jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazamkniętym słoju. Po dwóch dniach przefiltruj trunek, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby likier dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu. Rada : Z amiast zwykłego cukru możesz użyć cukru trzcinowego
Przepisy i porady kulinarnedodajcie czekoladę. Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty. Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktygodnie. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej nalew. Wodę zagotuj z cukrem. Z syropu zbierz szumowiny, a następnie powoli do gorącego syropu wlej nalew. Likier szczelnie przykryj i odstaw do wystygnięcia. Wystudzony trunek przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki odstaw w ciemne miejsce
Przepisy i porady kulinarnejest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Wydaje mi się, że ricottę można zastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali
Delusional Trinecukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami TU znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody 80 g brązowego cukru 3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia
Domowa cukiernia Ewyjest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła
Delusional Trinesztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie
Domowy Smak Jedzeniadodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Poncz powinien być raczej kwaśny. Ja piekłam tort dla dziecka, ale jeśli pieczecie dla dorosłych możecie pokusić się o dodanie odrobiny alkoholu - np. likieru kokosowego lub rumu. Krem twarożkowy: 1 kg twarogu dobrej jakości np. Mój Ulubiony 990 ml śmietany kremówki (30-36%) 6 łyżek + 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii
Cooking Monsterodstawić w słoneczne miejsce na cztery-sześć tygodni, często mieszając. Po tym czasie nastój prze- cedzić, sporządzić syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić, wreszcie wymieszać obydwa płyny. Uzyskany likier raz jeszcze przecedzić i... pić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym dodatkiem likieru (tym […] Artykuł Tort rocznicowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortysuszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego smaku. Oregano stosuje się nie tylko do pizzy, lecz również do innych dań, a także słodkich likierów. Zioła prowansalskie Oregano występuje także jako składnik mieszanki ziół, zwanej ziołami prowansalskimi. Oprócz oregano spotkać w niej możemy rozmaryn i tymianek, cząber, majeranek i estragon, a czasami koper, laur, miętę
Kuchcik gotujewychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła pół kieliszka likieru amaretto 2 łyżki cukru migdałowego Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami, a drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami i mąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią
Z Kuchni Do Kuchni