wiśnie w alkoholu lub inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa
Korniszonkipomorze A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską kawę (100% jakości i smaku)? Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl Składniki: 250 g migdałów 250 g cukru pudru 30 ml likieru Amaretto (lub zamiennie: brązowego rumu, koniaku, wody różanej, bezalkoholowego syropu barmańskiego Amaretto) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (w przypadku użycia amaretto można pominąć) czekolada do obtoczenia pralinek – u mnie deserowa
Słodkie okruszkiPanie wyczerpująco opowiadały o pozycjach z menu, my jednak wiedziałyśmy, że tam musimy skosztować najsłynniejszego deseru – Pavlowej. Zamówiłyśmy więc Pavlową, a także szarlotkę z gałką lodów oraz kawę z likierem i herbatę. Wszystko smakowało znakomicie. Porcje deserów były ogromne, a Pavlowa okazała się tak pyszna, że po kilku dniach zabrałyśmy ją do domu. Gorąco, gorąco polecam. Kolejnym ciekawym miejscem
W mojej kuchniTarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz
Z Hrabiną w kuchniżelatyny ( 3 łyżeczki ) 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone, schłodzonego Nasączenie: 50 ml soku malinowego lub likieru malinowego 50 ml mocnej herbaty Polewa: 100 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny
Opowieści z piekarnikamascarpone. Można oczywiście użyć serka kremowego, mielonego i sera mascarpone albo sięgnąć po gotowy taki mieszany już ser w pudełku. W każdym razie sernik jest pyszny, a z dodatkiem likieru kokosowego bajeczny. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikszklanki cukru pudru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek waflowych z polewą czekoladową kwiatki z cukru do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno
Szalona Kuchnia Ewelinydostałam lata temu od kolegi. Od tamtego czasu przepis uległ kilku modyfikacjom, by w rezultacie powstała niezbyt słodka nalewka o niezbyt dużej mocy. Jak w przypadku każdej nalewki lub likieru na owocach kluczem do sukcesu są: owoce dobrej jakości zbierane w słoneczny dzień i czas. Najpierw owoce muszą się przemacerować, a potem kolejne nalewy muszą nabierać smaku i aromatu poprzez
Weekendy w domu i ogrodzieOpis Pisco Sour: Pisco Sour to słynny peruwiański drink, który składa się z pisco, soku z cytryny lub limonki, białek jaj kurzych i gorzkiego likieru angostura. Pisco to napój alkoholowy typu brandy, produkowany ze sfermentowanych i poddanych destylacji winogron. W Chile i Peru jest uważany za dobro narodowe. Nazwa drinka pochodzi od bazowego alkoholu, którym jest Pisco. Sour – chodzi
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki i puszysty, do tego nie zawiera glutenu. Polecam go jednak nasączyć np. likierem kokosowym. Całość udekorowana jest oczywiście świeżymi truskawkami oraz ostatnią nowością - pralinkami Rafaello o smaku malinowym (szkoda, że nie powstała wersja truskawkowa). Taki tort można zrobić na każdą imprezę, czy święta
Healthy food explorerprostoty, ale zachwyca smakiem - delikatne i puszyste, na dodatek długo pozostaje świeże. W czym tkwi sekret? Oczywiście, tylko i wyłącznie - dobre jakościowo składniki. Do ciasta dolałam trochę likieru, co sprawiło że zyskało nowy wymiar i ciekawy smak
Z Hrabiną w kuchniruskawki, które chcemy przeznaczyć na produkcję domowych nalewek lub likierów, powinny być najwyższej jakości. Powinny być zdrowe, bez śladów chorób, dobrze dojrzałe, lecz nie przejrzałe, nie powinny być zbyt miękkie. Najlepsze truskawki na domowy alkohol to te ciemnoczerwone, słodkiej odmiany. Raczej nie powinniśmy używać truskawek spod tuneli foliowych, nie mają one takich walorów smakowych jak truskawki, które dojrzewają pod gołym
Przepisy i porady kulinarneswojemu wyglądowi, ponieważ sunrise to w tłumaczeniu na język polski wschód słońca więc bez wątpienia drink go przypomina. Oryginalna receptura tego drinka składa się z tequili, crème de cassis (likier z czarnej porzeczki), soku z limonki oraz wody gazowanej. Jednak najczęściej wykonuje się go z tequili, grenadyny oraz soku pomarańczowego. Podaje się go w wysokiej szklance typu highball i taką
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis Sangria: Sangria to orzeźwiający napój alkoholowy na bazie czerwonego wina z dodatkiem owoców, podawany z lodem oraz czasami z dodatkiem innego alkoholu, na przykład likieru pomarańczowego, wódki lub innych alkoholi. Występuje bardzo często w różnych wersjach, w zależności od posiadanych owoców. Zazwyczaj są to pomarańcze, jabłka cytryny, limonki, brzoskwinie, a nawet truskawki czy banan oraz wiele innych owoców. Ostatni
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneYouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosty Tort Truskawkowy Bez Pieczenia Składniki: Spód i wierzch: około 300g podłużnych biszkoptów około 140ml likieru pomarańczowego lub cytrynówki (w wersji bezalkoholowej woda z sokiem z cytryny trochę posłodzona) 40-50ml wody Środek: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 300g naturalnego jogurtu
Mała Cukierenka