makaron - 33044 przepisów (strona:334/2203)

Makaron z warzywami 102

Makaron z warzywami sprawdzi się zawsze, na obiad, duże przyjęcie czy podwieczorek. Dla całej rodziny, bezpieczne i zdrowe danie obiadowe. Ile warzyw tyle fantazji, proporcji, łączenia smaków i przypraw. Lubię mieszać na talerzu różne warzywa – są takie zdrowe, a całe danie kolorowe! także łączyć przyprawy aż powstanie danie smaczne, takie jakie lubimy, za każdym razem może być inne. Bardziej(...)papryczkę chili, w zależności na jaką ostrość mamy ochotę, więcej lubczyku i słodkiej papryki. Lub zupełnie inaczej doprawiam warzywa, dając więcej suszonych pomidorów, suszonej bazylii i ostrej mielonej papryki. Makaron gotuję w odrobinie przyprawy curry – nadaje mu dodatkowy kolor, także lekki smak przypraw, szczególnie kardamonu, goździków, kminu czy kurkumy. Dziś makaron z warzywami, czyli świderki z papryką, cebulą, czosnkiem

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą krakowską, papryką oraz cukinią 186

Pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Do tego przyrumieniona kiełbasa oraz warzywa, takie jak: papryki, cukinie i cebula tworzą razem pyszną kombinację. Naprawdę polecam. op. makaronu (np świderki) 400 g kiełbasy krakowskiej 2 czerwone papryki 2 cukinie 1 cebula 1 szkl. śmietanki 30% 100 g startego żółtego sera (u mnie tarta mozzarella) zioła prowansalskie 3 żółtka sól, pieprz czosnek granulowany Cebulę(...)garnuszka wlewamy śmietanę, dodajemy dwie szczypty ziół prowansalskich i lekko ją podgrzewamy. Pilnujemy by się nie zagotowała. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. W międzyczasie gotujemy w osolonym wrzątku makaron (al dente). Gdy warzywa zmiękną łączymy je z zarumienioną kiełbasą, mieszamy. Następnie dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i ponownie mieszamy całość. Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Do śmietanki wbijamy 3 żółtka

Smaki Na Talerzu
Makaron orzo z krewetkami i groszkiem 173

świetnym źródłem białka (mają go więcej niż kurczak), witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i fosforu :) Już kiedyś przekonałam się, że krewetki świetnie komponują się z groszkiem i makaronem (spaghetti - przepis  TU - KLIK! ), tym razem fajne połączenie z makaronem orzo, przyrządzone bardzo podobnie do risotto :) Polecam, danie jest przepyszne :) SKŁADNIKI  500 g makaronu orzo(...)kilka minut krewetki doprawione pieprzem, solą i chili (według uznania). Gotowe zdejmujemy z patelni. Szklimy białą część posiekanej dymki, dodajemy groszek i smażymy razem 2-3 minuty. Następnie wrzucamy makaron orzo i znów przesmażamy 2-3 minuty. Zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu około 15-18 minut, aż makaron wchłonie bulion i będzie miękki. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

Aromatyczna zupa pho, chiński makaron, tortille, ravioli i pierogi – zobaczcie co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka, żeby nic się nie zmarnowało. Hej Kochani! Minęły trzy tygodnie od startu naszego bloga, do czego przymierzaliśmy się od roku, czyli od kiedy zaczęliśmy planować jedzenie i gotować na cały tydzień, ale wciąż przesuwaliśmy moment premiery. Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy nas zmotywowali(...)przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół na kościach a la zupa pho . Oryginalna, wietnamska zupa pho również przygotowywana jest na kościach. Tyle, że wołowych Nasz przepis to wariacja

