenne Wariacjekurczakiem/Broccoli soup with chicken autorka: Pommes à la cannelle z bloga Pommes à la cannelle Zupa soczewicowa z grzybami autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE(...)rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Spaghetti z pesto z buraków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na ten wyjątkowo pyszny makaron znalazłam na blogu Kwestia Smaku (lekko go zmodyfikowałam). Zachęcona pozytywnymi opiniami oraz składnikami, które wprost uwielbiam, postanowiłam go przygotować. I również podpisuję się rękami i nogami pod tym, że jest wprost wyborny! Połączenie świeżych liści szpinaku, z suszonymi pomidorami oraz chrupiącą cukinią przedstawia wyjątkowy bukiet smaków. Natomiast tarty, roztapiający się parmezan tworząc pewien rodzaj(...)kremowego sosu, fantastycznie spaja ze sobą makaron penne z pozostałymi składnikami. Koniecznie musicie spróbować! To danie polecam także tym, którzy nie przepadają za szpinakiem (bardzo prawdopodobnie, że się do niego przekonają – przetestowane na kilku osobach) :) Składniki: ok. 400-500 g makaronu penne 4 duże garści świeżego szpinaku 15 cząstek suszonych pomidorów w oleju 5 ząbków czosnku ok. 120 g tartego
MyCookBook.plDziś zapraszam Was na owocowe danie na zimno, idealne podczas upałów, które możecie zaserwować np. na podwieczorek lub lekką kolację. Makaron z serem i truskawkami przywodzi mi na myśl czasy dzieciństwa. Wprost za nim przepadałam, a dziś przyrządzam go swojej córeczce, która też go uwielbia :) Jedyną zmianą jaką wprowadziłam jest razowy makaron pszenny, dużo zdrowszy od zwykłego, zawierający sporą ilość(...)błonnika (oczywiście możecie użyć innego makaronu). W przepisie wykorzystałam zwykły twaróg, jednak jeśli nie lubicie jego grudkowatej konsystencji wystarczy, że zamienicie go na twaróg potrójnie mielony (taki na serniki). Składniki (na 4-5 porcji): 250 g pszennego makaronu razowego (u mnie świderki) 250 g twarogu 400 g truskawek ok. 8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić) kilka truskawek kilka listków mięty
MyCookBook.plLekki makaron o świeżym i subtelnym smaku z dodatkiem cukinii, mięty i parmezanu to doskonała propozycja na prosty i szybki obiad. Smakuje wspaniale! Zresztą przekonajcie się sami :) Polecam! Składniki (na ok. 4 porcje): ok. 300-350 g makaronu-wstążek np. mafaldine corte (mogą też być farfalle, kolanka, penne) 350-400 g cukinii 4 dymki (cebulki wraz z jasną częścią łodygi(...)łyżeczki posiekanej świeżej mięty 50 g startego parmezanu kilka łyżek oliwy sól pieprz Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy makaron al dente według wskazówek na opakowaniu. Cukinię myjemy, osuszamy. Jeśli mamy małe, młode cukinie najlepiej ich nie obierać (starsze obieramy i usuwamy gniazda nasienne) i od razu pokroić w drobną kostkę. Dymki myjemy, osuszamy i siekamy
MyCookBook.plSzybki obiad, lunch albo obiadokolacja. Lekka, zdrowa, pełna smaku. Koreańskie bulgogi – cieniutko pokrojona wołowina w słodko-pikantnej marynacie. Podana z makaronem ryżowym i sałatką z ogórków zamarynowanych na szybko, w dalekowschodnim stylu. Warto spróbować i się zakochać. Bulgogi to dosłownie ‘mięso z ognia’, ale słowo to oznacza też sposób marynowania mięsa. Można spotkać bulgogi nie tylko z wołowiny(...)jest zdecydowanie najsmaczniejsze!) ale i z kurczaka czy wieprzowiny (schabu). W niektórych rejonach Korei podaje się je z ryżem, w innych – z ryżowym makaronem. W jeszcze innych – i to opcja bez węglowodanów – z liśćmi zielonej sałaty, do których wkłada się bulgogi, zawija i zjada jak wrapy. Tą samą marynatą potraktowany bywa i popularny fast-food – hamburgery. Oryginalnie mięso piecze się
