likiery - 3834 przepisów (strona:170/256)

Jakie gruszki są najlepsze na nalewkę, likier. 134

ajlepsze gruszki na nalewkę czy likier to gruszki dojrzałe, aromatyczne, jędrne, soczyste. Może to być np. odmiana Konferencja. Do wyrobu domowego alkoholu nie nadają się raczej gruszki deserowe. Pamiętajmy także, aby gruszki nie były przejrzałe ( brązowe w środku ), takie gruszki są mało aromatyczne i nie mają dobrego smaku ani aromatu, a nasza nalewka zrobiona z takich owoców będzie mętna

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu piernikowe 216

włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień  po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie  kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi  ½ kg sera mascarpone

Wanilia i Kardamon
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny) 188

około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych wykonanie 1.Wiśnie

U Fiolki
Wałówka. Instrukcja obsługi.Część pierwsza. Nie ostatnia. 114

torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa z tymiankiem, dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem jarzębinowo-jabłkowy słoik ogórków kiszonych ketchup

U Fiolki
Nalewka dereniówka ( na cukrze trzcinowym ). 133

butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Najlepsza jest jednak po roku.   O woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka

Przepisy i porady kulinarne
Jakie owoce derenia są najlepsze na nalewki, likiery. 127

woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor

Przepisy i porady kulinarne
Racuszki szarlotkowe 119

szczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka

mojewypiekiinietylko
Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 152

Oczywiście nie jest to jedyny, słuszny i na pewno tradycyjny przepis, bo takiego na sangrię nie znajdziecie. Każdy ma prawą robić sangrię po swojemu, dodając do niej przeróżne owoce, likiery, a nawet gazowane napoje. Ja jednak nie lubię zbyt słodkiej sangrii, lubię za to czuć w niej wyraźną nutę pomarańczy. Ten przepis jest to więc wypadkowa moich wspomnień z Hiszpanii

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowo-cytrynowe lody z blendera – lody z 3 składników 122

lody w wersji ‘jeszcze więcej zdrowia’ – nic prostszego – dodajcie przed miksowaniem łyżeczkę świeżo startego imbiru. W lodach dla dorosłych nie zaszkodzi parę kropli (na tą ilość składników wystarczy 40ml) likieru, np. włoskiego Limoncello albo kokosowego Malibu. Jeszcze bardziej ambitni mogą lody po wyjęciu z foremek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni

Karo in the Kitchen
Ciasto Czekoladowa Śliwka 858

masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki.  Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** .   Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około 0,5 szklanki, nie więcej ** zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 211

wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Opowieści z piekarnika
Kokosowe babeczki z budyniem i malinowym kremem 133

alternatywę dla urodzinowego tortu :) Składniki na około 12 babeczek: 120 g mąki pszennej 3 duże jajka 150 g masła 100 g cukru 60 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki likieru kokosowego ( w razie braku można dodać ekstraktu z wanilii ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem malinowy: 250 g malin, świeżych lub mrożonych około 5 łyżek cukru ( lub więcej

Opowieści z piekarnika
Babka ajerkoniakowo - kawowa 138

ajerkoniaku i kawy w wypiekach/deserach - ta babka przypadnie Wam do gustu :) Ja już ją wpisałam na listę świątecznych wypieków ;) Jest mięciutka, puszysta, wilgotna, słodka w sam raz, a smak likieru jajecznego jest w niej naprawdę dobrze wyczuwalny. Może nawet przyćmiewa trochę smak kawowy...ale tylko trochę ;) poza tym to też pewnie zależy od użytej kawy. Tym razem ograniczyłam się tylko

Opowieści z piekarnika
Rolada Cappuccino 177

cytryny Krem: 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki proszku cappuccino o dowolnym smaku Nasączenie: 3 łyżki likieru kawowego wymieszanego z 3 łyżkami wody lub 3 łyżki mocnej, posłodzonej kawy wymieszanej z 3 łyżkami wódki Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz mąkę

Opowieści z piekarnika

Proponowane wyszukiwania