Dziś pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Przyrządzenie posiłku zajmuje tylko około 20 minut. Składniki - makaron fusilli - tuńczyk - oliwki - suszone pomidory Przygotowanie 1. Makaron gotować około 20 minut w osolonej wodzie. 2. Pokroić w drobną kostkę suszone pomidory i oliwki. 3. Podsmażyć na patelni tuńczyka, dodać oliwek i pomidorów. 4. Ugotowany makaron
Kuchenne innowacjeProste, pyszne niezawodne danie. Idealne na imprezy, kolacje czy lunch do pracy. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Makaron musi być lekko twardawy. Przygotowanie mięsa – cebulę i pora pokroić drobno. Na patelnię wlać olej i rozgrzać. Dodać cebulkę, pora i posiekany czosnek. Smażyć aż lekko wszystko zmięknie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci kolor surowizny. Doprawić mięso do smaku(...)sposób zahartowujemy żółtka i nie powstanie jajecznica. Dodać masę jajeczną do sosu i dokładnie wymieszać. Pieczenie – naczynie żaroodporne o dowolnym kształcie posmarować masłem. Na dno wrzucić połowę makaronu. Następnie włożyć połowę masy z mięsem oraz połowę sosu. Ponownie położyć makaron, masa z mięsa i sos. Na górze dodatkowo obsypać trochę serem. Możecie zrobić zapiekankę w okrągłej formie. Przy serwowaniu
Kuchnia Pokoleńchcę zjeść…Gdy, gdy, gdy… Potrawa jest niesamowicie prosta i pyszna! Pesto przygotowuję samodzielnie, więc tylko ono pochłania mi czas. Pesto świetnie współgra z każdym prawie rodzajem makaronu, najchętniej jednak mieszam je z penne, tagliatelle lub świderkami. Pamiętam, że pierwszych gości po przeprowadzce do Krakowa podjęłam właśnie tym daniem i żałowałam wtedy, że nie zrobiłam go więcej, gdyż(...)sobie taka michę na bis! Polecam, jeśli głód dokucza, a czasu mało. Moje danie to dowód, że można wyczarować smakowitości z prostych, ale dobrych składników! Składniki 200 g ulubionego makaronu tarty parmezan pesto 2 garście świeżej bazylii garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 5 – 6 orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki oliwy z oliwek kilka kropel soku
Raj dla PodniebieniaKoniecznie potrzebne aromaty i soczysty kurczak, który marynował się całą noc. Moje smaki. I makaron, kórym cała nasza rodzina nie pogardzi. Połączenie tych składników smakujcie także z pęczakiem, ryżem, kuskusem. Bezmięsnie bądź w drugą stronę, - zamieniając mięso drobiowe na wieprzowe, najlepiej świeżo zmielone z dodatkiem chili. Pycha! Dobrze pomyślany, choć banalny obiad, każdy z Was z pewnością jadł wariację(...)makaronu z czymś.. Każdy mięsożerca skusiłby się na szybki makaron z ziołowym soczystym kurczakiem i pomidorami ;) Do tego obiad jest szybki w przygotowaniu, można nim uraczyć niezapowiedzianego głodnego wędrowca. Nie zabrakło w nim ziół, aromatycznego oleju pachnącego suszonymi pomidorami i czosnkiem. Chwila na patelni i danie gotowe. Polecam wszystkim głodnym! Składniki: ok. 300 g makaronu krótkiego, np.: świderki
Zasmakuj Kuchniminut! Do tradycyjnej wersji spaghetti carbonara dodałam trochę zdrowego akcentu w postaci fasolki szparagowej. Wyszło super! Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti 100 g fasolki szparagowej (mrożonej) 100 g boczku wędzonego 1 cebula Sos: 100 ml śmietanki 30% – 36% 100 g śmietany 18 % (3 łyżki) 40 g tartego parmezanu 2 żółtka(...)ząbki czosnku ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu Dodatkowo: świeże zioła (u mnie bazylia i oregano) Przygotowanie: Ugotować makaron i fasolkę szparagową zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulę posiekać, boczek pokroić w niewielką kostkę; podsmażyć na patelni. Sos: Wymieszać wszystkie składniki na sos. Dodać podsmażoną cebulkę i boczek. Makaron i fasolkę szparagową odcedzić, przepłukać zimną wodą i przełożyć z powrotem do garnka
