razem nie będę się już więc rozwodzić o ich magicznych właściwościach prozdrowotnych, ale skupię się na tych smakowych. A dziś mam dla Was aż dwa przepisy na naleweczki. Likier z zielonych orzechów włoskich dla cierpliwych (lecz ich cierpliwość zostanie wynagrodzona) Składniki: ½ kg zielonych orzechów włoskich 1 litr spirytusu Kawałek kory cynamonu 3-4 gorzkie migdały 1 łyżka goździków ¼ litra wody
Kate's Kitchenserka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki /łyżeczki żelatyny 50 g gorzkiej czekolady Galaretka z wiśniami: 1/2kg świeżych wiśni 3 łyżki cukru 50 ml likieru amaretto 3 galaretki wiśniowe Dr.Oetker 2 szklanki wody Beza: 3 białka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki białych wiórek kokosowych lub płatków migdałowych Wykonanie ciasta: Ciasto kruche: Wszystkie składniki powinny
Wanilia i KardamonSkładniki na galaretkę kawową: • 1 szklanka mocnej czarnej kawy • 2 łyżeczki żelatyny w proszku • 1 łyżka gorącej wody • 2-3 łyżki cukru pudru • 1 łyżka likieru kawowego(może być brandy) Kawę zaparzyć i dodać cukier oraz brandy, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do kawy i bardzo dokładnie rozpuścić mieszając. Przelać do 4 szklaneczek lub kieliszków do wina. Odstawić
KUCHNIA POLSKAwypróbować ten patent. Lody są bardzo słodkie ale jednocześnie aksamitne i cudowne! Łatwe lody kawowe 600 ml śmietanki 30% 350 g słodzonego mleka skondensowanego 4 łyżki mocnego alkoholu (np. likieru kawowego) 2 łyżki kawy mielonej W dużej misce ubijamy na puszystą masę śmietankę i mleko skondensowane. Dolewamy alkohol i wsypujemy kawę. Mieszamy dość delikatnie. Przekładamy do pudełka, które zamykamy
Dzieje kuchennej Wiewióryproszek do pieczenia. Tortownicę od spodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy serowej: Ser mielimy, ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę, wbijamy jajka. Doprowadzamy do wrzenia na bardzo małym ogniu (stale
Tradycyjna KuchniaSkładniki: • 250 g serka mascarpone • 100 ml śmietany kremówki 30-36% • 4 jajka • szczypta soli • 4 łyżki cukru • ok. 50 listków mięty dokładnie zmiksowanych lub drobno posiekanych • 3 łyżki likieru barmańskiego miętowego • 3 łyżki płatków czekoladowych z gorzkiej czekolady Serek mascarpone wsadzić do zamrażalki na ok 20 min. Jajka dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Żółtka oddzielić od białek. Kremówkę ubić
KUCHNIA POLSKAspodu wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30-35 minut. Schłodzony biszkopt przekroić wzdłuż. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub herbata z cytryną- około 80 ml) Wykonanie masy jabłkowej: Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać dżem. Następnie dusić pod przykryciem około 20 minut, dodać suche galaretki
Tradycyjna Kuchniawanilią i kremówką, galaretka ze świeżymi truskawkami i miękkie biszkopty. To połączenie jest fantastyczne. Dodatkowo, tak jak autorka przepisu sugeruje ( klik ), możecie nasączyć biszkopty jakimś alkoholem - nalewką czy likierem. Ja jednak, z myślą o córce, pominęłam ten krok. A i tak wyszło pysznie! :) Składniki na 4-5 porcji: Krem angielski: 3 żółtka 1/3 szklanki cukru 200 ml kremówki
My simple kitchentutaj są do dostania. Bierzemy się zatem do pracy. Z truskawek możecie też wyczarować pyszną sałatkę ze szpinakiem i truskawkami. Spróbujcie też przygotować mój likier rabarbarowy. Zobacz mój film z przygotowania crumble z rabarbaru i truskawek Składniki – Crumble z rabarbaru i truskawek Crumble: 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 100 g cukru pudru 2 łyżki brązowego cukru 4 łodygi rabarbaru
Kuchennyviral.plcukru 150g kokosu szczypta soli Krem kokosowy: ¾ szklanki mleka 100g kokosu 300ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Dodatkowo do nasączenia: ⅓ szklani wódki lub likieru kokosowego małe bezy do ozdoby ( można ale nie jest to wymóg ) Wykonanie: Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, cały czas miksując do ubitych
Słodkie zapomnienieLatem warto mieć pudełko takich na wypadek niespodziewanych gości. Te truskawkowe wzbogaciłam smakiem kokosa, a żeby były jeszcze lepsze to w wersji dla dorosłych podałam obficie polane likierem kokosowym. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 350 ml śmietanki kremówki 30% 300 g truskawek 2-3 łyżki cukru pudru Truskawki z cukrem pudrem rozdrobnić blenderem. Kremówkę ubić na sztywno
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSezon na truskawki zaczyna się już się zaczął. To najlepszy moment żeby zamknąć je w butelce. Do likieru najlepsze są oczywiście polskie truskawki, takie bardzo dojrzałe, małe, ciemne i bardzo aromatyczne. 2 kg truskawek 1 kg cukru 1,5 l wódki 40% Truskawki umyć, wysuszyć, odszypułkować. Wrzucić do słoja przesypując cukrem, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Na kilka dni postawić
królestwo garówpieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Skropić ponczem (np. z kawy z likierem lub cytryną- około 100 ml) Wykonanie kremu: Zagotować wodę, dodać do niej żelatynę i mieszać dokładnie aż do uzyskania konsystencji pozbawionej grudek. Następnie dodać schłodzone mleko i wymieszać. W między czasie
Tradycyjna Kuchniababskie spotkania ale nie tylko. Pyszne, niezbyt słodkie, do wykonania potrzeba chwili a potem spływa po przełyku idealny trunek niezbyt mocny. Zrobić proponuje i delektować się. Domowe Malibu - Likier kokosowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezmiksować z cukrem pudrem. Następnie dodać płynną czekoladę i miksować. Podczas miksowania wlewać niewielkim strumieniem śmietankę. Blat biszkoptowy ułożyć w tortownicy. Można blaty nasączyć rozcieńczonym alkoholem - np. wiśniówka lub likier kawowy. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem
kolorowotorcikowo