ajerkoniaku o smaku kawowym 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru kawowego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki
Kubki smakukliknąć w nazwę nad zdjęciem a przeniesie Was do przepisu. 1. Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 2. Babka cynamonowo marcepanowa 3.Babka kawowo - pomarańczowa z jogurtem 4.Babka tiramisu (z likierem) 5.Kawowo-adwocatowa babka z białek 6.Babka majonezowa 7.Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 8.Kakaowe babeczki drożdzowe z kruszonką 9.Babeczki murzynki z bakaliami i borówkami 10.Mięsna babka z ziemniaczanym
VioletoweKucharzenieciasta proste no i nie trzeba przy nich włączać piekarnika Kokosowa zebra to taka troszkę inna odmiana rafaello na krakersach , a od strony przygotowania prawie identyczna z przekładańcem z likierem jajecznym . Oba ciasta są zresztą bez pieczenia. Ciacho przesiedziało całą noc w lodówce i na drugi dzień miało konsystencję i smak wręcz idealny Wyszło przepysznie. W oryginale środkowa warstwa przykryta
Relaxtimegorąco :-) Przygotowywałam w dwóch szklanych keksówkach o wym. 24x8cm i 26x8cm Składniki: - ok.250g podłużnych biszkoptów - 650g mascarpone - 4 jajka (osobno białka i zółtka) - 1 szklanka kawy espresso - 6 łyżek likieru Amaretto - 50g drobnego cukru trzcinowego (może być zwykły) - szczypta soli - kakao do oprószenia Do naczynia z szerokim dnem wlewam kawę, dodaję amaretto i odstawiam do przestudzenia. Żółtka (wcześniej proponuję jajka
Smaczne Zdrowesoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiHenrykiem Walezym. Wówczas zaczęto produkować znany do dzisiaj krupnik. Od niedawna moda na domowe nalewki powraca, podobnie u mnie w tym roku pojawiło się wiele różnych nalewek i likierów. Nalewka cynamonowa jest intensywna w smaku, świetnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Idealna na zimne, jesiennie i zimowe wieczory. Nalewka cynamonowa Składniki: laska cynamonu lub łyżeczka mielonego cynamonu 160g
Smak mojej kuchnitwarogu, dwukrotnie zmielonego szklanka cukru 5 jajek pół szklanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropel aromatu pomarańczowego lub 2 łyżki likieru pomarańczowego skórka otarta z połowy pomarańczy pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Na masę śmietanową: pół szklanki dżemu pomarańczowego lub morelowego 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% Wykonanie: Spód
Smak mojej kuchniłyżeczki ekstraktu z wanilii Na mus czekoladowy: 200g gorzkiej czekolady 50g drobnego cukru do wypieków 3 jajka 100ml kremówki 30 lub 36% 3 łyżki wody 30g masła łyżka likieru kawowego Dodatkowo: wiórki czekoladowe do dekoracji Wykonanie: Spód: ciasta miksujemy blenderem na proszek, dodajemy masło i miksujemy do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem
Smak mojej kuchniczasie i znaleźliśmy się w miejscu odciętym od świata, który wciąż gna naprzód. Tu czas można przesypywać przez palce, siedząc w kawiarence, sącząc espresso, próbując cudownego i baaaardzo słodkiego likieru z kasztanów lub kasztanowego miodu. Cudne, urokliwe miejsce. A po powrocie z Palios Pantelejmon czekał na nas w hotelu pyszny obiad i zaskakująca w smaku sałatka z buraków, którą
W mojej kuchniWystudzić biszkopt. Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze: 1 (około) szklanki wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%) 70 g masła 3 łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem biszkoptowym, nałożyć krem i tak aż powstanie tort. Każdy blat nasączyłam delikatnie likierem pomarańczowym. -Możecie nasączyć tym czym lubicie najbardziej- Wierzch posmarować bitą śmietaną- 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej) i ubitej z łyżką cukru pudru. Posmarować tort i ozdobić według uznania
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
Gotuj z Mąkąpoprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty", gdyż przepisy z innych
królestwo garówsmaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji: Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem
Kulinarne przygody Gatitybyło z tą ratafią, zaczęłam ją nastawiać rok temu, no niecały i dodając do słoja owoce w miarę ich dojrzewania uzyskałam w końcu taki oto efekt. Nalewka, likier jest bardzo aromatyczna, bardzo smakowa i idealna do deserów czy kawy. Przepis podaję już teraz bo może ktoś chciałby taki rarytas sobie zrobić a zacznie tak jak ja już w maju. Będzie
Moje Małe Czarowanie