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 192

Warzywne muffiny, pęczotto z grzybami, makaron stir fry, domowe pitty i cazlone – w tym menu na tydzień znajdziecie przepis na uniwersalne ciasto idealne oraz kulinarne patenty na to jak zrobić „coś z niczego” i twórczo wykorzystać resztki kurczaka. Święta już za nami – wracamy zatem do naszej codzienności, czyli planowania posiłków na tydzień i niedzielnego gotowania(...)pieczoną brukselką i sałatą Poniedziałek – Pęczotto z suszonymi grzybami, pieczonymi warzywami i szpinakiem Wtorek – Muffiny z warzywami Środa – Pitta z sałatką paprykową tri colores, cieciorką i pieczonym kurczakiem Czwartek – Makaron i warzywa stir fry z krewetką Piątek – Calzone z warzywami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: Kurczak z wolnego wybiegu Krewetki tygrysie 300 g (ewentualnie krewetki koktajlowe) Szpinak baby

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie z pieczarkowym z parmezanem 307

polubicie. To tani obiad , a wiadomo jak jest w styczniu…oszczędnie! Oszczędnie nie oznacza byle jak. Kurczak w sosie pieczarkowym ,kremowym i aromatycznym podany z ryżem, ziemniakami czy makaronem w pełni zadowoli wybredne podniebienie. Często przyrządzam dania z kurczaka ze względu na jego uniwersalność. Kurczak pasuje do wszystkiego, przyrządza go się szybko i nie da się ukryć jest najtańszym(...)mięsem na rynku. Kurczak w sosie pieczarkowym…Z czym lubicie go jeść najbardziej? Ten kurczak świetnie smakuje z makaronem. Kurczak w sosie pieczarkowym Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 czosnek solo + 1 czosnek solo do sosu sól i pieprz do smaku 2 łyżki ghee do smażenia (masło klarowane) 350 g mieszanych pieczarek , brunatne i białe 1 łyżeczka

codojedzenia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami / Chicken and mushroom pasta bake 254

Makaron jest zawsze dobrym pomysłem na obiad. Szczególnie taki z dużą ilością dodatków i pysznego sosiku, a do tego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka! Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie na bazie pomidorów zapieczony pod kołderką serową z pewnością przypadnie do gustu(...)każdemu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki

karmelowy
Obiad w 15 minut. Penne z dynią, mascarpone oraz orzechami pecan. 171

prawie że nic więc wykorzystałam to co było. W szybkim gotowaniu najważniejsze jest planowanie. Zastanawiam się co zajmie najwięcej czasu i co mogę zrobić w międzyczasie. Dlatego pierwszy wstawiłam makaron. Za cel uznałam, że sos musi być gotowy zanim makaron się ugotuje. Czyli jakieś 15 minut. Udało się. A jak to zrobić znajdziesz poniżej w przepisie. Składniki (2 duże porcje(...)średnie porcje + mały głodomorek) makaron penne (200g) – u mnie makaron z soczewicy – taki akurat miałam ale przyznam, że dobrze się komponuje z dynią. mascarpone (250g) cebula 3 ząbki czosnku 1cm imbiru mała dynia piżmowa łyżka masła łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka 2 łyżki posiekanych orzechów pecan (pamiętaj, że malutkim dzieciom lepiej jest podawać orzechy mielone a nie siekane

wysmienity
Rosół na kaca – cały obiad z jednego garnka w 10 minut! 671

przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażymy mieszając, do czasu aż stracą swój surowy zapach. Do czosnku wlewamy rosół i podgrzewamy razem. Gdy rosół zacznie się gotować wsypujemy naszykowany makaron i gotujemy na małym ogniu, pod uchylonym przykryciem, do miękkości. Makaron trzeba co jakiś czas zamieszać – to dużo makaronu i mało płynu – i pilnować, żeby nie zaczął kipieć. Gdy makaron(...)już miękki, zupę ściągamy z ognia i wsypujemy połowę startego sera, mieszamy. Zupę razem z makaronem rozdzielamy między talerze – to 2 porcje z dolewką – posypujemy pozostałym startym serem, drobniutko posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.   Przepis jest banalny, a końcowy efekt – przepyszny. Pod warunkiem, że macie do dyspozycji prawdziwy domowy rosół , a nie szykujecie go z kostki

