kamień, zdecydowanie za grube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki. Mandarynka gotowana w likierze Cointreau / Tapioka / Mleko kokosowe – gwóźdź do trumny. I to po całości, ponieważ tutaj zawiódł nawet produkt. Złej jakości i zwyczajnie niedobrej mandarynki nie da się uratować niczym. Znów Coitreau chyba tylko
Kate's KitchenOpis: Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem. Słodko – kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Składniki: Składniki na ciasto: 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego Pianka porzeczkowa: 400g porzeczek 1/2 l śmietany
Ciastka i ciastarówne blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas pieczenia. Każdy blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno na płaskim talerzu, okrągłej blaszce lub paterze, przekładając kremem budyniowym. Następnie tort wstaw do lodówki (na 30 minut), aby krem stężał (będzie łatwiej go obkładać
Food Squareoliwa -1 łyżka * limoncello -3 łyżki * skórka z cytryny * skórka z pomarańczy * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło topimy, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, oliwę, likier i skórki z owoców. Wlewamy masło i zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, wycinamy prostokąty, nacinamy środek i smażymy na rozgrzanym
Ostra na Słodkośrodku może się jeszcze wydawać dość luźny. Po upieczeniu ciasto schłodzić. Składniki na mus czekoladowy: 100g czekolady mlecznej u mnie Goplana 100g czekolady gorzkiej również Goplana 1 łyżka likieru amaretto 3 łyżki wody 30g miękkiego masła 3 jajka 50g cukru pudru 100ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: W wyższym garneczku rozpuścić czekoladę wraz z masłem, wodą oraz amaretto. Najlepiej w kąpieli
W garach u Gosimłodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie ) 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco
kolorowotorcikowotortowej typ 450 (moja szklanka ma pojemność 235 ml) 50 g świeżych drożdży 3 czubate łyżki cukru 1/2 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy
Kolorowy Przepisownikszkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego
Gotowanie...to proste !Witajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa
dolcevitainmykitchendzieciom :) Składniki: 8 szkl. mąki pszennej 200 g masła 82% tłuszczu 100g świeżych drożdży 2/3 litra letniego mleka 10 żółtek 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1 kieliszek likieru advokat (ale może być i ajerkoniak czy inny alkohol) szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę letniego mleka i szklankę mąki, mieszamy
Kolorowy Przepisownikminut .Zostawiamy do ostygnięcia,najlepiej w wyłączonym piekarniku, Będą jeczcze bardziej chrupiące. Krem do profiterolków: 125 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto lub innego ulubionego Ubijamy wszystkie składniki na gęsty krem .W profiterolkach robimy małe otworki wykałaczką i masą przełożoną do rękawa cukierniczego napełniamy nasze ciastka. Odstawiamy gotowe do lodówki. Masa
Ladylaura.szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciemnego kakao łyżka wody Krem: 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone Ponadto: wiśnie w likierze płatki migdałowe 80 g gorzkiej czekolady 5 łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania : Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek. Następnie białka ubijamy z połową cukru na sztywną pianę a żółtka
Słodkości i nie tylkoksylitolu/cukru Skladniki na krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!razu przyznałam do mojej słodkiej zachcianki. Zmobilizowałyśmy się nawzajem i powstały 2 wersje pysznych, małych pączuszków z kremowym wnętrzem. Są cudowne, polecam! Ja swoje pączki nadziałam kremem podkręconym likierem bo degustować mieli sami dorośli. U Agnieszki wersja zwykła, bez alkoholu, którą można podać dzieciom. Karnawał to czas kiedy chętniej pozwalamy sobie na zabawę i folgowanie zachciankom, także tym kulinarnym
Smaczna Pyza