Makaron z białymi szparagami, może być pappardelle, tagliatelle.... co kto woli. Kiedyś w czasach PRL-u w sklepach był makaron wstążki, które były jednej szerokości. Teraz można pogrymasić, powybierać. 2 porcje wybranego makaronu, 1 pęczek (0,5kg) białych szparagów, 3 łyżeczki mielonych suszonych grzybów suszonych (u mnie suszone kanie ) sól, cukier, 2 garście płatków migdałów, 2 garście tarte sera twardego(...)być al dente. Ugotowane szparagi wyjąć do miseczki, a wodę w której się gotowały przelać na patelnię. Gotować, aż woda prawie się wygotuje. Wsypać suszone mielone grzyby, wrzucić ugotowany makaron i szparagi, zagotować mieszając. Dodać masło i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia, wsypać migdały, wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym serem. Dla mięsożerców możemy dodać 100 g wędzonego surowego boczku
królestwo garówpostanowiłam nie protestować tylko skorzystać z tej propozycji. Tym bardziej, że szpinak rośnie jak szalony pod folią i grzechem byłoby go zmarnować. Składniki dla 3-4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti (400g) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 200g świeżego, rozdrobnionego szpinaku 250ml słodkiej 30% śmietanki 3 łyżki startego parmezanu Pieprz, szczypta soli do smaku Uprażone na suchej(...)patelni orzechy włoskie Sposób przygotowania: Makaron spaghetti gotujemy al’dente wg przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Odcedzamy, pozostawiając ok 100ml wody z gotowania makaronu. Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy by się nie przypalił. Wrzucamy szpinak posiekany w rozdrabniaczu lub blenderem. Gdy szpinak zacznie wrzeć, dolewamy śmietankę wymieszaną z wodą z gotowania makaronu
Kuchnia w czekoladzietagliatelle ze szparagami, czyli prostota w najsmaczniejszym wydaniu. Dodatkowo całe danie jest po prostu błyskawiczne w wykonaniu – maksymalnie 15 minut. Maślane tagliatelle ze szparagami Składniki: około 250 g makaronu tagliatelle 500 g zielonych szparagów (pęczek) 150 g masła 2 ząbki czosnku ser parmezan, grana padano lub podobny świeżo mielony pieprz sól Najpierw gotujemy makaron al dente w dużej ilości(...)osolonej wodzie. W czasie, kiedy gotujemy makaron, zajmujemy się szparagami. Zielonych szparag nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końce (to zazwyczaj około 1/4 końcówki szparagów) i są już gotowe do użycia. Następnie odcinamy „główki” i odkładamy na bok – one smażą się najszybciej dlatego będziemy dodawać je na sam koniec. Resztę kroimy pod skosem w około 2 centymetrowe kawałki
PatiGotujeMakaron z brokułem, cebulą i czosnkiem Makaron na ostro z dodatkiem bogatych w witaminy i minerały składników - brokuła, cebuli i czosnku. Cebula i czosnek mają silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Warto je dodawać do potraw po obróbce termicznej, gdyż stają się wtedy łatwiej strawne. Przygotowanie dania zajmuje około 30 minut. Składniki : - makaron penne z pszenicy(...)durum, - brokuł, - czosnek, - biała cebula, - pieprz kajeński, - pieprz czarny, - sól, - oliwa. Przygotowanie : 1. Brokuła podzielić na różyczki, umyć i gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 2. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie. 3. Posiekać drobno cebulę i czosnek, a następnie podsmażyć na oleju bądź oliwie, doprawiając pieprzem i solą. 4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodać ugotowanego
Kuchenne innowacjewłasnie to danie przygotowywał Kevin sam w domu przed rozpoczęciem ,,bitwy” z włamywaczami. To też najpopularniejsze danie gotowe, które znajdziecie w każdy amerykańskim supermarkecie. Tradycyjnie to po prostu makaron w kremowym sosie serowym. Makaron – najczęściej kolanka. Jeśli chodzi o ser to do przygotowania sosu możecie użyć jednego lub kilku rodzajów sera żółtego. To dobra opcja na wygarnięcie(...)już musicie sami ocenić Mac & cheese Składniki na jedną porcję: Wartości odżywcze: 868 kcal/ W: 126 g/ B: 30,2 g/ T: 27,7 g 70 g makaronu 2 ziemniaki duża marchew 30 g orzechów nerkowca 3 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 10 g oliwy pieprz czarna sól (można zastąpić zwykłą) Sposób przygotowania: Na początek makaron ugotuj zgodnie
365 dni dookoła kuchniSzparagi – uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i jak jest na nie sezon – dokładnie tak robię! Same, z makaronem, w risotto, w sałatce. Grillowane, smażone, gotowane, nie ważne… Ważne, że są! Dzisiaj jako dodatek do makaronu z kurczakiem. Nie mogłam wymyślić lepszego dodatku niż grillowane szparagi! Na całość wystarczy około pół godziny, naprawdę! Miłego gotowania. Asparagus(...)przypraw. Najpierw jednak umyj szparagi i odłam ich zdrewniałe końcówki, włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej
Martyna Cookstworzy coś pysznego a jednocześnie nie trzeba na to zbyt długo czekać. Tak było tym razem. Danie to jest bardzo szybkie bo w zasadzie trwa to tyle ile gotowanie makaronu . Polecam żebyście spróbowali . Niekoniecznie musicie mieć te same składniki co ja - możecie wrzucić co macie w lodówce ale...zachęcam do spróbowania tej wersji bo jest ciekawa w smaku. Jest(...)solidna porcja dla dwóch osób ale i 3 zjedzą spokojnie. Składniki : - 250 g makaronu spaghetti - pół średniej wielkości cukinii - 5-6 suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju, z którego je wyjeliście - garść suszonej żurawiny - garść posiekanej natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na początek wstawiam wodę na makaron a gdy się zagotuje wrzucamy makaron i gotuję