Karo in the Kitchen
Sałatka z makaronem i serami 172

Makaron jem nie tylko na ciepło, choć tak najczęściej. Czasem wybieram zimne wersje sałatkowe, które idealnie nadają się na kolację lub jako obiad do pracy który nie wymaga podgrzania. Ale… ta sałatka to także super pomysł na imprezę, może bowiem stać dość długo, nie ma niebezpieczeństwa że zwiędnie (jak sałata), a do tego jest bardzo sycąca. W tym przepisie(...)ziemniaczana z musztardą dijon – sałatka ziemniaczana z jajkiem – sałatka ziemniaczana z musztardą – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – moje najlepsze przepisy na makaron y Przygotowanie : 30 minut Składniki: – 20 gram małego makaronu (muszelek, małego farfalle lub innego) – 300 g pomidorów – 300 g sera wędzonego typu oscypek lub innego wędzonego

nietylkopasta.pl
Pappadrelle z łososiem i cukinią w śmietanie 132

Proponuje bardzo szybki, aromatyczny obiad, bądź kolację! Dodatek do makaronu zrobicie zanim ugotują się pappadrelle. Najprostsze i najszybsze makarony mają najlepszy smak. Składniki makaron pappadrelle cukinia baby (ilość zależy od Was) kawałek wędzonego łososia (np.filet) pokrojonego dość drobno natka pietruszki ser pecorino sól i pieprz do smaku śmietana 36% oliwa z oliwek około 3 ząbków czosnku, może być więcej Nastaw(...)wodę na makaron. Międzyczasie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na dużej ciężkiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż pod przykryciem, dodaj po chwili kawałki łososia , dosmacz solą i pieprzem. Międzyczasie ugotuj makaron, odcedź. Do usmażonej cukinii z łososiem wróć, dodając do całości śmietanę 36 %. Nie czekaj ,aż zacznie się gotować

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 235

mamy czasu na stanie przy kuchni, lub po prostu nasza lodówka świeci przysłowiowymi pustkami.  Do takich właśnie ułatwiaczy należą produkty japońskiej marki OYAKATA oferującej zupy i dania z makaronem. W kilka minut na naszym stole będziemy mieli smaczny, aromatyczny i sycący gorący posiłek. Ramen to tradycyjna japońska zupa. Od jakiegoś czasu w naszym kraju rośnie zainteresowanie Japonią, jej kulturą(...)kuchnią i obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca i podniebienia Polaków, pokochaliśmy też ramen, miso, sos teriyaki, a także różnego rodzaju makarony. Nazwa ramen wywodzi się nie od japońskiego , ale od chińskiego słowa, który oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny  mięsny wywar, przypominający  nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin

Kulinarne przygody Gatity
Pełnoziarniste tagliatelle z dynią i szałwią 136

Kolorowy, jesienny obiad z patelni dla całej rodziny, czyli makaron z dynią i balsamiczną szałwią. A tym samym dzisiaj dalszy ciąg jesiennych umilaczy. Jestem pewna, że nawet największe zmarzluchy pokochają jesień i dynię za to danie, które jest bardzo, bardzo, ale to baaardzo kremowe, aromatyczne i sycące, a przy tym szybkie, niebywale proste i przyjemne w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie. Składniki(...)porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu

Fitsweet.me
Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy) 157

Polecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa(...)całość. 3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami.  W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym serem

Kawa z mlekiem
Makaron z tuńczykiem (bezglutenowy) 137

trzech osób): 3 łyżki masła 2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g) 150 ml kwaśnej śmietany tarta skórka z cytryny sól, pieprz czarny, zmielony anyż 250 g makaronu bezglutenowego (np. typu penne) natka pietruszki Wykonanie: 1. Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. 2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego tuńczyka, którego rozdrabniamy widelcem(...)cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy. 4. Teraz czas na śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy. 5. Na końcu doprawiamy odpowiednio solą i pieprzem (tak sporo tego pieprzu polecam). 6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, w której tworzyliśmy sos i mieszamy wszystko razem i gotowe. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego

Kawa z mlekiem

Proponowane wyszukiwania