likiery - 3834 przepisów (strona:177/256)

Babka 162

Babka dyniowo-kokosowa Po wczorajszym wykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć

Aromatyczne Podróże
Pączki z dżemem morelowym i cynamonową posypką 176

koraliki … i pięknie udekorowane stoły z równie kunsztownie przybranym jedzeniem. Niemiecki poradnik cukiernika z 1908 roku, to niezwykła książka. Jej pierwsza połowa, to przepisy na ciasta, torty, masy, marmolady, likiery i kompoty. Jest też cały rozdział poświęcony marcepanowi. Druga połowa tej książki, to piękne ilustracje dekoracji ciast i tortów. Ilustracje poprzedzielane są woskowaną bibułą, jak w starych książkach dla dzieci

Posadzone i zjedzone
Lody kawowe z 3 składników (do przygotowania w 5 minut, bez maszyny) 31616

zwykłej, rozpuszczalnej byłyby jeszcze smaczniejsze! W wersji dla dorosłych (i dla pewności, że lody nie zamarzną jeśli Wasza zamrażarka baardzo mocno chłodzi) można do masy dodać trochę likieru kawowego. P.s. Mało mnie ostatnio na blogu, bo Wikusia jest bardzo absorbującą dziewczyneczką :)  jak coś mam zrobić to muszę z Zuzią iść na układ, by pomogła ją zabawić ;) poniżej zdjęcie

Kolorowy Przepisownik
Winogronowy Madagaskar 17254

łyżki mąki pszennej, 4,5 łyżki suchego maku, Masa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1 łyżka cukru waniliowego, 250g masła, 3 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego lub spirytusu, ½ tabliczki białej czekolady, Dodatkowo: 600g zielonego winogrona, 3 opakowania galaretki zielonej, czekoladowa posypka do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Batoniki owsiane pełne zdrowia 222

jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rolada Szwarcwaldzka 224

Krem: 700 ml kremówki 3-4 łyżki cukru pudru 3 śmietn-fixy Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 3 kostki mlecznej czekolady wiśnie do dekoracji (z konfitury, kompotu lub kandyzowane) ew. likier wiśniowy do skropienia biszkoptu Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki

Smakołyki Asi
Woda pietruszkowa i "Prawie jak gwiazda rocka" 173

dnie pojawia się osad. Poza tym napoje z dodatkiem miodu wypijamy zaraz po ich wykonaniu, bo cenne składniki nie osiadły na ściankach naczyń.  ----- Podobne: Domowe magi Likier truskawkowy Herbata miętowa   "Prawie jak gwiazda rocka" Matthew Quicka (tego od "Poradnika pozytywnego myślenia") to historia snuta o sobie przez 17-latkę o imieniu Amber. Oprócz normalnych zajęć w szkole dziewczyna

Weekendy w domu i ogrodzie
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 257

receptura nie są chronione prawnie, więc musztarda dijon może być produkowana przez dowolną firmę . Z czasem zaczęto produkować musztardę z rozmaitymi dodatkami, począwszy od papryki, a skończywszy nawet na likierach. Obecnie na rynku mamy spory wybór musztard, wśród których królują musztarda dijon, sarepska i stołowa. Jak wybrać musztardę? Gruboziarnistą strukturą i bardzo wyrazistym, ostrym smakiem charakteryzują się musztarda rosyjska

Codogara
Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa Bez Żelatyny 305

ziemniaczanej 250 ml wody 3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne) 1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. 2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie). Od zagotowania gotujemy min.3-5 min ( im dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną ) 3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/6 szkl wody (czyli w około

Gotowanie...to proste !
Warstwowy koktajl Jellyfish 521

właśnie zawartość naszego shota, która przypomina żelową mezuzę. Wcześniej spotkałam się już z wylewem krwi do mózgu jednak teraz przedstawię łagodniejszą wersję tego shota. Składniki: 15 ml białego likieru kakaowego – Crème de Cacao White 15 ml Amaretto 15 ml Baileys kilka kropel Blue Curacao Sposób wykonania: Najlepiej użyć jak najwyższego kieliszka. Do kieliszka wlewamy 15 ml Crème de Cacao White

Drinkologia
Bruschetta al pomodoro 189

terenie słonecznej Italii. Calabria nauczyła mnie jak robić bruschettę, jak przeżyć po zjedzeniu peperoncino, nauczyła robić Limoncello. Pokazała najpiękniejsze tereny tamtejszego Regionu, który słynie z najsłodszych mandarynek i pysznego likieru Mandarino. Tamtejsza kuchnia jest niesamowicie aromatyczna, niejednorodna i bardzo bogata. Salami, wino, sery, soczyste pomidory, mozzarella i oliwa, to tylko niektóre z podstawowych produktów. Mieszkając w domu u pewnego znanego

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe babeczki z musem brzoskwiniowym 187

Mój poprzedni słodki przepis, ze względu na zawartość likieru, skierowany był raczej do starszych łasuchów. Dzisiaj mam coś specjalnie dla małych!   Te babeczki wymyśliłam, jadąc samochodem. Tak się rozmarzyłam wyobrażając sobie, jak mogłyby wyglądać i smakować, że nieomal nie spowodowałam wypadku.. 😛 Na szczęście obyło się bez strat w ludziach i teraz mogę się […] Artykuł Czekoladowe babeczki

Wiszniówka