likiery - 3834 przepisów (strona:175/256)

Tort wiśniówka 189

Wystudzić biszkopt.  Dopiero jak jest porządnie przestudzony, ostrym nożykiem oddzielić boki ciasta od formy... przeciąć na trzy części. Będzie potrzebować jeszcze:  1 (około) szklanki  wiśniówki (mocny likier wiśniowy) Polewa czekoladowa: 400 g czekolady (użyłam 200 g czekolady delikatesowej i 200 g gorzkiej 73%)  70 g masła 3 łyżki wiśniówki 1 galaretkę wiśniową- galaretkę zrobić kilka godzin

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort dla Olgi 130

tortownicy. Odstawić aby stężała. Później okrągły blat galaretki przełożyć na pierwszą cześć biszkoptu, przykryć kolejnym blatem biszkoptowym, nałożyć krem i tak aż powstanie tort.  Każdy blat nasączyłam delikatnie likierem pomarańczowym. -Możecie nasączyć tym czym lubicie najbardziej- Wierzch posmarować bitą śmietaną- 600 ml śmietany kremówki (schłodzonej) i ubitej z łyżką cukru pudru.  Posmarować tort i ozdobić według uznania

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort tiramisu 219

pszennej 1 szklanka cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę

Gotuj z Mąką
Albertynki - obwarzanki 137

poprawny, a są takie, w których zawsze coś jest nie tak... Kolejny raz skusiłam się na przepis z książki Róży Makarewiczowej "Praktyczne przepisy ciast drożdżowych, tortów, ciastek, lodów i likierów" z 1926 roku i kolejny raz musiałam kombinować, aby wypiek się udał. Złe proporcje mąki, jajek, itp. Nie możemy zrzucić winy na "inne czasy, inne produkty", gdyż przepisy z innych

królestwo garów
Jak otworzyć kokosa 133

smaczny element dekoracyjny naszych potraw: przy pomocy obieraczki do warzyw zrobimy  z niego apetyczne wstążki. Na blogu znajdziecie też parę kokosowych inspiracji:  Domowy budyń kokosowy Domowy likier kokosowy Kokosowy deser z kaszy manny Kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowe ciasto z truskawkami Pieczone jabłka Kokosowa owsianka z mango Bananowy jogurt z domowym musli Tajska zupa z kurczakiem i mlekiem

Kulinarne przygody Gatity
Ratafia 191

było z tą ratafią, zaczęłam ją nastawiać rok temu, no niecały i dodając do słoja owoce w miarę ich dojrzewania uzyskałam w końcu taki oto efekt. Nalewka, likier jest bardzo aromatyczna, bardzo smakowa i idealna do deserów czy kawy. Przepis podaję już teraz bo może ktoś chciałby taki rarytas sobie zrobić a zacznie tak jak ja już w maju. Będzie

Moje Małe Czarowanie
Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! 160

jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować). DODATKI: poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu) owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej UŁOŻENIE TORU Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu

coolinarny
Bajaderki z płatkami owsianymi 165

200g jasnego biszkoptu  100g płatków owsianych 100g wafelków czekoladowych 3 łyżki drobnych rodzynek 50g płatków migdałów 30g orzeszków sojowych ok 120ml mleka 2 łyżeczki miękkiego masła mały kieliszek likieru np. toffi Dodatkowo: ziarna sezamu młody, zielony jęczmień Sposób przygotowania: Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały i orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche, po czym

Kuchnia w czekoladzie
Palmiers - karmelizowane ciastka francuskie 193

serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami

Zasmakuj Kuchni
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 155

kapusty na noc. Kolor lawendowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund. Kolor francuski likier (żółto-zielony) : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund. Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy

Moja Mama Gotuje
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 115

siak, mam na nią pomysł, więc niecierpliwie czekam na sezon Na sam koniec kolacji otrzymaliśmy od Chefa „prezent” w postaci digestiva. Był to bardzo smaczny miodowo, lekko ziołowy likier, jednak z ręką na sercu muszę przyznać, że zwyczajnie zapomniałam zapytać, cóż to konkretnie było. Miły gest, pyszny napitek. Czego chcieć na koniec jedzenia więcej Posumowanie i ocena ogólna: muszę przyznać

Kate's Kitchen
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 111

kamień, zdecydowanie za grube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki. Mandarynka gotowana w likierze Cointreau / Tapioka / Mleko kokosowe – gwóźdź do trumny. I to po całości, ponieważ tutaj zawiódł nawet produkt. Złej jakości i zwyczajnie niedobrej mandarynki nie da się uratować niczym. Znów Coitreau chyba tylko

Kate's Kitchen
Porzeczkowiec z masą kawową 240

Opis: Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem. Słodko – kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Składniki: Składniki na ciasto: 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego Pianka porzeczkowa: 400g porzeczek 1/2 l śmietany

Ciastka i ciasta
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 206

równe blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas pieczenia. Każdy blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno na płaskim talerzu, okrągłej blaszce lub paterze, przekładając kremem budyniowym. Następnie tort wstaw do lodówki (na 30 minut), aby krem stężał (będzie łatwiej go obkładać

Food Square