makaron - 33544 przepisów (strona:349/2237)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 224

szybka i dosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki: 500 g makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku(...)dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min do odparowania wody.  Póki mięso i warzywa się duszą gotujemy makaron. Do 4 litrów wrzącej wody dodajemy makaron, łyżkę soli i gotuje przez ok. 5 min do średniej miękkości. Następnie makaron odcedzamy i przemywamy zimną wodą.  Kiedy mamy już gotowy

Kuchnia Łukasza
Zielone stir fry z wołowiną 240

warzywa) skończywszy na miękkich warzywach liściowych, które szybko poddają się temperaturze (szczypior, szpinak, kapusta pekińska, kapustki bok choy, zioła) i dodaniu do całości sosu, a jeśli jecie danie z makaronem – również jego.   Przez długi czas używałam prostego, taniego blaszanego woka (w całej mojej kulinarnej karierze to chyba dwóch, albo nawet trzech). Niestety, to nie jest najlepszy sposób na dobre(...)bazowego sosu stir fry z TEGO przepisu dodajemy 4-5 łyżek wody, energicznie mieszamy. Wlewamy całość do warzyw i mięsa, szybko i dokładnie mieszamy. Do całości dodajemy odcedzony makaron, posypujemy szczypiorem i cebulką i ponownie dokładnie mieszamy. Szykujemy talerze i wcinamy póki gorące. O czym należy pamiętać robiąc stir fry? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Kroimy je odpowiednio

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 237

Przerwa na lunch w pracy. Szybko wyskakujesz do ‘chińczyka’ po porcję gorącego makaronu stir fry. Knajpa napakowana ludźmi po brzegi. Myślisz, że kucharze nad wokami specjalnie do Twojej porcji mieszają w pocie czoła specjalny sos? Pozwól, że Cię rozczaruję. Nie ma takiej możliwości, żeby kucharz do każdej jednej zamówionej porcji dania robił osobny sos. Po prostu nie ma. Restauracje(...)poszczególne smaki dania. Sosy bazowe są tajemnicą każdej restauracji i przepisu na nie znajdziecie ot tak, wyszukując go w google.   Podgrzewamy w woku olej, smażymy mięso, warzywa i makaron. A kilka łyżek tego sosu wymieszanego z odrobiną wody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej ziół, owocowej słodyczy

Karo in the Kitchen
Smażona pierś z kaczki 5 smaków 306

ostrygowy. Obie rzeczy dostaniemy w większości supermarketów. Kaczka przygotowana w ten sposób jest korzenna w smaku, dość dobrze wysmażona – ale nadal soczysta i świetnie komponująca się z azjatyckim makaronem. Jeśli lubicie kaczkę mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste(...)Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi z kaczki (o wadze ok. 180 – 200 g każda) ok. 2 łyżeczki przyprawy „5 smaków” 4 łyżki soku wyciśniętego z grejpfruta (ewentualnie pomarańczy) 4 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżeczki brązowego cukru 2-3 cebulki dymki szczypta soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic

Poezja smaku
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta 400

Przedstawiam dzisiaj przepyszne i szybkie danie z sezonowymi letnimi składnikami. Ulubiony makaron z pieczonym kurczakiem, kawałkami chrupiącej cukinii i szpinakiem w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem parmezanu. Doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny, nawet po zabieganym dniu. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia(...)łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 30-36% 1 szklanka mleka 1/4 szklanki startego parmezanu 1/8 łyżeczki płatków chilli 300 g upieczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę 220 g ulubionego makaronu Przygotowanie: Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę, marchewkę i czosnek i smaż przez 10 do 15 minut

karmelowy
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 264

Cukinia z makaronem w obłędnym sosie miętowo-cytrynowym w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. To danie powstało w 15 minut i zaskoczyło mnie smakiem. Dwa składki bazowe: makaron i cukinia do tego sos miętowo-cytrynowy. Połączenie idealne. Ten przepis musisz spróbować!   Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz(...)odkładają się w niej metale ciężkie, dlatego zaleca się podawanie jej już półrocznym maluchom. Poza tym cukinia wpływa pozytywnie na trawienie i odkwasza organizm. Samo zdrowie. Składniki: makaron  200-250g  (najlepiej pełnoziarnisty) 1 cebula średnia pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku posiekane 3 łyżki oleju 1 cukinia średnia  pokrojona w plastry 1 łyżka suszonego chili jalapeno

Apetyt na Zielone
Makaron z cukinią w sosie pietruszkowym 215

Danie narodziło się z potrzeby chwili. Pracy dużo, a głód ścisnął za żołądek. Co zrobić w takiej sytuacji? Pierwsza myśl: makaron. Kolejna: cukinia, bo dużo i szkoda, by się zmarnowała. W końcu ketchupu z niej zrobiłam wystarczająco dużo na całą zimę ;) Składniki (na dwie porcje): 200 g makaronu świderki kilkunastocentymetrowa młoda cukinia kiełbaska jałowcowa (kawałek wielkości połowy cukinii) mała cebula(...)ząbek czosnku 6 gałązek pietruszki naciowej 3 gałązki świeżego majeranku sól pieprz ziołowy olej parmezan Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zaraz po wstawieniu wody na makaron pokroić cukinię na półtalarki, kiełbasę w kostkę, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Rozdrobnić pietruszkę. Zerwać listki z majeranku. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Obsmażyć z obu stron. Dorzucić cebulę

Weekendy w domu i ogrodzie
Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką 223

Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką Tym razem danie z innej bajki, a konkretnie: kuchnia włoska. Oczywiście przekombinowane, by było to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni  neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był(...)śmietanki sojowej                         - sól Wykonanie: - Ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować - Dołożyć makaron, ponownie zagotować; gotować przez 6 minut - Dodać fasolkę szparagową pociętą w krótkie kawałki, gotować przez kolejne 4 minuty - Liście bazylii zmiksować, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie

