likiery - 3834 przepisów (strona:178/256)

ciasto "niespełniony tygrysek" 135

łyżeczki amoniaku masa makowa: 200 g maku (kupiłam gotowy,suchy, mielony do zalania wrzącym mlekiem) łyżka masła 3/4 szkl mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki likieru amaretto krem: duża puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe łyżka mąki pszennej 2 duże łyżki cukru 3 żółtka 1/2 szkl soku jabłkowego 200 g masła ponadto: 3 łyżki kwaśnego dżemu

6niebo
Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem 91

pomarańczami. Można z nich zrobić sok, koktajl lub sorbet. Świetnym pomysłem jest także sałatka z suszonymi figami i kokosem, całość skropiona miodem. W wersji dla dorosłych sałatkę skropić można likierem lub np. rumem, odstawić, aby smaki "przegryzły się". To idealna propozycja na Sylwester! Sałatka z pomarańczy z suszonymi figami i kokosem Składniki: 3 soczyste i słodkie pomarańcze 3 łyżki wiórków

Moja smaczna kuchnia
Torcik z piernika staropolskiego 137

piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm • pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki • 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego lub pomarańczowego • 200 g gotowej masy marcepanowej • śnieżynki opłatkowe Polewa czekoladowa • 2 czubate łyżki miękkiego masła • po 2 łyżki cukru, kakao i wody   Wykonanie: • Blaty piernikowe przełożyć

To co kocham
Muszle z makiem 237

duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) zest z jednej pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to jakieś 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem

zjem to blog kulinarny
Tiramisu 218

wypieków - 750 g serka mascarpone (3 opakowania) - 38 sztuk podłużnych biszkoptów (savoiardi) - ½ szklanki wody (125 ml) - dobre kakao do dekoracji (ciemne) Poncz kawowy: - 250 ml kawy espresso - 60 ml likieru amaretto - 90 g drobnego cukru do wypieków Przygotowujemy poncz kawowy. Zaparzamy mocną kawę espresso. Zaparzoną (bez fusów) wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy, aż powstanie syrop kawowy. Odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Piernik z marcepanowym sernikiem 103

przyprawy do piernika SERNIK MARCEPANOWY: 750g zmielonego twarogu 250g sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru amaretto POWIDŁA: 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych 50g czekolady gorzkiej Masło razem z miodem rozpuszczamy na małym ogniu, odkładamy do przestudzenia. Następnie ubijamy z jajkami. Dodajemy śmietanę oraz mąkę przesianą

Smaki Na Talerzu
Makowiec zwijany 1176

łyżek cukru ·          pół łyżeczki soli ·          1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ·          ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Przygotowanie: Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić

Proste Potrawy
porterówka [+18] 123

składniki: 1000 ml piwa porter 500 ml spirytusu lub w wersji łagodniejszej wódka 200 g cukru opcjonalnie: ziarenka z 1/2 laski wanilii wykonanie: Do garnka wlewamy

Domowy Smak Jedzenia
Syrop korzenny 127

już na etapie jego przygotowywania, aromat korzennych przypraw rozchodzi się wtedy po całym domu. Wtedy już wiemy, że Boże Narodzenie nadchodzi wielkimi krokami. Syrop będzie doskonałą bazą do zrobienia likieru korzennego, a także aromatycznym dodatkiem do kawy, herbaty, różnych deserów czy też pieczonego drobiu. Przygotujcie go koniecznie 😊.   Syrop korzenny Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki

Kulinarne przygody Gatity
50 propozycji ciast na Święta 40828

bakaliowe, kolorowe 29. Ciasto na soku kubuś  30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową  31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym  34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne  37. Snickers według Siostry Anastazji  38. Wiśniowa fantazja  39. Ciasto kawowo - śmietankowe  40. Rolada

kruche babeczki
Smaki Austrii Alpejskiej 145

wybaczam :) Restauracja w Salzburgu na dziedzińcu zamku Hellbrunn. Gulasz po wiedeńsku z knedlami. Potrawa pełna smaku, rozpływająca się w ustach. Brawo!   A na koniec moje zakupy (lokalne produkty): likier ziołowy wino białe półsłodkie pesto bazyliowe z limonką aromatyczna herbata liściasta dla zakochanych Myślę, że firmy są zauważalne na produktach, ale jeśli ktoś chce o coś zapytać to zapraszam

Karola gotuje
Brazylijska uczta, czyli Carioca Resto Bar 171

Ciekawy dodatek w postaci ryżu. Wszystko to, co uwielbiam. Warto spróbować! Brigadeiros - czekoladowe trufle brazylijskie. Pyszne słodkości, rozpływające się w ustach. Creme de papaya - Lodowy krem z papai z likierem porzeczkowym Cassis. Ciekawy smak lodów. Chyba pierwszy raz próbowałam czegoś takiego. Myślę, że nie zdziwi Was to, że ten deser był... smaczny. Podsumowując, Carioca Resto Bar to kolejne wyjątkowe miejsce

Karola gotuje
Przepisy na dania wigilijne i świąteczne 958

Wigilię i Boże Narodzenie jest całkiem pokaźna, jest więc z czego wybierać. W tym zestawieniu znajdziecie pomysły na śledzie, sałatki, zupy, dania główne i ciasta. Nie zabraknie słodkich likierów, które robię właśnie teraz, raz do roku więc są dla nas bardzo świąteczne. Kliknij w obrazek a otworzy się lista przepisów na potrawy wigilijne i świąteczne. Zapraszam - wybierajcie i korzystajcie

Smaczna Pyza
Bezowy wieniec wigilijny 156

Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem z mascarpone i bitej śmietany. Całość oprószyłam płatkami migdałów, liofilizowanymi truskawkami (możecie pominąć jeśli chcecie), gorzką czekoladą i cynamonem. Deser wyszedł przepyszny! Przepięknie się prezentuje. Wszystkim smakuje

Moja Delicja
Pierniczki brukowce 149

mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika. Likier kawowy: 1 szklanka cukru pudru; 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej; 2 - 3 łyżki wrzącej wody. Dodatkowo/opcjonalnie: Marmolada lub powidła śliwkowe (ja nie nadziewałam pierniczków). 1 szklanka = 250 ml Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska