temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony
Domowa cukiernia Ewysmak będzie obłędny .Nie rezygnujcie tez z żółtek , bez nich to już nie ten sam deser. Składniki: na 4 porcje 150 ml zaparzonej ,mocnej kawy 60 ml whisky lub likieru migdałowego 3 żółtka 2 łyżki cukru ,jeśli lubicie bardzo słodkie desery to 4 250 g mascarpone ,zimne z lodówki 100 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: kakao do posypania Zaparzamy kawę
Ladylaura.dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa
Marder&Marder Manufactureszklance po whisky to super pomysł na małe co nieco na wieczór, dobrze sprawdza się na imprezie oraz w łatwy sposób można zabrać je do pracy :p. Miodowy likier świetnie łączy kawowe nutki z klasycznym mleczno-żółtkowym smakiem tiramisu. Wystarczy kilka godzin i słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM! Dla 3-4 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaWypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych i popularnie znanych po wyszukane, wręcz z trudno dostępnymi składnikami. Mimo wszystko
Z miłości do słodkościszklanki wody, 1 łyżeczka octu, sok z cytryny, foremki waflowe. Przygotowanie : Z wody , cukru i octu gotujemy syrop”do nitki „, Biała ubijamy na sztywno, Dolewamy małym strumieniem likier , ciągle miksując, Misę tą wkładamy w garnek z gorącą wodą i ogrzewając miksujemy do uzyskania gęstej masy. Następnie miskę przekładamy do zimnej wody i nadal miksujemy, żeby ostudzić masę
Pysznosci Babci Basikilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy 2 łyżki likieru Amaretto ok. 300 g truskawek kakao do posypania Serek mascarpone utrzyj mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki pokrój na plastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto
Kuchnia bezglutenowamoich podróży. Składniki: ok. 300g podłużnych biszkoptów 750 g sera mascarpone dobrej jakości 4 łyżki cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej ok. 50 ml likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki, do której dodacie kilka kropel aromatu migdałowego) 1-2 łyżki kakao Wykonanie: Jajka
Pociąg Do KuchniUpieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Likier mieszamy z wodą i za pomocą pędzelka, łyżeczki lub gazy nasączamy ostudzony i delikatnie rozwinięty biszkopt. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek
Na Ciasteczkowych PapierachBabka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć
Aromatyczne Podróżekoraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci
Posadzone i zjedzonezwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :) jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła ją zabawić ;) poniżej zdjęcie
Kolorowy PrzepisownikŹródło z moimi przeróbkami Składniki: 1 kg moreli 3 łyżeczki cukru migdałowego lub kieliszek likieru amaretto 700 g cukru Dojrzałe i ładne morele umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Morele gotować na małym ogniu, stopniowo dodając cukier. Mieszać, aby nie przywierały do dna. Cukier będzie się karmelizował a z moreli zrobi się papka. Gotować przez godzinę, dodając
Czerwień i błękitłyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę
Tradycyjna kuchnia Kasi