likiery - 3834 przepisów (strona:196/256)

Drink Błękitny Diabełek 134

wino musujące może w nim być dowolne – wytrawne, półwytrawne lub słodkie. A więc eksperymentujcie pamiętając, że alkohol w nadmiarze szkodzi. Smakujmy  z umiarem! Składniki: Wódka czysta 40 ml Likier Blue Curacao 40 ml Wino musujące dowolne – do dopełnienia szklanki (w tym drinku słodkie włoskie Fiore) Plasterki limonki do dekoracji. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy garść lodu. Wlewamy alkohole i lekko

Smaki Ewy
Pięciotysięcznik - drink na dobry początek 100

zapraszam ponownie. Ja świetnie się bawię - i wznoszę w związku z tym toast za dalsze przygody w kuchni i blogosferze. A oto przepis na pięciotysięcznika: Składniki: 50 ml likier Gold Wasser  25 ml. Blue Curacao Szampan lub wino musujące do uzupełnienia kieliszka Wykonanie Do kieliszka koktajlowego wkładamy kostki lodu i owoce do dekoracji - w moim wykonaniu po 1 wiśni

Smaki Ewy
Dziesięciotysięcznik - wdzięk musującego wina i słodycz amaretto. 110

dużo - ale to tym większy powód do zadowolenia. Dziękuję i zapraszam! Ten drink łączy w sobie wdzięk musującego wina, słodycz amaretto i piękny kolor grenadiny. Polecam! Składniki: 50 ml likieru amaretto Łyżka stołowa syropu grenadiny Półsłodkie lub półwytrawne wino musujące (najlepiej słabo musujące) do dopełnienia szklanki - ok. 150 - 200 ml (szampana szkoda) Plasterek brzoskwini do dekoracji  Kilka kostek lodu

Smaki Ewy
Czarny Rosjanin (Black Russian) 149

kostki lodu. Można przyrządzać go w 2-ch wersjach: na bazie czystej wódki lub whisky. Przedstawiam wersję na bazie wódki. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier czekoladowy (nie krem!) - najlepiej Kahlua - 20 ml Lód - dużo! Wykonanie: Niską szklankę do drinków typu "tumbler" wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy alkohole i mieszamy łyżeczką. Gotowe!  Autor: Mirosław Górski

Smaki Ewy
Marzyciel - drink z Aperolem 152

Aperol to włoski aperitif - gorzkawy likier rodem z Padwy. Drinkom nadaje interesujący gorzkawy posmak, a z sokami owocowymi orzeźwia i pobudza apetyt. Ponoć wpływa także dobrze na trawienie. Włosi twierdzą, że to afrodyzjak - ale dla nich chyba wszystko jest afrodyzjakiem. Dlaczego Marzyciel? Nie wiem, ale sącząc tego drinka nieco się rozmarzyłem. Składniki: Aperol

Smaki Ewy
"Śmigus - dyngus", czyli wielkanocny drink z calvadosem 124

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-61402900-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: Calvados 40 ml Likier pomarańczowy Cointreau 40 ml (lub nieco mniej, jeśli wolicie wersję mniej słodką. Sok grapefruitowy 40 ml (lub nieco więcej, jeżeli wolicie wersję o mniejszej mocy) Dużo lodu Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Ewy
Tequila z wiśniówką 122

Aromat wiśni, goryczka grapefruita i posmak tequili nie tylko do siebie pasują ale też doskonale wzajemnie się podkreślają. Spróbujcie, a nie poczujecie się zawiedzeni. Składniki: Tequila (dowolna) – 60 ml Likier wiśniowy – 30 ml Sok z czerwonych grapefruitów – u mnie 100 ml, ale w zasadzie do smaku. Lód – jak zwykle sporo. Wykonanie: Wszystko razem mieszamy w wysokiej szklance – i gotowe. Bawcie

Smaki Ewy
Ciasto Oczy Carycy 131

cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao, na końcu olej, wymieszać. Dużą blaszkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Semifreddo z białą czekoladą i borówkami 753

włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru zajęło

Chocolate Muffin Blog
tiramisu z truskawkami 176

zgęstnieje. Utartą masę studzimy a następnie dodajemy ser mascarpone i odstawimy do lodówki na dwie godziny, pozwalając masie stężeć. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nich spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość

Miód i pieprz
Ciasto czekoladowo migdałowe z gruszkami 143

rozgotować, gdyż będą się jeszcze piekły. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto czekoladowe: 150 g gorzkiej czekolady 70% 120 g masła 50 ml esencji wanilinowej (można zastąpić likierem lub innym alkoholem) 120 g cukru 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 30 g mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy esencję

Słodka Kraina Wypieków
Przepis na tiramisu 122

dodajemy ser mascarpone i słodką śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodając do niego (ewentualnie) odrobinę likieru. Zanurzamy w soku biszkopty (krótko) i układamy z nic spód deseru. Na górę nakładamy mascarpone i przekrojone na pół truskawki. Następnie dodajemy następną warstwę biszkoptu, mascarpone i truskawek.  Całość

Miód i pieprz
Likier brzoskwiniowy 360

cukru 200 ml wódki 120 ml spirytusu Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Dodajemy alkohol i odstawiamy na 2-3 tygodnie. Następnie przelewamy likier przez sitko wyłożone gazą do butelek. Odstawiamy na 3 miesiące

Mango Papaja
Lemoniada truskawkowa 154

Dodać wodę. Lemoniada truskawkowa gotowa. Podawać z listkami świeżej mięty i oczywiście przechowywać w lodówce. Podobne przepisy Lemoniada arbuzowa Tabbouleh – libańska sałatka z bobem, quinoą... Brazylijska lemoniada z limonki Likier z białej czekolady .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb:hover{background

Pociąg Do Kuchni
Torcik wuzetka z borówką amerykańską 455

wzdłuż na połowę. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę umieszczamy w misie dodajemy serek mascarpone i cukier puder, miksujemy do powstania gładkiego kremu, wsypując pod koniec zagęszczacz do śmietany. Przygotowujemy poncz: Likier z porzeczki mieszamy z wodą, nasączamy przekrojony płat czekoladowego ciasta, smarujemy 3/4 przygotowanego kremu. Przykrywamy biszkoptem, znów nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu, posypujemy borówkami zalewamy tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania