likiery - 3834 przepisów (strona:166/256)

trufle czekoladowe z nutką wina 155

składniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Likier kukułkowy 294

Przygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki

Lena Gotuje
Sernik Poema di Caffe 120

jajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru

Szalona Kuchnia Eweliny
Amarantusowe praliny 223

suszonych moreli 100 gramów suszonej białej morwy 100 gramów żurawiny i rodzynek 2 łyżki stołowe kakao 100 gramów ziaren amarantusa ekspandowanego Opcjonalnie: kilka kropelek ulubionego alkoholu (rumu, brandy, whisky, likieru) Do obtoczenia: pokruszone orzechy, migdały, kakao, ziarno amarantusa, wiórki kokosowe Wykonanie: Wszystkie bakalie (oprócz żurawiny i rodzynek) pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż je do miski i zalej wrzątkiem oraz

Garniec Magalie
Owocowe semifreddo 1181

Pięknie wygląda i zachwyca gości. Możemy je przyrządzić tak jak tiramisu semifreddo z serkiem mascarpone: przepis tutaj, albo z jogurtem i kremowym serkiem typu ulubiony. Dodatkowo biszkopty można nasączyć likierem

dolcevitainmykitchen
Faworki w stylu włoskim 122

ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, jajka, mąkę, szczyptę soli, likier amaretto, wyrobić ciasto 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie – rozwałkować ciasto na cienkie ciasto i pokroić na dowolne kształty. Część w prostokąty nacięte

Kuchnia Pokoleń
Tort czekoladowy z bananami i masłem orzechowym 188

równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 2 banany orzeszki ziemne do dekoracji 1/2 szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą pokruszone czekoladowe ciasto Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym ciastem, nasączyć

Domowa cukiernia Ewy
Mini serniczki z Baileys 145

łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki Baileys 100ml śmietanki kremówki (36%) Sposób przygotowania: Miksujemy jogurt grecki z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka i likier Baileys. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w 175stopniach C przez 1o minut po czym zmniejszamy

Pyry na Gaz
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 558

homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia

CookYourself
Ciasto potrójnie orzechowe 187

łyżki cukru 100 g masła Masa budyniowa: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 200 g mielonych orzechów włoskich likier orzechowy -wedle uznania Przygotowanie: Biszkopt orzechowy: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka z cukrem i dalej ubijać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, bułkę

talerz przyjemności
Babeczki cytrynowe angielskie 138

jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny likier cytrynowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku cytrynowego cukier waniliowy sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem

Z Marcepanem
Babka pomarańczowa 123

masła 4 jaja 1 szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka pomarańczowa kandyzowana likier pomarańczowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku pomarańczowego cukier waniliowy sok z 1 pomarańczy 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem

Z Marcepanem
Nalewka "Letnia rosa" 204

aromatyczną nalewkę na gałce muszkatołowej przygotowuję co kilka lat, gdy nie obrodzą owoce. Przepis zaczerpnięty z książki "Nalewki, likiery i wina domowe" Małgorzaty Caprari zakłada, że jest ona gotowa po roku. Ja zaczynam nią częstować po dwóch latach, gdy smak gałki wymiesza się ze smakiem rodzynek i "przegryzie się" w alkoholu, a kolor nalewki ze słomkowego zmieni się na złoty

Weekendy w domu i ogrodzie
Panna Cota 132

niedzielny poranek zapraszam na delikatny deserek dla Babci. Nawet dzieci potrafią go przyrządzić. Polecam :-) Panna Cota: Składniki: 5 płatków żelatyny 500 g słodkiej śmietany 130 g cukru 1 łyżka likieru pomarańczowego( dla dorosłych) Wykonanie: 1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie ok. 10 minut, aż napęcznieje. W rondelku zagotować śmietankę i cukier. Zdjąć

dolcevitainmykitchen
Ciasto kawowe 186

Składniki: 110 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki likieru kawowego Przygotowanie: … Czytaj dalej Ciasto kawowe

czarrna od kuchni