KuchniaWeDwoje.plDziś zapraszam Was na pyszny i szybki pomysł na obiad – trójkolorowy makaron z kurkami w sosie śmietanowym . Uwielbiam takie połączenia. Pyszne grzyby, szybki sos i sycący makaron. Jak dla mnie danie idealne, zwłaszcza na piękne letnie dni. Spróbujcie, polecam. Składniki: około 150 g kurek 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 kopiasta łyżka masła szczypta granulowanego czosnku około 1/2 opakowania(...)akaronu penne TRICOLORE od Eko-Mak 3 pełne łyżki śmietany 18% (dedykowanej do sosów) sól i pieprz do smaku około 2 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurki płuczemy, większe kroimy na pół (wzdłuż) mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę siekamy i podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy przygotowane wcześniej kurki. Całość smażymy około
Słodkie okruszkiDzień dobry, zapraszam na dzisiejszy post z serii pomysł na śniadanie ;) Kilkutygodniowa przerwa pozwoliła mi nazbierać dla Was nowe inspiracje i pomysły. Do tego przepisy potrzebujemy mini makaron, Lubella stworzyła terz bardzo fajną linię mini makaronów warzywne rurki, penne, świderki, kółka i kokardki. Próbowaliśmy już warzywne rurki a teraz przyszedł czas na czekoladowe świderki. Idealnie pasuje do przekąsek(...)deserów na słodko, dodatek kakao DecoMorreno wzbogaca nie tylko kolor makaronu ale również podkręca smak, który w połączeniu z czymś słodkim powoduje że oczyma wyobraźni pochłaniasz czekoladę. Składniki na 8 babeczek: ok 100 gram ugotowanego makaronu ok 100 gram białego twarogu 2 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 16 truskawek odrobina masła i bułki tartej do posmarowania formy
Życie zaczyna się w kuchniMoje osobiste starcie z prawdziwą włoską kuchnią. Ile soli potrzeba dodać do makaronu? Kiedy pierwszy raz przyglądałam się jak mój włoski przyjaciel Giuseppe przygotowywał makaron – po prostu zaniemówiłam. Moja The post Jak ugotować makaron i dlaczego najlepiej al dente? Sekret włoskiego makaronu appeared first on MODA
MODA NA BIOPrzepyszna propozycja na sycące śniadanie lub obiad. Ostatnio często robię frittatę z różnymi dodatkami. W tej wersji jest bardzo kolorowo, a to za sprawą makaronu Lubella mini i warzyw takich jak cukinia, czerwona papryka i pomidorki koktajlowe. Całość dopełnia idealnie dobrana mieszanka przypraw i ziół. Jest pysznie ;-) SKŁADNIKI 3 łyżki oliwy 150 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami(...)pokroić w bardzo drobną kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i również pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Na patelnię wlać oliwę, wsypać makaron i włączyć palnik. Następnie dodać cukinię i paprykę, wlać 1/2 szklanki wody i podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Warzywa i makaron powinny lekko zmięknąć (w razie potrzeby można dolać jeszcze