Wegańska kuchnia orientalna
Makaron sojowy z patisonem i pomidorami 216

Składniki: makaron sojowy - cienkie nitki (5 dag) patisony konserwowe (3 szt.) pomidor malinowy (1 szt.) zielone oliwki (15 szt.) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) pieprz sól bazylia Przygotowanie: Rozdrabniamy czosnek i smażymy na łyżce oleju. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Patisona kroimy w plastry lub kostkę. Oliwki kroimy na pół. Do gotującej się wody(...)dodajemy sól, łyżkę oliwy i wrzucamy makaron. w tym samym czasie wrzucamy warzywa na patelnię, na której smaży się już czosnek. Przyprawiamy pieprzem solą i bazylią. Po 4 minutach odcedzamy makaron i przekładamy na talerz. W tym momencie warzywa są już gotowe, więc dodajemy je do makaronu. Na wszystko potrzeba ok. 15 minut. Przepis powstał spontanicznie po powrocie z zakupów

Weganka gotuje
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 215

Zielone Pesto - włoski sos na bazie bazylii, dzięki któremu zawdzięcza swój cudny zielony kolorek! Może być serwowane do grzanek, chleba, sałatek a także makaronów  -  i na tym dzisiaj chciałabym skupić naszą uwagę:)  Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram  mielonego mięsa z indyka  połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek(...)sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki 30%  8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do mielonego mięsa z indyka dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sok z połowy cytryny i startą z niej skórkę. Doprawiamy solą i pieprzem

Taste Therapy
Makaron rurki w szklance 184

Wszyscy wiemy, że dziś Światowy Dzień Makaronu. Nie miało być publikacji z mojej strony. Ale kilka miesięcy temu zrobiłam ten makaron i zapomniałam opublikować. Wczoraj znalazłam ją w moim fajlu ze zdjęciami.  To dobra lunchowa porcja. Na ciepło i zimno.  Na 2 porcje: szklanka makaronu penne  250 g klasycznego sosu pomidorowego szczypta papryczki pereroncino ząbek czosnku(...)sztuki serdeli  łyżka oliwy z oliwek kilka sztuk pomidorków cherry opakowanie sera  mozzarella ( w małych kuleczkach) sól kilka sztuk czarnych oliwek świeża bazylia Makaron gotujemy al dente. W tym samym czasie przygotowujemy sos. Sardele i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy chwilę na oliwie dosypując papryczkę. Wlewamy sos pomidorowy. Dusimy ok 5 minut. Ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do makaronu wlewamy

AZgotuj!
Wegetariańska harira 205

charakterystyczna marokańska zupa, mam nadzieję, że niedługo spróbuję jej sama :).  Bardzo rozgrzewa, dzięki przyprawom i roślinom strączkowym i syci. Któregoś dnia zobaczyłam w zwykłym sklepie takie cudo, jak makaron vermicelli. Nie wiedziałam co z niego zrobić, ale kupiłam z ciekawości. Postanowiłam zrobić harirę i wtedy znalazłam ten makaron w szufladzie, sprawdziłam i okazało się, że harirę można podawać właśnie(...)makaronem :D. Vermicelli jest sojowy albo ryżowy i ma bardzo cienkie nitki. Można zastąpić zwykłym makaronem ryżowym, ryżem albo podawać bez niczego. Mimo, że zimy nie ma, zawsze warto zjeść miskę ciepłej i zdrowej zupy :). Składniki ( 6 porcji): - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego - 3 łyżki oleju rzepakowego/ masła - 1 łyżka posiekanej kolendry - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki posiekanej natki

Corner With Recipes
Makaron z tuńczykiem 287

Publikuję dziś przepis na makaron z tuńczkiem. Przepis dostałam od mojej szwagierki, która bardzo polecała mi tą potrawę. Przyznaję, że makaron z tuńczykiem z prezentowanego przepisu jest bardzo smaczny. Polecam! Makaron z tuńczykiem   Składniki: 500 g makaronu świderki wieloziarnisty, por, 2 puszki tuńczyka w oleju, czarne oliwki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, puszka kukurydzy, 2 ząbki czosnku, sól(...)pieprz. Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Czosnek drobno siekamy, pora koimy drobno i podsmażamy. Następnie dodajemy tuńczyka i jeszcze chwilę smażymy. Do tuńczyka dodajemy całe czarne oliwki, natkę pietruszki i odcedzoną kukurydzę. Przygotowany sos przekładamy do makaronu, dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Potrawę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Zamiast pora proponuję użyć cebulę

paapilotkaa
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1553

składniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy(...)ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami sosu beszamelowego ser żółty

Domowy Smak Jedzenia
Fusilli z czereśniami i bazylią tajską 222

mogłem :) I tak kilka dni.. Trudno w takie dni o mobilizację w kuchni. Nie poszalałem ostatnio, ale coś tam robiłem ;) Raczej na szybko i nic skomplikowanego :) Najpierw zrobiłem makaron z wiśniami, ale przy szarówce za oknem zdjęcia wyszły tragiczne :D , następnego dnia, żeby urozmaicić i spróbować czegoś innego, zrobiłem go z czereśniami, zdjęcia niewiele lepsze, ale coś już lepiej(...)widać :D Składniki :  ok. 100g makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem   garść czereśni listki bazylii tajskiej  1 łyżeczka cukru trzcinowego Czereśnie myjemy, przekrajemy na pół i wyjmujemy pestki. Przekładamy je do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury. Makaron fusilli - świdry przekładamy do pojemnika na ryż. Makaron zalewamy wrzątkiem i układamy pojemnik na 1 poziom parowaru

Parowar Faceta