likiery - 3834 przepisów (strona:186/256)

Babka adwokatowa 158

poniedziałek pozostały po niej okruszki. Przepis na tę pyszną babkę znalazłam u Agi w kuchni.     Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki adwokatu (likieru jajecznego) 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 Czytaj dalej... Artykuł Babka adwokatowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Rolada kokosowa 147

boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i wiórki kokosowe i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy likier kokosowy i mieszamy. 3. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem

Na Ciasteczkowych Papierach
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 211

skórka otarta z 1 cytryny 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1/2 łyżeczki sody syrop: sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu lub likieru cytrynowego 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Masło roztopić w rondelku lub w mikrofali. W jednej miseczce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. W drugiej

DefinicjaSmaku
Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą) 146

miejsce na 60 minut. Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce). Ostudzoną wyjąć z formy. Przygotować polewę lub likier. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście. Polewa. W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu

Di gotuje
(Wypij mnie) Browar Port Gdynia. 201

bardzo wyczuwalny chmiel, naprawdę za bardzo Pszeniczne - odrobinę niedowarzone(?) Ciemne- słodkie,zwyczajne, bez szału, jak to ciemne,zwyczajne po prostu piwo Amber - mało głęboki smak, Piwo z domieszką błękitnego likieru - ok. "Pospiesznie, bez sensu tak z mało smacznym piwkiem startować..." - twierdzili ze smutnymi minami,dodając: "Chmielowa goryczka zabiła niemalże wszystkie pozostałe nuty składające się na aromat złotego trunku..." Rozczarowane chłopy

Fiolka w kuchni
CIASTA WIELKANOCNE 227

rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami. Zdaniem Włochów to klasyczny przysmak neapolitański, symbol miasta

Ciastka - domowe słodkości
likier kajmakowy 155

amatorów słodkich likierów

Ugotujmy Coś
Tort piętrowy "Michałek biały" 152

szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany 36% 300 gram Michałków Białych 100 gram białej czekolady 250 gram mascarpone Nasączenie: sok z 1 cytryny 3 łyżki likieru Limoncello lub innego o jasnej barwie i kwaśnym smaku Dodatkowo: 250 gram malin 1 szklanka konfitury malinowej, dość kwaśnej 150 gram Michałków Białych Przygotowanie biszkoptu jasnego Białka oddzielam od żółtek

Mango Papaja
Sweet Targi w Katowicach 2016 153

kursy ze światowej sławy dekoratorami tortów i ciasteczek oraz ma również sklep internetowy z akcesoriami cukierniczymi, bardzo polecam.     Na stoisku Monin można było posłuchać o nowych smakach likierów tej firmy i skosztować smacznej, pięknie przygotowanej lemoniady.     Na końcu zostałam poczęstowana fantastyczną kawą :), wspaniale podane cappuccino. Zapraszam na FILM .     Pozdrawiam serdecznie Natalia

Mała Cukierenka
mazurek z ajerkoniakową panna cottą 119

przez ok. 15 min. do zarumienienia. Po upieczeniu odstawiamy cisto do całkowitego wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ajerkoniakową panna cottę: 120 ml śmietany kremówki 120 ml likieru ajerkoniakowego (najlepiej domowego) 10 g żelatyny dodatkowo 2 łyżki kwaskowatego dżemu wykonanie: Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, tylko do jej przykrycia i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia

Domowy Smak Jedzenia
Szampan z soku brzozy 223

czas przechowywać" Myślę, że uda się w tym roku poprosić o sok moje brzozy z działki. Daruję sobie też gęsie piórko;) Nie mam doświadczenia w przygotowywaniu napojów wyskokowych. Jedynie likier udało mi się zrobić. Jakie Wy macie doświadczenia z sokiem z brzozy

AZgotuj!
Likier cytrynowy z mlekiem. 115

szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne  miejsce na 2 miesiące.  Zawartość słoja często wstrząsaj. Gdy osad opadnie na dno, płyn się sklaruje i nabierze cytrynowego koloru, likier przefiltruj przez filtr do kawy. Rozlej do czystych butelek, szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 4 miesiące. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia

Przepisy i porady kulinarne
ciasto adwokatowe 137

proszku do pieczenia krem: 700 ml mleka 1 szkl cukru cukier waniliowy 2,5 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 3 żółtka 200 g miękkiego masła 180 ml likieru jajecznego "adwokat" polewa: 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka ponadto: podłużne biszkopty filiżanka mocnej, słodkiej kawy kakao Jaja ubić z dodatkiem wody i cukru. Delikatnie wmieszać obie mąki

6niebo
Bezglutenowe babeczki na Dzień Kobiet 175

kwiatami z masy cukrowej wyglądają jak słodki bukiecik. Potrzebne nam: - 200 g mąki bezglutenowej - 2 jajka - 60 g cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 120 ml oleju - 50 ml likieru kokosowego (opcjonalnie) Krem maślany: - 100 g masła - 125 g cukru pudru - 1/2 łyżki śmietany 30% - aromat waniliowy Poza tym: - 200 g lukru plastycznego - barwniki spożywcze - kryształy z cukru Przygotowanie

W poszukiwaniu inspiracji
Grzane piwo z żółtkami 221

sobie humor odrobiną alkoholu. Grzane piwo z żółtkami jest przepisem bardzo starym i choćby dlatego warto go spróbować. Rozgrzewa bardzo intensywnie, jest mocno słodkie i jajeczne. Takie troszkę jak likier jajeczny. Polecam bo gdy za oknem zima i śnieg to ten słoneczny napój poprawi humor każdemu Przepis ten można odnaleźć w zimowym numerze Magazynu Aromat w moim artykule pt. Rozgrzej

sierotka maRysia w kuchni