każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru i rum - utrzeć do białości. Dodać przesianą mąkę i miksować dalej. Kiedy mleko się zagotuje
Panda i jej światśmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 100 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy
Podróż w kulinariakawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej trunek do karafki lub butelek. Likier jest gotowy do picia, nie musi leżakować
Przepisy i porady kulinarnemasło i dokładnie miksujemy na gładką masę. KRUSZONKA KOKOSOWA: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem. Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową. Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce. Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: 1/2 l spirytusu 250 ml soku malinowego 25 dkg cukru kryształu Sposób wykonania: Sok zagotować z cukrem, mieszać do odszumowania, dolać spirytus i wymieszać. Wlać
Przepisy kulinarne babci Antoninykoloru, grubości i długości. Z gorszych gatunków cynamonu wyrabia się olejek lub przyprawę mieloną. Cynamon jako przyprawa używany jest głownie do wypieków cukierniczych, przetworów owocowych, a także do produkcji likierów. Do mięsnych potraw jest dodawany w kuchni azjatyckiej, arabskiej, tureckiej, hiszpańskiej i latyno-amerykańskiej. Właściwości zdrowotne cynamonu: - jest jedną z przypraw przyspieszających metabolizm, poprawia trawienie i oczyszcza organizm, - ma działanie
Kuchenne innowacjepowoli dodając ciepłe mleko. Masę ponownie gotujemy do momentu gdy zacznie gęstnieć. Zestawić garnek z ognia do ostygnięcia – gdy baza lodów będzie zimna dodajemy sok z cytryny i likier. Całość chłodzimy a potem zamrażamy (mieszamy co 30-60 minut). Wyjmujemy z lodówki ok 15 minut przed podaniem. Życzę Wam smacznej ochłody
Szybko Tanio Smaczniesię ze słodyczą lodów. Jeżeli mimo wszystko chcecie posłodzić swoją kawę, zróbcie to zaraz po zaparzeniu – gotowego affogato nie mieszamy. Jeżeli macie ochotę możecie dodać do kawy ulubiony likier np orzechowy i połączyć to z kulką lodów orzechowych. Posypać wierzch startą czekoladą. To świetna zabawa. A najmłodszym członkom rodziny polecam kulkę lodów polać gorącym mlekiem
Szybko Tanio Smaczniemagazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale) – 60g masy marcepanowej – 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka) Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i alkoholem. Białka ubić na sztywną pianę. Marcepan zetrzeć
Szybko Tanio Smacznieosoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego) herbata Matcha do oprószenia Sposób przygotowania: Zaczynam od zaparzenia herbaty Matcha, a jak ją prawidłowo zaparzyć opisałam dokładnie w poście Herbata Matcha z limonką . U mnie
Blondynka Gotujefareast-language:EN-US;} Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Do nasączenia u mnie likier amaretto Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Masa wiśniowa Składniki: 700g wiśni drylowanych w syropie, w kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka
W garach u Gosiwykładać ciasto. Ciasto piec w 170 stopniach ok 40 minut. W między czasie kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja przed smarowaniem dżemem nasączyłam ciasto likierem amaretto ale nie jest to konieczne. W miedzy czasie z podanych składników ugotować budyń, do wystudzonego wkręcić miękkie masło. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym wyłożyć większą cześć masy budyniowej przykryć
W garach u Gosiużyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców Notes - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy - krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnicukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć jedną warstwę w pucharkach. Część masy wyłożyć na biszkopty,na to kawałki truskawek,ułożyć drugą warstwę z biszkoptów
Kolorowa kuchnia Elkijaglanej 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn
Kolorowa kuchnia Elki