impreze, szczegolnie jednak na jakas tematyczna np. bialo/czerwono/zolto-czarna. Duch na cmentarzu: 40ml czarnej wodki (Eristof) 40ml khalua 1 lyzka lodow waniliowych galka muszkatolowa do przybrania Wodke wymieszac z likierem. Lody wlozyc do szerokiej szklanki i zalac alkoholem, posypac odrobina tartej galki muszkatolowej. Pijany srubokret: 40ml czarnej wodki (Eristof) sok pomaranczowy lod Wysoka szklanke napelnic lodem, wlac sok do polowy
Codzienne Gotowanieśmietanki 36% 125 ml śmietanki kokosowej 17% (twarda część w puszce z mlekiem kokosowym - musi być 14-22% tłuszczu ) 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60-90 minut w 150*C, aż sernik się zetnie
Chocolate Muffin Blogsoki, żelki czy napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak: musztardy ketchupy zupki instant gotowe sosy dżemy kawior cukierki na kaszel miód sztuczny alkohole - wina, likiery Jak widzicie, trzeba mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam dla Was listę, którą najlepiej wydrukować i nosić ze sobą
Powiedz dietom nieupalne dni! Składniki: 500 ml śmietanki 30% 10 łyżek bakalii (orzechów włoskich, laskowych i nerkowca, rodzynek, migdałów) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 3 łyżki likieru miodowego 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód i pokrojone drobno bakalie. Mieszamy przekładamy do secjalnych foremek i wkładamy do zamrażalnika
Podróż w kulinariasklepie Winoszarnia lub w sklepie Piątnica ) 100 ml mleka kokosowego 5 łyżek oleju kokosowego ( kupiony tutaj ) 5 łyżek miodu z bakaliami ( Miód Bakaliowy Raj )firmy BogutynMlyn.pl 2 łyżki likieru miodowego 6 łyżek cukru pudru Wykonanie: Słonecznik smażymy na oleju kokosowym a następnie miksujemy w blenderze. Śmietankę i mleko kokosowe ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do śmietanki miód
Podróż w kulinariacukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka kawy rozpuszczonej barwnik spożywczy brązowy Krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej 2 łyżeczki likieru kawowego Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy barwnik
Podróż w kulinariakubeczki mąki szymanowskiej 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju rzepakowego 4 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier
Proste Potrawyokoło 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych wykonanie 1.Wiśnie
Fiolka w kuchnitorba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa z tymiankiem, dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem jarzębinowo-jabłkowy słoik ogórków kiszonych ketchup
Fiolka w kuchniwykonania. Połączenie wódki, blue curacao oraz soku z cytryny sprawia że jest to bardzo smaczny oraz szybki i prosty drink na każdą imprezę. Składniki: 40 ml wódki 20 ml likieru blue curacao około 100 soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Do wysokiej szklanki wypełnionej lodem nalej 40 ml wódki 20 ml blue curacao około 100 ml soku z cytryny następnie wszystko
Drinkologiaczekoladowymi, w razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie
Krakowskie smaki AniKrówki wyciągamy z zamrażarki tuż przed konsumpcją i w ilości do jednorazowego spożycia. Lepiej kroić porcje wielkości „na jeden kęs”. Eksperymentalnie – krówki lodowe można wrzucić zamiast kostek lodu do likieru Baileys . Krówki lodowe, to mój pomysł autorski. Powstał przez przypadek, jak to zwykle bywa. Chciałam kilka krówek mieć „na wczoraj”, więc włożyłam je do zamrażarki, aby szybciej zastygły i… zapomniałam
mojewypiekiinietylkodobrze pasował mi do czarnego bzu. Jednak nie miałam gotowego przepisu więc musiałam improwizować. Koniec końców powstała bardzo smaczna nalewka, która z racji słodkiego smaku powinna być raczej nazwana likierem. Nalewka nie jest zbyt mocna - wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dolać więcej wódki lub spirytusu. A jeśli ktoś nie lubi kawowego smaku może zmniejszyć ilość kawy lub całkowicie ją pominąć
My simple kitchenSkładniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać
KreatywnePinyolejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta, świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć
Miód i pieprz