Passions hobbies lifeMakaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym jest szybkim daniem dla miłośników wyrazistych doznań smakowych. Ser pleśniowy dodany do sosu nadaje mu charakterystyczny smak. Sosy śmietanowe z dodatkiem serów to jedne z moich ulubionych Jestem pewna, że Wy też je lubicie. Zobacz też: Makaron ze kurczakiem, szpinakiem i serem pleśniowym Przepis na makaron z kurczakiem i brokułami w sosie(...)kawałki brokuły oraz pokrojony w kostkę ser. 4 Gotujemy całość na małym ogniu do rozpuszczenia się sera i zgęstnięcia sosu. 5 Doprawiamy solą i pieprzem oraz podajemy z ugotowanym makaronem. *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Makaron z brokułami i kurczakiem w sosie serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliijeden z tych szybkich i bez problemowych obiadów, jakim zdarza się gościć na wiewiórczym stole. Makarony kocham niemalże pod każdą postacią, sosy pomidorowe również! Do przygotowania tego pesto zainspirowała mnie Nigella a dokładnie jej książka "Nigellissima". Zamieniłam składniki, zmodyfikowałam proporcje i otrzymałam super pyszny, tak bardzo MÓJ, wegański sos! Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów i czosnku(...)makaronu świderki sól 250 g pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g płatków migdałowych 30 g rodzynek 3 suszone pomidory z zalewy 1/4 szkl. oliwy do podania: listki bazylii starty ser (można pominąć) Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie w malakserze umieszczamy pomidory, migdały, rodzynki, czosnek oraz oliwę. Miksujemy na pastę ew. podlewając odrobina wody z gotowania makaronu
Dzieje kuchennej WiewiórySałatka z makaronem, pesto, mozzarella i salami…Takie letnie sałatki pojawiają się u mnie coraz częściej. Ciepło, słonecznie, komu chce się gotować! Sałatka makaronowa to szybkie i pożywne danie na upały. Pasuje na obiad jak i kolację . Dla mnie to pyszne danie, które przyrządzam z radością i ochotą. To sama przyjemność jeść taką kolorową sałatkę zwłaszcza kiedy nowalijki pochodzą(...)pesto . Szybkie sałatki to praktyczne przepisy na lato! Kiedy jest gorąco, nikt nie ma ochoty na ciężkostrawny obiad. Sałatka dostarczy potrzebnej energii, a przy tym jest lekkostrawna. Sałatka z makaronem Składniki: na 4 porcje 200 g makaronu, waga sucha 100 g mieszanej sałaty, szpinak, rukola, jarmuż 150 g mozzarelli sałatkowej 4 łyżki pesto 1 pomidor 6 ogórków koktajlowych 10 rzodkiewek
codojedzenianapracowałam, nie wykosztowała mnie specjalnie i co najważniejsze, nie smakowała najgorzej;) Myślę, że raz w roku nic nam się od takiego menu nie stanie;) 2 zupki chińskie (sam makaron) / ewentualnie myślę, że nada się też makaron ryżowy lub chow mein 1 długi ogórek zielony ok. 200-220 g mielonki tyrolskiej (ja wykorzystałam konserwę turystyczną z puszki firmy Krakus, gdyż(...)dostępnych w moim sklepie ta miała najbardziej znośny skład) 2 łyżki majonezu 1 duży ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Makaron zalewamy niewielką ilością wrzątku, przykrywamy. Gdy nieco napęcznieje, nadmiar wody odcedzamy. Umytego ogórka trzemy na dużych oczkach tarki, przekładamy go na sito, lekko solimy i pozostawiamy na kilka minut, do odcieknięcia. Konserwę trzemy na dużych oczkach tarki. Majonez przekładamy
Smaki Na TalerzuRurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy makaron nafaszerować i przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Polać rurki resztą sosu, tak aby dokładnie przykryć makaron i całość posypać serem. Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym
KuchniaWeDwoje.plMoje osobiste starcie z prawdziwą włoską kuchnią. Ile soli potrzeba dodać do makaronu? Kiedy pierwszy raz przyglądałam się jak mój włoski przyjaciel Giuseppe przygotowywał makaron – po prostu zaniemówiłam. Moja The post Jak ugotować makaron i dlaczego najlepiej al dente? Sekret włoskiego makaronu appeared first on MODA
MODA NA BIO