likiery - 3834 przepisów (strona:172/256)

Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami 139

jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 50ml wody Dodatkowo:  owoce do dekoracji sok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych) Szpinak opłukać, z liści usunąć grube nerwy i łodygi. Zblendować na papkę, dolewając olej. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając

Obiad gotowy
Lody czekoladowe 665

warto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się nie zagotowała i gorącą zalać posiekane czekolady. Połączyć uzyskując jednolitą masę. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zbieleją i staną się

https:KKuchniaMniam
Truskawkowo waniliowa zebra 149

oczywiście spożywane na surowo. W kuchni można je wykorzystywać wszechstronnie – do sałatek, surówek, przystawek, pierogów, makaronów, ryżu, zup, sosów, deserów, ciast, koktajli. Przetworzone – na dżemy, konfitury, wina, nalewki, likiery . Idealne ciasto na niedzielę … i nie tylko – truskawkowo waniliowa zebra. Ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej

mojewypiekiinietylko
Biszkoptowa tarta z serkiem i truskawkami 186

bułką tartą. Ciasto przelać do formy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 12 minut w temp. 170stC. Upieczony biszkopt ostudzić, wyjąć z formy, położyć na paterze i skropić likierem limoncello. Krem: dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, 3 łyżki ubitej śmietanki odłożyć. Twaróg i mleko zmiksować blenderem na gładki serek. Do serka dodać sok z cytryny, ziarenka wanilii, cukier

Obiad gotowy
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 169

można jeśli ktoś woli bardziej słodkie.  Mascarpone i śmietanę zmiksować. Jak zacznie gęstnieć dodać ciasteczka i zmiksować na stabilny krem. Poncz do nasączenia. 1/2 szklanki likieru kawowego   Ganache do posmarowania tortu z wierzchu. 400 g czekolady deserowej 200 g śmietany kremówki. Śmietanę podgrzać, dodać czekoladę i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestygnięcia - powinna zgęstnieć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Likier truskawkowy ( na białym rumie ). 100

kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Likier ten nie wymaga już leżakowania, możesz go pić.   L ikier truskawkowy wspaniale rozgrzewa. Truskawki zawierają kwas elegonowy, który potrafi neutralizować substancje rakotwórcze  przenikające do naszego DNA. Owoce te działają

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu z rabarbarem i chałwą 219

300g schłodzonej śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pasta waniliowa lub wyskrobane ziarenka wanilii Do nasączenia: 125ml zaparzonej mocnej kawy 125ml likieru cytrynowego lub cytrynówki Masa rabarbarowa: 500g pokrojonego na kawałeczki rabarbaru skórka starta z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki wody 80g cukru Dodatkowo: około 70g chałwy owoce

Mała Cukierenka
Sałatka owocowa z miętą i dressingiem miodowo-cytrusowym / Minty fruit salad with honey-citrus dressing 165

połówki 200 g świeżych jagód lub borówki amerykańskiej 200 g świeżych malin 1/4 szklanki posiekanych świeżych liści mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka likieru amaretto bita śmietana (opcjonalnie) Przygotowanie: W większej misce wymieszaj wszystkie owoce i posiekaną miętę i odstaw. W oddzielnej miseczce wymieszaj dokładnie sok z cytryny, amaretto i miód. Polej dressingiem owoce

karmelowy
Śląskie Smaki 2017 i jabłko pieczone z marcepanem i wiśniami. 157

poziomo czapeczkę tuż pod ogonkiem, wydrążamy środek i napełniamy masą marcepanową (najlepiej własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie lub inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej trójce, ale przyjemność gotowania na dziedzińcu zameczku w Koszęcinie pod estradą na której śpiewali

Gotuj Sam!
Biszkopt z masą chałwową 149

łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Dodatkowo: 2 opakowania karmelu z serii Decorada Delecty Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo

PatiGotuje
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 174

Składniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix  Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ekspresowe Tiramisu 94

powodu „tirami sù” znaczy „poderwij mnie” Składniki (4 porcje): 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne do posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę

Fitsweet.me
Batoniki owsiane 158

jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Likier cytrynowy. 97

zamkniętym słoju. Po dwóch dniach przefiltruj trunek, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby likier dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.                 Rada :   Z amiast zwykłego cukru możesz użyć cukru trzcinowego

Przepisy i porady kulinarne
Tort imieninowy 157

dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty.  Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk

Proponowane wyszukiwania