Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)wymieszać z piersią z kurczaka. Odstawić do wystygnięcia. Dodać do farszu pokrojone ogórki konserwowe i 200g startego sera żółtego. Wymieszać i spróbować czy nie trzeba dodać soli i pieprzu. Makaron ugotować z odrobiną oleju i soli. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić. Usunąć grubsze ogonki ze szpinaku. Dwa lub trzy razy przelać szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni
W kuchni u Monikiszybka i dosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki: 500 g makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku(...)dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody. Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą. Kiedy mamy już gotowy
Kuchnia Łukaszawarzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego. Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej kulinarnej karierze to chyba dwóch, albo nawet trzech). Niestety, to nie jest najlepszy sposób na dobre(...)bazowego sosu stir fry z TEGO przepisu dodajemy 4-5 łyżek wody, energicznie mieszamy. Wlewamy całość do warzyw i mięsa, szybko i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy odcedzony makaron, posypujemy szczypiorem i cebulką i ponownie dokładnie mieszamy. Szykujemy talerze i wcinamy póki gorące. O czym należy pamiętać robiąc stir fry? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kroimy je odpowiednio
Karo in the KitchenPrzerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji mieszają w pocie czoła specjalny sos? Pozwól, że Cię rozczaruję. Nie ma takiej możliwości, żeby kucharz do każdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje(...)poszczególne smaki dania. Sosy bazowe są tajemnicą każdej restauracji i przepisu na nie znajdziecie ot tak, wyszukując go w google. Podgrzewamy w woku olej, smażymy mięso, warzywa i makaron. A kilka łyżek tego sosu wymieszanego z odrobiną wody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej ziół, owocowej słodyczy
Karo in the Kitchenostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się z azjatyckim makaronem. Jeśli lubicie kaczkę mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste(...)Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 4 łyżki soku wyciśniętego z grejpfruta (ewentualnie pomarańczy) 4 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżeczki brązowego cukru 2-3 cebulki dymki szczypta soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakuPrzedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia(...)łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 30-36% 1 szklanka mleka 1/4 szklanki startego parmezanu 1/8 łyżeczki płatków chilli 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę 220 g ulubionego makaronu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut
karmelowyCukinia z makaronem w obłędnym sosie miętowo-cytrynowym w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. To danie powstało w 15 minut i zaskoczyło mnie smakiem. Dwa składki bazowe: makaron i cukinia do tego sos miętowo-cytrynowy. Połączenie idealne. Ten przepis musisz spróbować! Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz(...)odkładają się w niej metale ciężkie, dlatego zaleca się podawanie jej już półrocznym maluchom. Poza tym cukinia wpływa pozytywnie na trawienie i odkwasza organizm. Samo zdrowie. Składniki: makaron 200-250g (najlepiej pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno
Apetyt na ZieloneDanie narodziło się z potrzeby chwili. Pracy dużo, a głód ścisnął za żołądek. Co zrobić w takiej sytuacji? Pierwsza myśl: makaron. Kolejna: cukinia, bo dużo i szkoda, by się zmarnowała. W końcu ketchupu z niej zrobiłam wystarczająco dużo na całą zimę ;) Składniki (na dwie porcje): 200 g makaronu świderki kilkunastocentymetrowa młoda cukinia kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii) mała cebula(...)ząbek czosnku 6 gałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę. Zerwać listki z majeranku. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę
