Scroll down for recipe in English. Witajcie! Dzisiaj szybki i łatwy przepis na makaron. Sezon na bób w pełni, więc trzeba korzystać i zajadać to cudowne warzywo :) Składniki: (2 porcje) 160 g. suchego makaronu rigatoni 200 g. świeżego bobu 14 szt. czarnych oliwek 10 szt. pomidorków koktajlowych 2 łyżki oleju z pestek winogron 2 ząbki czosnku kilka listków szałwii(...)typu parmezan do posypania listki bazylii do ozdoby sól, pieprz Bób gotuj przez 3 minuty w lekko osolonym wrzątku. Przełóż do zimnej wody i po ostudzeniu obierz z łupin. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć obrany bób, oliwki i posiekane listki szałwii. Podsmaż przez 3 minuty, a następnie dodaj przekrojone na pół pomidorki
Delicious PlaceUwielbiam proste potrawy, ze zwykłych, nie wyszukanych składników 👌 Makaron z serem i boczkiem (lub kiełbasą) to takie danie rodem z PRL-u. Błyskawiczny i tani przepis na pyszne, swojskie danie 😋 Składniki: 200 g boczku wędzonego 2 małe cebule 300 g makaronu 150 g twarogu tłustego/półtłustego sól pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Boczek(...)cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni ok. 10–15 min, aby ceulka stała się szklista, a boczek chrupiący. Makaron przełóż na patelnię, wymieszaj z jej zawartością. Smaż całość chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Twaróg pokrusz, posyp nim gorący makaronu z chrupiącym boczkiem
Walijskie Pichcenieskładników, które zapewnią Ci energię na cały dzień. Dzisiaj polecam Ci sałatkę, która gości u nas co roku w wakacje, jest prosta szybka i smaczna. Znajdziesz w niej pożywny makaron, możesz wybrać dowolną formę u mnie to penne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko(...)jeszcze kilka prostych składników, które na pewno masz w domu. To co? Robimy sałatkę? PRZEPIS NA: SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka
SMYKWKUCHNISałatka z makaronem, kalafiorem i jajkami to moja ekspresowa propozycja na lekki oraz syty posiłek. Może zastąpić obiad. Nie jest skomplikowana, a smakuje naprawdę rewelacyjnie! W moim domu poniższe proporcje starczają na 2 porcje (ups, skromne) i często sałatkę muszę przygotowywać z większej ilości składników. Polecam! Sałatka z makaronem, kalafiorem i jajkami - składniki: 200g kalafiora (waga po ugotowaniu) 150g(...)makaronu (waga po ugotowaniu) 3 jajka Dodatkowo: majonez sól, pieprz Sałatka z makaronem, kalafiorem i jajkami - przygotowanie: Kalafiora z ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie i rozdrobnić na większe kawałki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo i po ostudzeniu pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w misce oraz wymieszać z odrobiną majonezu. Sałatkę doprawić
Di gotujeWłoszech nigdy nie byłam, ale biorąc pod uwagę moją słabość do wszelakich makaronów- może to i lepiej ;) Jadłabym je codziennie, a w ślad za mną Olek, choć on jest jeszcze mniej wymagający niż ja... Jemu wystarczy sam makaron, byleby go dużo było, a ja do szczęścia potrzebuję jeszcze odrobiny sosu... Nic wymyślnego, wystarczy trochę szpinaku, czosnku i oliwy lub słoiczek(...)bazyliowego pesto, by najeść się do syta! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na dwie porcje: 300g dowolnego makaronu (u mnie włoski Orecchiette) 3 łyżki oliwy czosnkowej Pół pęczka zielonych szparag 50g świeżego szpinaku 1 słoiczek Pesto Genoveso marki Ponti Szczypta soli (można pominąć) Parmezan Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg wskazówek
Kuchnia w czekoladziedobry makaron w smacznym sosie nie trzeba chyba nikogo namawiać. Dlatego ja Was nie namawiam, ale proponuję taką wersję sosu do makaronu. Całość jest smacznym daniem np. na obiad. Składniki: 1 brokuł makaron np. wstążki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 200 ml śmietany 18% 100 g serka topionego (np. z ziołami) 50 g sera mozzarella (tartego(...)sól pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotowałam wg opisu na opakowaniu. Brokuł po opłukaniu podzieliłam na różyczki, ugotowałam go w niewielkiej ilości osolonej gorącej wody a następnie odsączyłam. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Po chwili, kiedy już cebula się zeszkliła wlałam śmietanę. Wymieszałam. Następnie włożyłam rozdrobnione serki topione. Na średnim gazie wszystko
Kuchnia u KrysiDzień dobry :-) Wypoczęci po weekendzie? My tak, pogoda dopisała, wczoraj tylko się trochę burzyło. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, a lubicie szparagi to polecam makaron z nimi właśnie, do tego słonecznik, suszone pomidory i zielone oliwki. Wyszło super, polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu kokardki 1 pęczek szparagów 1/2 szklanki słonecznika około(...)suszonych pomidorów czarne oliwki świeże listki bazylii 1/2 szklanki śmietanki 30% sól pieprz oliwa do smażenia starty ser grana padano 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szparagi myjemy, odcinamy twarde końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy. Jak będą robiły się miękkie dorzucamy słonecznik. 2. Pomidory kroimy
