wodzie i dodajemy do niej maliny. Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka) Wykonanie: Na dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone
Poezja Smaków - blog kulinarnymiła wiadomość dla Panów, którzy wystrzegają się kobiecych trunków, kokos wyczuwalny jest w tle, wódka nie jest słodka, czujemy rewelacyjnej jakości trunek, nie przypominający w żaden sposób nalewki, ani likieru. Ot, coś dla miłośników kokosa, czyli dla mnie - rewelacja! :) Pravda wytwarzana jest na podstawie jednej receptury z 1743 roku, destylowana jest wyłącznie z żyta z późnych zbiorów, co nadaje
MamaOskarkadrugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm. Krem patissiere: 900 ml mleka laska wanilii 9 żółtek 150 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 30 ml likieru W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii i samą laską.Doprawić do wrzenia i wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i zmiksować
Anielskie wypiekiBABKA Z COCA COLĄ BABKA KAWOWO SEROWA BABKA Z MULTI WITAMINĄ BABKA Z MARCEPANEM I POLEWĄ BABKA SEROWA Z POMARAŃCZĄ BABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE
Sama słodycz i szczypta chiliIlość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód. Duże ciastka rozwałkowujemy
DominikaDolciPrzygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki
Lena Gotujekawy piję całkiem sporo, ale miłość to tej pozostała. W mroźne popołudnie zafundowałam sobie pyszną latte z amaretto – w końcu mogłam się rozgrzać, a aromat i smak tego likieru uwielbiam. Można go też zastąpić syropem o smaku Amaretto. *Wpis powstał przy Czytaj dalej... Artykuł Latte z Amaretto pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni
Domowa cukiernia Ewypyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego ze skórki litr mleka litr nulionu pół litra śmietany 36% 500 syrop klonowy 100 ml likieru Amaretto po dużej szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z amaretto i przyprawami
Ugotowane pozamiataneformę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto 75 g obranych pieczonych kasztanów 100 g suszonych wiśni kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g mąki kasztanowej 30 g cukru 40 g zimnego masła Mąkę pszenną i kasztanową
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość
Domowy Smak JedzeniaPrzygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki
Lena Gotujejajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru
Szalona Kuchnia Ewelinysuszonych moreli 100 gramów suszonej białej morwy 100 gramów żurawiny i rodzynek 2 łyżki stołowe kakao 100 gramów ziaren amarantusa ekspandowanego Opcjonalnie: kilka kropelek ulubionego alkoholu (rumu, brandy, whisky, likieru) Do obtoczenia: pokruszone orzechy, migdały, kakao, ziarno amarantusa, wiórki kokosowe Wykonanie: Wszystkie bakalie (oprócz żurawiny i rodzynek) pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż je do miski i zalej wrzątkiem oraz
Garniec MagaliePięknie wygląda i zachwyca gości. Możemy je przyrządzić tak jak tiramisu semifreddo z serkiem mascarpone: przepis tutaj, albo z jogurtem i kremowym serkiem typu ulubiony. Dodatkowo biszkopty można nasączyć likierem
dolcevitainmykitchen