likiery - 3834 przepisów (strona:189/256)

Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 137

szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli

Pyry na Gaz
Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 189

oraz makowca.  W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy, zastąpiony wódką o tym smaku i dużą ilością soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (tort nabrał charakterystycznego smaku i aromatu pomarańczy) oraz miód, którego w oryginalnym przepisie zabrakło.  Postanowiłam

ChilliJemy
Kilka pomysłów na.. 168

tylko Wigilię, więc dużo robić nie będę, ale nie potrafię sobie wyobrazić, że nie zrobiłabym nic kompletnie, bo co to za święta? dzisiaj zabrałam się za pierniczki oraz świąteczny likier, po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie :) a po za tym żyję szkołą, są dni, że ledwo wrócę, a już muszę do niej wracać, na ratunek przychodzą szybkie obiady w postaci

More food, love and dreams
likier herbaciany 141

Polecam przepis na likier herbaciany

Ugotujmy Coś
Boże Narodzenie 257

reklamy pewnego popularnego napoju "Coraz bliżej święta...." sialala..... Zastanawialiście się już nad świątecznym menu? Może znajdziecie inspirację kulinarną na moim blogu? Zachęcam! Dania główne: Przystawki i sałatki: Ciasta: Ciastka: Likier

paapilotkaa
likier krówkowy 175

serii napojów alkoholowych polecam likier krówkowy Składniki

Ugotujmy Coś
Kukułkówka 515

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com     Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć

Di gotuje
Leśny Mech 261

wysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia. Smacznego

Złote przepisy
Babeczki kawowo – chałwowe 167

jednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis

moj przepis na
Tarta z Crème Pâtissière 164

zbędnych dodatków. Aby był jeszcze bardziej aksamitny, zamiast części mleka można dodać śmietanę kremówkę (pół na pół), a gdy chcemy aby był kremem adwokatowy, nic prostszego połowę mleka zastępujemy likierem jajecznym (swoją drogą, krem adwokatowy jest genialny, pamiętam, że kiedyś zrobiłam go do przełożeniu tortu i nie mogłam się opanować przed zjedzeniem na tzw. sucho) Krem Crème Pâtissière dobrze przygotować

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 190

cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje

moj przepis na
Pomarańcze kandyzowane 132

bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie

mojewypiekiinietylko
Baileys domowy 673

Polecam Państwu propozycję na pyszny likier Baileys domowy,który można bez problemu zrobić w domu

Ugotujmy Coś
KORZENNE TRUFLE 118

bardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie składniki, przełożyć do roztopionej czekolady i wymieszać

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania