siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii skórka starta z jednej cytryny 80 g masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki soli 25 g drożdży Składniki na makowe nadzienie: 120 g mielonego maku 100-120 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu/ksylitolu 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka masła Składniki na lukier: 4 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 żółtko + 2 łyżki mleka Wykonanie: w kubeczku rozetrzeć drożdże
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już najwyższy czas, aby zagnieść ciasto na piernik staropolski dojrzewajacy . Pora też przygotować domową esencję waniliową i cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów alkoholowych -, które wymagają kilku tygodni na przegryzienie się. Dziś natomiast zapraszam Was na nalewkę na Boże Narodzenie, którą wypatrzyłam
Kulinarne przygody Gatitybiszkopty kawą. MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojwej. Do kremówki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Twaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku. Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – którko ale okładnie miksujemy. Wylewamy na schłoodzny spód, pieczemy 15 minut w 170C, a następnie ok. 90 minut w120C. Pod sernik, na spód
Ostra na SłodkoOstatnio na nowo odkryłam potencjał serników. Udają się zawsze (od początku mojej przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć
Słodkie inspiracjehomogenizowanego naturalnego • 200 g serka mascarpone • 300 g twarogu mielonego np. z kubełka • 3 płaskie łyżki żelatyny i szklanka wrzątku • 3 łyżki cukru • 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel zapachu migdałowego • 250 g mleka słodzonego skondensowanego* • 200 g słodkiej śmietanki
AniaGotuje.plmałych tortów 18-20 cm średnicy) Składniki: • 200 g śmietanki 30-42 % * • 4 łyżki drobnego cukru • 4 pełne łyżki mleka kokosowego z puszki** • opcjonalnie: łyżka ulubionego likieru, kilka kropel dowolnego zapachu lub ekstraktu np. z wanilii
AniaGotuje.plspróbowałem, od razu poprosiłem o przepis. Jest to doskonała, zdrowa przekąska dla najmłodszych. Składniki: 170 g herbatników 30 g rozpuszczonego masła 100 g mlecznej czekolady 2 banany 20 ml likieru bananowego... Artykuł Trufle bananowo-czekoladowe pochodzi z serwisu AleTorcik
AleTorcikbatony "Pawełek" o smaku toffi + 3 łyżki mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki
Opowieści z piekarnikagorącej wody 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 120 ml wystudzonego, mocnego naparu kawy lub likier kawowy do naponczowania wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do kawy dodajemy wodę i mieszamy. Masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na w miarę puszystą
Domowy Smak Jedzenia150g gramów zmielonego twarogu 50g cukru 1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru) Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka
Di gotujeIdealna dla miłośników likierów i cukierków kukułek. Przepyszna i uzależniająca :) Najprostsza w przygotowaniu! Składniki: 0,5 l wódki 30 dag cukierków kukułek Sposób przygotowania: Kukułki miażdżymy tłuczkiem i wkładamy do słoja lub dużej butelki. Zalewamy alkoholem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 miesiące. Przez pierwsze dni należy raz po raz wstrząsać słoikiem tak aby kukułki się rozpuściły
Pyry na Gaztemperaturze 7-10 stopni Celsjusza. Zabieramy się zatem do pracy. Skoro jesteśmy przy deserze polecam wam też moje inne sezonowe propozycje – zapiekane truskawki pod kruszonką , czy likier rabarbarowy . Zobacz koniecznie poniższy film z przygotowania Składniki – Krem z serka homogenizowanego 100 g masła 300 g serka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 100 g herbatników
Kuchennyviral.plstole. Zabieramy się zatem do dzieła. Do przygotowania potrawy będzie wam potrzebny garnek ceramiczny, bądź patelnia typu wok, ale z pokrywką. Polecam w tam także mój ostatni przepis – likier jagodowy . Możecie też sprawdzić propozycję na pierś z kurczaka w pesto . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Kurczak w sosie kurkowym średnia pierś z kurczaka 300 g kurek
Kuchennyviral.plmleko z kawą rozpuszczalną i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową i podgrzewamy dalej aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do masy dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do butelki i zakręcamy
Krokusowy Dom