likiery - 3834 przepisów (strona:173/256)

Batoniki owsiane 158

jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Likier cytrynowy. 94

zamkniętym słoju. Po dwóch dniach przefiltruj trunek, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby likier dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.                 Rada :   Z amiast zwykłego cukru możesz użyć cukru trzcinowego

Przepisy i porady kulinarne
Tort imieninowy 156

dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty.  Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Likier kminkowy (eliminuje wzdęcia, poprawia trawienie). 119

tygodnie. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej nalew. Wodę zagotuj z cukrem. Z syropu zbierz szumowiny, a następnie powoli do gorącego syropu wlej nalew. Likier szczelnie przykryj i odstaw do wystygnięcia. Wystudzony trunek przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki odstaw w ciemne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z kaszy manny 404

jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Wydaje mi się, że ricottę można zastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali

Delusional Trine
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 341

cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g   Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami   TU  znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody  80 g brązowego cukru 3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki Bounty 161

cukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto z kaszy mannej 115

jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła

Delusional Trine
delikatne ciasto a la raffaello 273

sztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Tort tęczowy z masą twarożkową 141

dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Poncz powinien być raczej kwaśny. Ja piekłam tort dla dziecka, ale jeśli pieczecie dla dorosłych możecie pokusić się o dodanie odrobiny alkoholu - np. likieru kokosowego lub rumu. Krem twarożkowy: 1 kg twarogu dobrej jakości np. Mój Ulubiony 990 ml śmietany kremówki (30-36%) 6 łyżek + 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii

Cooking Monster
LIKIER JAGODOWY Z JAŁOWCEM 126

odstawić w słoneczne miejsce na cztery-sześć tygodni, często mieszając. Po tym czasie nastój prze- cedzić, sporządzić syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić, wreszcie wymieszać obydwa płyny. Uzyskany likier raz jeszcze przecedzić i... pić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tort rocznicowy 273

rocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym dodatkiem likieru (tym […] Artykuł Tort rocznicowy pochodzi z serwisu Domowe Torty

Domowe Torty
Przyprawy do pizzy 138

suszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego smaku. Oregano stosuje się nie tylko do pizzy, lecz również do innych dań, a także słodkich likierów. Zioła prowansalskie Oregano występuje także jako składnik mieszanki ziół, zwanej ziołami prowansalskimi. Oprócz oregano spotkać w niej możemy rozmaryn i tymianek, cząber, majeranek i estragon, a czasami koper, laur, miętę

Kuchcik gotuje
Ciasto Pani Walewska 191

wychłodzenia. Przygotować masę kremową. Składniki 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła pół kieliszka likieru amaretto 2 łyżki cukru migdałowego Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami, a drugą szklankę mleka zmiksuj z żółtkami i mąką, dodaj do gotującego się mleka i zmiksuj, zagotuj. Ostudź. Przykryj folią

Z Kuchni Do Kuchni