Weekendy w domu i ogrodzieSpaghetti z wegańskim pesto i cieciorką Tym razem danie z innej bajki, a konkretnie: kuchnia włoska. Oczywiście przekombinowane, by było to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był(...)śmietanki sojowej - sól Wykonanie: - Ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować - Dołożyć makaron, ponownie zagotować; gotować przez 6 minut - Dodać fasolkę szparagową pociętą w krótkie kawałki, gotować przez kolejne 4 minuty - Liście bazylii zmiksować, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie
Wegańska kuchnia orientalnaSkładniki: makaron sojowy - cienkie nitki (5 dag) patisony konserwowe (3 szt.) pomidor malinowy (1 szt.) zielone oliwki (15 szt.) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) pieprz sól bazylia Przygotowanie: Rozdrabniamy czosnek i smażymy na łyżce oleju. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Patisona kroimy w plastry lub kostkę. Oliwki kroimy na pół. Do gotującej się wody(...)dodajemy sól, łyżkę oliwy i wrzucamy makaron. w tym samym czasie wrzucamy warzywa na patelnię, na której smaży się już czosnek. Przyprawiamy pieprzem solą i bazylią. Po 4 minutach odcedzamy makaron i przekładamy na talerz. W tym momencie warzywa są już gotowe, więc dodajemy je do makaronu. Na wszystko potrzeba ok. 15 minut. Przepis powstał spontanicznie po powrocie z zakupów
Weganka gotujeZielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów - i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:) Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram mielonego mięsa z indyka połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek(...)sosu pesto zielonego 250 ml śmietanki 30% 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem
Taste TherapyPrzepyszna potrawa makaronowa jakby gyros z dodatkami . Nie tylko smakuje ale też fajnie wygląda. Gyros z makaronem i serem - składniki udka z kurczaka 4 szt makaron 200 g ser gouda 200 g pieprz biały mielony szczypta papryka mielona słodka szczypta chili mielone szczypta imbir mielony szczypta Dodatkowo: Zdrowy olej tłoczony na zimno rzepakowy GREEN spoon Gyros z makaronem(...)Udka z kurczaka kroimy drobno( wycinamy kostki i mięsko filetujemy dosyć drobno). Mięso przekładamy do miseczki i doprawiamy przyprawami , zostawiamy na godzinę przykryte folią aluminiową by przeszło . Gotujemy makaron ( możecie ugotować jaki chcecie według uznania , ja wybrałam wstążki ). Po godzinie smażymy mięso na oleju rzepakowym koło 5 minut( można smażyć potem lekko poddusić przykryte pokrywką ). Dodajemy makaron i smażymy
Różowa kuchniawersja była o tyle wspaniała, że cukinie i zioła zrywaliśmy w ogródku, a musicie przyznać, że nie ma nic przyjemniejszego niż zajadanie świeżutkich warzyw. Danie możecie odchudzić używając razowego makaronu (my akurat nie mieliśmy) i pozbywając się sera (chociaż tego akurat nie polecam). Składniki (na kilka sporych porcji): 1 cukinia (u nas pół zielonej i 1żółta(...)papryki 2 – 3 pomidory 2 cebule Kilka różyczek brokułu 200 g makaronu Tymianek (3 – 4 gałązki) Bazylia (liście z 1 gałązki) Oregano (2 – 3 gałązki) 1 – 2 kule mozzarelli lub kawałek żółtego sera Sól, pieprz Odrobina oleju Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć
Sto kolorów kuchniWszyscy wiemy, że dziś Światowy Dzień Makaronu. Nie miało być publikacji z mojej strony. Ale kilka miesięcy temu zrobiłam ten makaron i zapomniałam opublikować. Wczoraj znalazłam ją w moim fajlu ze zdjęciami. To dobra lunchowa porcja. Na ciepło i zimno. Na 2 porcje: szklanka makaronu penne 250 g klasycznego sosu pomidorowego szczypta papryczki pereroncino ząbek czosnku(...)sztuki serdeli łyżka oliwy z oliwek kilka sztuk pomidorków cherry opakowanie sera mozzarella ( w małych kuleczkach) sól kilka sztuk czarnych oliwek świeża bazylia Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Sardele i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do makaronu wlewamy
AZgotuj!charakterystyczna marokańska zupa, mam nadzieję, że niedługo spróbuję jej sama :). Bardzo rozgrzewa, dzięki przyprawom i roślinom strączkowym i syci. Któregoś dnia zobaczyłam w zwykłym sklepie takie cudo, jak makaron vermicelli. Nie wiedziałam co z niego zrobić, ale kupiłam z ciekawości. Postanowiłam zrobić harirę i wtedy znalazłam ten makaron w szufladzie, sprawdziłam i okazało się, że harirę można podawać właśnie(...)makaronem :D. Vermicelli jest sojowy albo ryżowy i ma bardzo cienkie nitki. Można zastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki
Corner With Recipes