kruche babeczkiZnacie spaghetti al limone , czyli spaghetti z sosem cytrynowym ? Jest ono niezwykle proste i bardzo ekspresowe w przygotowaniu. Już po 10 minutach można cieszyć się pysznym oraz niezwykle aromatycznym makaronem pełnym lekkości i orzeźwiającej nuty. Podobno te cudowne połączenie pasty z cytryną pochodzi Kampanii, która znajduje się na południu Włoch... Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że całość smakuje przeeepysznie(...)Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - składniki: (2 porcje) 200g makaronu spaghetti około 40g startego parmezanu sok i skórka z 1/2 cytryn (*) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy sól, świeżo zmielony pieprz Spaghetti al limone/Spaghetti z sosem cytrynowym - przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i z niewielką ilością oliwy, aby się nie kleił
Di gotujeUwielbiam makarony pod każdą postacią dlatego dziś zapraszam na makaron penne z kurczakiem i szparagami, a że jest sezon na szparagi to trzeba w pełni korzystać. Składniki: - 300 g makaronu penne Barilla - 1 pierś z kurczaka - 500 g szparagów zielonych - 2 marchewki - 1/2 szklanki parmezanu - puszka pomidorów pokrojonych - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól - pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)posiekanym czosnkiem. W międzyczasie na dużej patelni podsmażamy marchewki pokrojone w plasterki. Do podsmażonych marchewek dodajemy kurczaka i odcedzone z zalewy pomidory. Razem jeszcze chwilkę smaży i dodajemy przecedzony makaron z pokrojonymi na mniejsze kawałki szparagami, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy starty parmezan, szybko mieszamy, zdejmujemy z ognia i podajemy. Życzę smacznego
Kulinarne życiesmażyć aż się zarumienią. Co chwilkę potrząsać patelnią. Jak już są przyrumienione natychmiast zdjąć z patelni. Przygotowanie magicznej pasty – wszystkie składniki wlać do malaksera i dokładnie zmiksować. Przygotowanie makaronu – makaron włożyć do miski i zalać wrzącą wodą. Po dwóch minutach makaron powinien być miękki. Odcedzić i odstawić. Wykonanie – w woku rozgrzać olej, dodać magiczną pastę, wszystkie przyprawy(...)Wszystko razem wymieszać i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przysmaży. Mięso mielone mocno rozdrobnić. Jak już mięso jest gotowe dodać miękki i odsączony makaron. Wszystko razem wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć. Doprawić do smaku limonką i solą. Dokładnie go wymieszać, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Wyłożyć na talerze, obsypać orzeszkami i posiekaną kolendrą
Kuchnia PokoleńMakaron z białymi szparagami, może być pappardelle, tagliatelle.... co kto woli. Kiedyś w czasach PRL-u w sklepach był makaron wstążki, które były jednej szerokości. Teraz można pogrymasić, powybierać. 2 porcje wybranego makaronu, 1 pęczek (0,5kg) białych szparagów, 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybów suszonych (u mnie suszone kanie ) sól, cukier, 2 garście płatków migdałów, 2 garście tarte sera twardego(...)być al dente. Ugotowane szparagi wyjąć do miseczki, a wodę w której się gotowały przelać na patelnię. Gotować, aż woda prawie się wygotuje. Wsypać suszone mielone grzyby, wrzucić ugotowany makaron i szparagi, zagotować mieszając. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wsypać migdały, wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym serem. Dla mięsożerców możemy dodać 100 g wędzonego surowego boczku
królestwo garówpostanowiłam nie protestować tylko skorzystać z tej propozycji. Tym bardziej, że szpinak rośnie jak szalony pod folią i grzechem byłoby go zmarnować. Składniki dla 3-4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 200g świeżego, rozdrobnionego szpinaku 250ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki startego parmezanu Pieprz, szczypta soli do smaku Uprażone na suchej(...)patelni orzechy włoskie Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al’dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając ok 100ml wody z gotowania makaronu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by się nie przypalił. Wrzucamy szpinak posiekany w rozdrabniaczu lub blenderem. Gdy szpinak zacznie wrzeć, dolewamy śmietankę wymieszaną z wodą z gotowania makaronu
Kuchnia w czekoladzietagliatelle ze szparagami, czyli prostota w najsmaczniejszym wydaniu. Dodatkowo całe danie jest po prostu błyskawiczne w wykonaniu – maksymalnie 15 minut. Maślane tagliatelle ze szparagami Składniki: około 250 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów (pęczek) 150 g masła 2 ząbki czosnku ser parmezan, grana padano lub podobny świeżo mielony pieprz sól Najpierw gotujemy makaron al dente w dużej ilości(...)osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotujemy makaron, zajmujemy się szparagami. Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce (to zazwyczaj około 1/4 końcówki szparagów) i są już gotowe do użycia. Następnie odcinamy „główki” i odkładamy na bok – one smażą się najszybciej dlatego będziemy dodawać je na sam koniec. Resztę kroimy pod skosem w około 2 centymetrowe kawałki
PatiGotuje