likiery - 3834 przepisów (strona:169/256)

Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 161

Oczywiście nie jest to jedyny, słuszny i na pewno tradycyjny przepis, bo takiego na sangrię nie znajdziecie. Każdy ma prawą robić sangrię po swojemu, dodając do niej przeróżne owoce, likiery, a nawet gazowane napoje. Ja jednak nie lubię zbyt słodkiej sangrii, lubię za to czuć w niej wyraźną nutę pomarańczy. Ten przepis jest to więc wypadkowa moich wspomnień z Hiszpanii

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowo-cytrynowe lody z blendera – lody z 3 składników 140

lody w wersji ‘jeszcze więcej zdrowia’ – nic prostszego – dodajcie przed miksowaniem łyżeczkę świeżo startego imbiru. W lodach dla dorosłych nie zaszkodzi parę kropli (na tą ilość składników wystarczy 40ml) likieru, np. włoskiego Limoncello albo kokosowego Malibu. Jeszcze bardziej ambitni mogą lody po wyjęciu z foremek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni

Karo in the Kitchen
Ciasto Czekoladowa Śliwka 863

masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki.  Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** .   Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około 0,5 szklanki, nie więcej ** zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 227

wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Opowieści z piekarnika
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 146

alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka 150 g masła 100 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki likieru kokosowego ( w razie braku można dodać ekstraktu z wanilii ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej

Opowieści z piekarnika
Babka ajerkoniakowo - kawowa 146

ajerkoniaku i kawy w wypiekach/deserach - ta babka przypadnie Wam do gustu :) Ja już ją wpisałam na listę świątecznych wypieków ;) Jest mięciutka, puszysta, wilgotna, słodka w sam raz, a smak likieru jajecznego jest w niej naprawdę dobrze wyczuwalny. Może nawet przyćmiewa trochę smak kawowy...ale tylko trochę ;) poza tym to też pewnie zależy od użytej kawy. Tym razem ograniczyłam się tylko

Opowieści z piekarnika
Rolada Cappuccino 187

cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej z 3 łyżkami wódki Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę

Opowieści z piekarnika
Mleczne cappuccino 436

mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego naturalnego 200 g masła 3 łyżeczki żelatyny Ponadto: opakowanie podłużnych biszkoptów ( 200 g ) 1 szklanka mocnej kawy, lekko posłodzonej kieliszek wódki, spirytusu, likieru Amaretto lub rumu kakao do posypania Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.   Białka oddzielić od żółtek

Opowieści z piekarnika
Lekko kokosowy sernik z malinami i kruszonką 409

półtłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 6 dużych jajek 100 g masła 260 g drobnego cukru 1 puszka mleka kokosowego ( 400 ml ) * 100 wiórków kokosowych 3 łyżki likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Ponadto: 400 - 450 g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego ( proszku ) Wykonanie : Kruche ciasto: Wszystkie

Opowieści z piekarnika
Migdałowa szachownica 823

powoli na średnich obrotach miksera; zbyt szybkie miksowanie może doprowadzić do zwarzenia się kremu. Do gotowego kremu dodać ekstrakt/aromat migdałowy i zmiksować. Można też dodać alkoholu - np. łyżkę likieru Amaretto, wódki lub spirytusu. Jeśli krem od razu po przygotowaniu jest zbyt rzadki, włożyć go do lodówki do lekkiego stężenia. Złożenie ciasta: Oba ciasta ( już wyrównane ) przekroić poziomo na 3 równe

Opowieści z piekarnika
Likier krówkowy 169

kumpelkami w sam raz! Składniki: puszka krówki - masy kajmakowej, 250-300 ml wódki. Przygotowanie: Powyższe składniki łączymy ze sobą z pomocą miksera. Konsystencja jest lekko gęsta - jak na likier przystało

Lena Gotuje
Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 291

łezką na czekoladowym spodzie Sernik z musem brzoskwiniowym   Seromak świąteczny Sernik pomarańczowy na cynamonowym spodzie CIASTECZKA Babeczki świąteczne Ciasteczka czekoladowe Ciasteczka cynamonowe CIASTA  Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną

Lena Gotuje
Babki i ciasta na Wielkanoc 149

Wielkanoc. Poniżej kilka pomysłów na ten i inne wypieki typowo Wielkanocne. A więcej świątecznych przepisów znajdziecie: TUTAJ . Babka zebra    Babka cynamonowa     Babka czekoladowa z likierem kawowym   Babka cytrynowa   Keks   Piaskowiec Pisanka

Lena Gotuje
Sangria pełna owoców 129

dzbanka/słoja wrzucamy wyłuskane owoce granatu i wygniatamy je muddlerem. Następnie wkładamy pokrojone owoce na plasterki/półplasterki wraz z gałązkami mięty. Zalewamy winem, Sprite’m i likierem. Dodajemy kostki lodu. Wodę gazowaną wlewamy tuż przed podaniem. Smacznego! Artykuł Sangria pełna owoców pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania