Tort czekoladowy świąteczny z czekoladową bezą 201upiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zmielonych migdałów Beza 4 białka
codojedzenia
Nalewka cytrynowa 922Nalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu będzie idealna na zimowe, długie i chłodnie wieczory :) Nalewka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu i praktycznie po 3 dniach możecie jej już próbować. Może być przygotowywana przez cały rok. Nalewka cytrynowa – składnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tort Migdałowy Malakoff 318pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej
Mała Cukierenka
LEKSYKON BAKALII 228ciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę
Ciastka - domowe słodkości
Bezowy deser świąteczny z szafranem i żurawiną 200zrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie 300 ml śmietanki, 36% 50 g żurawiny, u mnie mrożona 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka utartych pierników
codojedzenia
Piernik ze śliwkami 515łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych śliwek + 100 ml ciemnego rumu ( ewentualnie likieru Amaretto lub wódki ) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Wieczór wcześniej suszone śliwki pokroić na mniejsze części, umieścić w miseczce i zalać rumem, odstawić
Opowieści z piekarnika
Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem 1968mielonego maku 150 ml mleka 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 lyżka masła 1 /2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: w małym rondelku podgrzać mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Drożdże rozmieszać w kubku z 2-ma łyżkami mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie 187serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi
Zasmakuj Kuchni
62 propozycje ciast na Święta 5035soku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczki
Syrop piernikowy 184piernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy do zrobienia likieru czy pysznej aromatycznej kawy. Na blogu znajdziecie przepis na syrop korzenny , a dziś zapraszam na słodki syrop piernikowy. Syrop piernikowy Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatity
Pomarańcze w karmelowym syropie 221przepięknie wygląda nawet na świątecznym stole. I ten zapach: pomarańcze i karmel... Nie potrzeba już świeczek zapachowych. W całym domu pachnie świątecznie. Dla wzmocnienia smaku do syropu możemy dodać likier pomarańczowy. Oczywiście jeśli
dolcevitainmykitchen
Likier kawowy 354prostego. Ale prostota wykonania jest odwrotnie proporcjonalna do smaku. Czyli zrobienie łatwe i szybkie, a smak naprawdę doskonały. Bez większego wysiłku, w bardzo krótkim czasie możemy otrzymać naprawdę rewelacyjny likier kawowy. To bardziej taki damski trunek, ale niejednemu facetowi też posmakuje. Jest w nim wszystko. I smak kawy, i lekka słodycz, i nieprzesadzona, idealnie dopasowana moc alkoholu. W najbliższym czasie
Marder&Marder Manufacture
Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 413śmietany 18% 3/4 szklanki cukru pudru (proponuję mnie, według mnie wystarczy kilka łyżek) 2 łyżeczki cynamonu (+ do posypanie ciasta) 2 słoiczki powideł śliwkowych każde 290 g 50 ml likieru Amaretto lub innego (ja nie dałam) kako 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), układamy warstwę ciastek. 2. Do misy miksera dajemy śmietanę kremówkę i zwykłą, oraz cukier. Ubijamy
kruche babeczki
Makowiec na cieście ucieranym czyli poWeekendowe Łakocie odc.162 212siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru 2 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii skórka starta z jednej cytryny 80 g masła 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczonych we wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 184łyżeczki soli 25 g drożdży Składniki na makowe nadzienie: 120 g mielonego maku 100-120 ml mleka 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu/ksylitolu 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka masła Składniki na lukier: 4 łyżki ksylitolu/cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 1 żółtko + 2 łyżki mleka Wykonanie: w kubeczku rozetrzeć drożdże
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!