likiery - 3834 przepisów (strona:181/256)

Kokosowo – malinowa fantazja 174

użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców Notes - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy - krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Tiramisu z truskawkami 123

cukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów  kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć jedną warstwę w pucharkach. Część masy wyłożyć na biszkopty,na to kawałki truskawek,ułożyć drugą warstwę z biszkoptów

Kolorowa kuchnia Elki
Kokosowo-migdałowe pralinki jaglane 158

jaglanej 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych  3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Pijany kokosowiec II 150

temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony

Domowa cukiernia Ewy
Tiramisu. 152

smak będzie obłędny .Nie rezygnujcie tez z żółtek , bez nich to już nie ten sam deser. Składniki: na 4 porcje 150 ml zaparzonej ,mocnej kawy 60 ml whisky lub likieru migdałowego 3 żółtka 2 łyżki cukru ,jeśli lubicie bardzo słodkie desery to 4 250 g mascarpone ,zimne z lodówki 100 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: kakao do posypania Zaparzamy kawę

Ladylaura.
Jarzębina do mięs z jabłkiem i gruszką do słoików na zimę 124

dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa

Marder&Marder Manufacture
Tiramisu Jack Daniels Honey 239

szklance po whisky to super pomysł na małe co nieco na wieczór, dobrze sprawdza się na imprezie oraz w łatwy sposób można zabrać je do pracy :p. Miodowy likier świetnie łączy kawowe nutki z klasycznym mleczno-żółtkowym smakiem tiramisu. Wystarczy kilka godzin i słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM! Dla 3-4 osób Czas przygotowania

Kuchnia PROzdrowotna
Recenzja książki "Zdrowe i proste gotowanie ze św. Hildegardą z Bingen" 200

Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych i popularnie znanych po wyszukane, wręcz z trudno dostępnymi składnikami. Mimo wszystko

Z miłości do słodkości
Lody ciepłe babci Basi 123

szklanki wody, 1 łyżeczka octu, sok z cytryny, foremki waflowe. Przygotowanie : Z wody , cukru i octu gotujemy syrop”do nitki „, Biała ubijamy na sztywno, Dolewamy małym strumieniem likier , ciągle miksując, Misę tą wkładamy w garnek z gorącą wodą i ogrzewając miksujemy do uzyskania gęstej masy. Następnie miskę przekładamy do zimnej wody i nadal miksujemy, żeby ostudzić masę

Pysznosci Babci Basi
Bezglutenowe tiramisu z truskawkami 141

kilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy 2 łyżki likieru Amaretto ok. 300 g truskawek kakao do posypania Serek mascarpone utrzyj mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki pokrój na plastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto

Kuchnia bezglutenowa
Prawdziwe włoskie tiramisu 955

moich podróży. Składniki: ok. 300g podłużnych biszkoptów 750 g sera mascarpone dobrej jakości 4 łyżki cukru, najlepiej drobnego 4 jajka 200 ml mocnej kawy, świeżo zaparzonej ok. 50 ml likieru amaretto (ewentualnie innego alkoholu, np. rum, whisky, ale jeśli nie macie amaretto, to najlepiej użyć zwykłej wódki, do której dodacie kilka kropel aromatu migdałowego) 1-2 łyżki kakao Wykonanie: Jajka

Pociąg Do Kuchni
Rolada tiramisu z tartą czekoladą 194

Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia. 2. Likier mieszamy z wodą i za pomocą pędzelka, łyżeczki lub gazy nasączamy ostudzony i delikatnie rozwinięty biszkopt. 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek

Na Ciasteczkowych Papierach
Babka 113

Babka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć

Aromatyczne Podróże
Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką 129

koraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci

Posadzone i zjedzone