Karo in the KitchenDzisiaj przepis na włoską zapiekankę, z makaronem, pomidorami, szpinakiem i mozzarellą, zrobioną z pysznego pełnoziarnistego makaronu i szpinaku w sosie jogurtowym, dzięki czemu zapiekanka jest przepyszna, ale również znacznie zdrowsza od tradycyjnej wersji, na pszennym makaronie, ze śmietaną i bardzo dużą ilością sera. To co skusicie się ? Składniki : 1 opakowanie mrożonego szpianku 3/4 paczki makaronu razowego(...)innego ulubionego jogurt grecki (ewentualnie śmietana wegańska lub zwykła) masło klarowane kilka łyżeczek lub olej roślinny 1 kulka mozzarelli 1 większy pomidor bazylia do dekoracji Przygotowanie : 1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego lekko posmarowanego tłuszczem 2. Na patelni podsmażyć na maśle lub oleju cebulę, czosnek i dodać mrożony szpinak
zdrowa vege kuchniadanie o nazwie penne z pomidorami i tuńczykiem . Gdy dostała owy specjał, spróbowałam i pomyślałam, że danie jest tak śmiesznie proste, że szkoda to kupować... osobiście nie przepadam za makaronem typu penne więc ja produkuję tą potrawę z makaronem świderki lub spaghetti. Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem ok 30 minut łatwe dla 2 osób Składniki * makaron spaghetti * puszka całych(...)przesadzić. Pod koniec smażenia dodajemy przypraw liściaste-przypraw liściastych wg mnie nie powinno się już smażyć ani dusić. Dodajemy je, mieszamy na patelni i koniec. Na ugotowany makaron wykładamy sos, na sos tuńczyk odciśnięty z zalewy i gotowe! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniMakaron z łososiem zachwycił mnie już jakiś czas temu pisałam - o tym między innymi TU i TU ale tak prostego i pysznego dania jeszcze nie robiłam - genialne po prostu. Mam ostatnio fazę kulinarnego leniwca i ten przepis okazał się na mój humor idealny " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> wkrótce wstawię też przepis na mega szybki(...)ktoś na święta z tradycyjnymi piernikami nie zdążył będzie on pyszną alternatywą " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Tagliatelle z łososiem i rukolą Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (250g) 100 g łososia wędzonego garść liści rukoli 150 ml śmietanki 30% skórka starta z 1/3 cytryny Do dzieła!!! Gotujemy makaron w osolonej wodzie al dente - odcedzamy odlewając
sierotka maRysia w kuchniPrzyrządzenie tego makaronu zajmuje dosłownie 20 minut a jest to jedno z najpyszniejszych dań jakie jadłam. Nowością w tym przepisie jest dodatek ormiańskiego sudżuk - jest to długo suszona wędlina o bardzo intensywnym smaku, można ją zastąpić szynką parmeńską lub inną suszoną wędliną/kiełbasą. Polecam jednak spróbowanie tego ormiańskiego specjału - ja długo szukałam zastosowania dla tej kiełbasy - tutaj pasuje idealnie(...)Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i wiórkami ormiańskiego sudżuka Składniki: 1 mała cukinia 3-4 suszone pomidory 1/2 opakowania dowolnego makaronu Malma kilka łyżek startego na wiórki ormiańskiego sudżuka lub innej długo suszonej kiełbasy oliwa z oliwek sól, pieprz Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Cukinię kroimy w cieniutkie plasterki i dusimy na oliwie aż będzie miękka. Posypujemy solą
sierotka maRysia w kuchniOgłaszam kolejny konkurs na blogu! Chyba nikomu nie muszę reklamować i zachwalać makaronu Malma - jest to naprawdę dobry jakościowo i smaczny produkt który przyda się każdemu - zarówno lubiącym gotować jak i nie :-)! Bo przecież któż z nas nie kocha makaronów!? Do wygrania w konkursie są 2 zestawy 12 opakowań makaronu Malma i aby zdobyć ten zapas należy podać przepis(...)danie z makaronu Malma ale takie do którego musimy użyć przynajmniej jednego składnika w wersji nie przetworzonej czyli np świeżego pomidora, sałatę czy świeże owoce! Konkurs trwa od dania dzisiejszego do 20 czerwca 2014! Wygranych ogłoszę 3 dni po zakończeniu konkursu czyli 23 czerwca 2014! Będę wdzięczna za polubienie fanpage bloga!!! Życzę powodzenia!!! Regulamin: organizatorem konkursu jestem ja czyli Dorota