Kuchnia Pełna EmocjiSzparagi owinięte szynką parmeńską, makaronem do lazanii i zapieczone pod beszamelem, to bardzo fajna i ciekawa propozycja. Jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam zdjęcia szparagów w przekroju no i mogłam potrzymać jeszcze ze 2-3 minutki dłużej, aby ser mocniej się przyrumienił. 1 duża łyżka masła 2-3 łyżki mąki 1 szkl. mleka 3/4 szkl. bulionu 1/2 szkl. śmietanki(...)płatów makaronu do lazanii 500 g zielonych szparagów 8 plasterków szynki parmeńskiej garść tartego parmezanu gałka muszkatołowa sól, pieprz Masło roztapiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę, smażymy, cały czas mieszając przez około 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko, bulion oraz śmietankę. Gotujemy, często mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy
Smaki Na TalerzuMakaron z szynką to prosty i smaczny pomysł na sycące danie obiadowe. Taka potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy, jest świetną propozycją dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie. składniki na 3 porcje 250 g ugotowanego makaronu 300 g szynki 2 cebule 150 g żóltego sera startego na tarceo małych oczkach 1 pęczek posiekanej natki pietruszki(...)często mieszamy. Do szynki i cebuli dodajemy śmietanę, całość doprawiamy do smaku suszoną bazylią, odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, wszystko mieszamy i dusimy jeszcze przez około 2 minuty. Ugotowany makaron dodajemy do sosu śmietanowego z szynką i wszystko dokładnie razem łączymy, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany makaron umieszczamy na talerzach posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki
Smakowite Daniacebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 % około 100 g sera feta makaron spaghetti (ilość na dwie osoby) oliwa do smażenia 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie ale tak aby był al dente, odcedzając odlewamy 1/2 szkl wody z gotowania makaronu (przyda się(...)następnie dodajemy szpinak i pokrojone w drobną kostkę pomidory i całość pieprzymy i dodajemy Vegetę, dusimy pod przykryciem z 10-15 minut podlewając woda z pod gotowania makaronu. 3. Następnie wkruszamy większą połowę fety, dodajemy kwaśną śmietanę i szczyptę gałki. Smażymy jeszcze chwilkę i próbujemy ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku. Podajemy makaron z wymieszany z sosem lub z sosem
Gotowanie...to proste !Magda Makaron z ciągnącym serem, słodką, duszoną papryką i chrupiącymi kawałkami kiełbasy – taki pomysł na obiad bardzo mi odpowiada. Szybkie przygotowanie, najlepiej na dużej patelni, gdzie wszystkie składniki można łatwo wymieszać, a do tego przepyszny i mega sycący przepis do zapisania i częstego korzystania. Składniki (na 2 duże porcje): 150g makaronu rurki – użyłam rigatoni 250g cienkich białych kiełbasek(...)papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 średnia cebula szklanka passaty pomidorowej kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego oregano łyżka oleju Makaron gotujemy al dente, w dobrze osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przelewamy i odstawiamy na potem. W międzyczasie przygotowujemy resztę składników – papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda
Smaczna StronaZdecydowanie kocham takie smaki :-) Sałatkę grecką serwuję w moim domu często. Dlatego też staram się ją urozmaicać. Tym razem dodałam makaronu, dzięki czemu do sałatki nie trzeba podawać pieczywa. Jak zawsze wyszło przepysznie. Ser feta idealnie się komponuje z czerwoną cebulą i oliwkami. Dip przygotowałam na bazie oliwy z oliwek extra vergine, soku z cytryny i przyprawy Vegeta Natur(...)greckiej sałatki . Dodatkowo makaron wymieszałam po ostudzeniu z oliwą i przyprawą Vegeta Natur do sałatek i dipów . Na 2 duże porcje. SKŁADNIKI 110 g makaronu kokardki 1 miks sałat 1 czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1/2 zielonego ogórka 6 oliwek zielonych 6 oliwek czarnych 100 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine 1 łyżka soku
Passions hobbies lifeMakaron z dobrymi dodatkami zawsze smakuje wyśmienicie... -- Skład: makaron szlachecki 400 g, mini mozzarella 150 g, ser pleśniowy Blue 100 g, pomidorki koktailowe 10-15 szt. , pesto tradycyjne lub jak u mnie z czosnku niedźwiedziego ~4 łyżeczki. Opcjonalnie możemy dać zwykłe pomidory, z 2 łyżki oliwy i 200 g smażonych piersi kurczaka. *** Dziękuję Ci bardzo J.J. za przesłanie(...)degustacji tego fajnego pesto :) Makaron gotujemy wg zaleceń, potem przelewamy ciepłą lub zimną wodą-zależy jak chcemy podać, ser ucieramy lub kroimy w paski, pomidory kroimy, a mozzarellę odsączamy na sitku z serwatki. Po przygotowaniu... wykładamy najpierw makaron, a potem pozostałe składniki i serwujemy makaron na ciepło lub wystudzony, na porcje
chleba naszego