Pasta al limone 😉 Pasta al limone to proste i tradycyjne danie, które nie ma jednej przynależności regionalnej. Jest przyrządzane w całym kraju, oczywiście w różnych wersjach i odmianach. Pochodzenie jak i czas kiedy powstało to danie nie są jasne. Jednak jak wspominałem, jest popularne w całych Włoszech, a w szczególności na południu kraju oraz na Sycylii, gdzie rosną wspaniałe cytryny 😉 Proste połączenie makaronu, śmietany lub białego wina, cytryny, masła lub oliwy z oliwek, Parmigiano-Reggiano i dużej ilości pieprzu, spra... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...