sierotka maRysia w kuchniMakaron ten jest po prostu idealny... prosty, smaczny i ładnie wygląda Wydaje mi się, że jest to też taki typowo włoski makaron - kilka podstawowych składników i genialne danie wyczarowane. Polecam... Spaghetti z gruszką i gorgonzolą Składniki: 500 g spaghetti 1/4 kostki masła 350 g gorgonzoli pokrojonej w kostkę 1/3 szklanki mleka 1 duża gruszka lub 2 małe sól, pieprz świeża(...)szałwia Do dzieła!!! Makaron gotujemy al dente. Masło rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie. Do masła wkładamy gorgonzole i wlewamy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem i ciągle mieszając czekamy aż ser się rozpuści. Gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy połowę do sosu - całość miksujemy - nie przejmujcie się tym, że sos będzie dość rzadki zgęstnieje gdy dodamy makaron. Wkładamy resztę gruszki
sierotka maRysia w kuchnizachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak ciekawego nowego smaku. Jest naprawdę świetny, wydawał się mdły nawet po doprawieniu ale gdy dodałam, już zrezygnowana, makaron okazał się tym bez czego ten sos by nie miał racji bytu. Jest to typ sosu który smakuje idealnie z grubymi makaronami. Oryginalnie był penne, jednak ja zaryzykowałam i użyłam farfalle(...)smakował wyśmienicie. Nie widzę go z spaghetti... Polecam bo myślę, że będziecie bardzo mile zaskoczeni tym smakiem. Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia Składniki: opakowanie makaronu penne (u mnie farfalle) 2 duże czerwone papryki mała cebula ząbek czosnku świeża bazylia 100 g wędzonego łososia w kawałkach (mogą być skrawki) małe opakowanie śmietanki 30% sól, pieprz, słodka papryka
sierotka maRysia w kuchnimakaron z piersią kurczaka i suszonymi pomidorami Dziś zaproponuję błyskawiczny obiad, którego przygotowanie, trwa tylko tyle czasu, ile go trzeba na ugotowanie makaronu. Błyskawicznie wcale nie znaczy niesmacznie, wręcz przeciwnie, szybko przygotowane proste składniki, dają w rezultacie danie, mile nas zaskakujące swym smakiem. składniki dla trzech osób 300 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka(...)suszonych pomidorów z olejowej zalewy 4 łyżki oliwy szczypta chilli sól, pieprz 250-300 g dowolnego makaronu natka pietruszki sposób przygotowania Pierś kurczaka kroimy w paski i przyprawiamy ją pieprzem, oraz solą. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej makaron. Rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, oraz drobno siekany czosnek, smażymy całość przez minutę
Miód i pieprzprzestrzeni w jasnym i widnym lokalu. Wzrok przykuwa długa, otwarta kuchnia, porządek okraszony ciepłymi, stonowanymi kolorami. Aha, tuż przy wejściu znajduje się przeszklone pomieszczenie, w którym robiony jest m.in makaron (różne rodzaje) i część deserów. Tak, robi wrażenie ale i jednocześnie oczekuje się bardzo dobrej jakości pasty po takim widoku... Jedzenie. Jeśli kuchnia śródziemnomorska, to na pierwszy rzut idzie pizza(...)młynki z solą i pieprzem, oliwy i ocet balsamiczny oraz świeżą bazylię i gdzieniegdzie rozmaryn. Plus w minusie Przewagą tego miejsca jest wspomniany wcześniej fakt przygotowania w lokalu makaronu, który następnie przechowywany jest w pudełeczkach i eksponowany przed klientem. Po wybraniu składu dania decydujemy się na jakiś rodzaj makaronu (ja np. wybrałem szpinakowe kolanka, j.w.) - czyli do wyboru
Right Behind The Kitchen