likiery - 3834 przepisów (strona:166/256)

Drinki na Sylwestra – amaretto sour 332

agawy. Oczywiście w drinku nie może zabraknąć lodu. Najlepiej zamrozić sporą porcję lodu, bo lód jest potrzebny praktycznie do każdego drinku. Amaretto sour drink ma wyraźny migdałowy smak. Słodkie likiery to idealne dodatki do drinków. Lubicie drinki na Sylwestra? Drinki na Sylwestra Składniki: na 4 drinki 160 ml amaretto 80 ml rumu, bacardi 120 ml soku z cytryny

codojedzenia
Świąteczne pralinki z ajerkoniakiem 127

każda z warstw dobrze stężała. W niewielkim rondelku zagotować trochę wody, następnie na wierzchu garnka postawić metalową miseczkę i wlać ajerkoniak. Podgrzewać na parze przez moment, aż likier się lekko zagrzeje. Następnie dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło. Mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Wyjąć foremkę

Świat Ciasta
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 182

mąkę, budyń i mak ● wstawiamy do nagrzanego piekarnika ● pieczemy około 20 minut. Aż ciasto będzie miało złoty kolor i uzyskamy efekt suchego patyczka ● do nasączenia używamy żurawiny wymieszanej z likierem ● w międzyczasie przygotowujemy mus ● żelatynę namaczamy w pół kubka cieplej wody, dobrze mieszamy ● Serek rozbijamy z cukrem. Śmietanę ubijamy na z cukrem, dosypujemy kakao. Mieszamy obie masy. Deikatnie dolewamy namoczoną

Luźna Kuchnia
drobne ciasteczka 214

jednej części dodałam cynamon i przełożyłam domową galaretką z czerwonej porzeczki (przepis klik), do drugiej dodałam mak i przełożyłam marmoladą, trzecią część przełożyłam marmoladą i polałam lukrem z likierem pomarańczowym a ostatnią część umoczyłam w polewie i kokosie. Ciasteczka na drugi dzień po upieczeniu były tak delikatne, że rozpływały się w ustach. Ciasto trochę źle mi się wałkowało (ciut się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernikowa kawa latte 159

Świąteczna piernikowa kawa latte do świątecznego ciacha w rodzinnym gronie ? Zdecydowanie jestem na tak! A do tego kieliszeczek  likieru piernikowego  własnej roboty. Ale oczywiście nie musimy z tą kawą czekać aż do świąt. Narobiłam sobie smaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka Świąteczna 143

jabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo

Świat Ciasta
Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje 198

kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją wersję empanadas z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 większa pierś z kurczaka (lub 2 małe

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makiełki, czyli wigilijne kluski z makiem 238

ogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle. Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia.  Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu. Masę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 154

upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zmielonych migdałów Beza 4 białka

codojedzenia
Nalewka cytrynowa 873

Nalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu będzie idealna na zimowe, długie i chłodnie wieczory :) Nalewka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu i praktycznie po 3 dniach możecie jej już próbować. Może być przygotowywana przez cały rok. Nalewka cytrynowa – składnik

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort Migdałowy Malakoff 256

pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej

Mała Cukierenka
LEKSYKON BAKALII 179

ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki.  Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę

Ciastka - domowe słodkości
Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną 159

zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie 300 ml śmietanki, 36% 50 g żurawiny, u mnie mrożona 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka utartych pierników

codojedzenia
Piernik ze śliwkami 470

łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych śliwek + 100 ml ciemnego rumu ( ewentualnie likieru Amaretto lub wódki ) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Wieczór wcześniej suszone śliwki pokroić na mniejsze części, umieścić w miseczce i zalać rumem, odstawić

Opowieści z piekarnika
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1929

mielonego maku 150 ml mleka 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 lyżka masła 1 /2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: w małym rondelku podgrzać mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Drożdże rozmieszać w kubku z 2-ma łyżkami mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania