wlej go do nalewu. Cukier rozpuść w przegotowanej wodzie. Do letniego syropu wlej powoli cytrusowy spirytus, ciągle mieszając. Dopełnij przestudzoną , przegotowaną wodą do objętości 2 l. Teraz likier przefiltruj przez bibułę lub gazę. Rozlej do czystych butelek lub karafek, szczelnie zamknij. Odstaw jeszcze na 5-6 miesięcy, aby trunek dojrzał. Po tym czasie trunek jest gotowy do picia
Przepisy i porady kulinarneciasta posmarować cienką warstwą dżemu, następnie wyłożyć krem budyniowy, przykryć drugim blatem ciasta. Kaszę wymieszać z cukrem. Masło stopić, gorącym zalać mieszankę kaszy i cukru, wymieszać. Dodać wódkę i likier (olejek), zagnieść palcami do konsystencji mokrego piasku, wyłożyć na ciasto, uklepać równą warstwę, przykryć trzecim blatem. Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na min 24 godziny (piernik im dłużej poleżakuje
6niebostarta z całej pomarańczy mus czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o 85% zawartości kakao) 200 g śmietanki 30% łyżka masła 2 łyżki konfitury z pomarańczy ( w książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i skórkę pomarańczową. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko
Mienta blogbiałej czekolady 125 g kremowego serka śmietankowego typu (Philadelphia) szczypta soli Na budyń kokosowy: 125 ml mleka kokosowego 25 g wiórków kokosowych 5 ml Likieru malibu lub ekstraktu waniliowego***(można pominąć) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 ml zimnej wody Dodatkowo: biała czekolada do dekoracji Wykonanie : 1. Jajka: oddzielamy żółtka od białek bardzo starannie
vaniliowoczekoladowazostawić na całą noc w lodówce. Ja użyłam mleka migdałowego, bo akurat promocja była, kupując jedno opakowanie, drugie dostajesz gratis, a, że mleko migdałowe bardzo dobrze smakuje z likierem kawowym to kupiłam. Można jak najbardziej wykorzystać zwykłe mleko. Więc wlewamy mleko do miseczki, dodajemy nasiona chia, przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano dodajemy pokrojone kiwi, orzechy włoskie
Delusional Trinestudzimy. Śmietanę oraz śmietan fixy ubijamy, a następnie dodajemy wiórki kokosowe. Zostawiamy trochę do obsypania tortu.Wlewamy czekoladę, mieszamy intensywnie. Blaty biszkoptu nasączamy, ja tym razem nasączyłam likierem malinowym, smarujemy masą kokosową. Przykrywamy następnym blatem. Czynność powtarzamy 3 razy. Na koniec cały tort smarujemy kremem kokosowym, posypujemy wiórkami kokosowymi. Na wierzchu tortu układamy najpyszniejsze na świecie kuleczki Rafaello
Życie zaczyna się w kuchnikawową: 2 opakowania bitej śmietany "Śnieżka", 1/2 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram
JejKuchniapierwszych nalewek jakie robiłem. Niewątpliwą zaletą nalewki z ananasa jest fakt że szybko dojrzewa, a w połączeniu z cytryną nie jest słodkim likierem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 1-1,5 l Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej
KuchniaWeDwoje.plponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości kakao i gorzkiej czekolady. Obłędnie kremowy, zwarty i równy jak stół. Zwieńczeniem jest galaretka z likieru jajecznego (adwokatu). Ciasto nazwałam adwokat diabła bo sernik ma diabelnie czekoladowy smak a adwokat dopełnia intensywne doznania podczas degustacji. W końcu jest karnawał i raz do roku można zaszaleć
vaniliowoczekoladowajesteśmy z Wami, kolejny rok Wy jesteście z nami. To miłe. I zarazem motywujące. Za miesiąc będziemy obchodzić 7 urodziny bloga. A tymczasem mamy dla Was pewien bardzo smaczny likier. Nazwaliśmy go "Baileysem" chociaż z oryginalnym Baileysem niewiele ma wspólnego jeśli chodzi o smak. Użyliśmy za to podobnych składników jak w oryginalnym Baileysie, stąd nazwa. Zresztą mniejsze znaczenie
Marder&Marder Manufacturewody 380 g skondensowanego mleka słodzonego (ok. 3/4 puszki) 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 400 g śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru (lub więcej) 1 łyżka likieru (pominęłam) Polewa: (u mnie z mlecznej czekolady) 1 łyżka masła 100 g Nutelli (ok.2 łyżek) 50 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło utrzeć do jasności i puszystości
Nastoletnie Wypiekaniemianowicie z Tequila Sunrise. Jeśli akurat nie możecie nigdzie kupić Grenadiny, to śmiało można ją zastąpić np. syropem malinowym. Inspiracja: 2drink Może zainteresują Was również te przepisy: Shot Smerfetka Likier kawowy Vodka […] The post Vodka Sunrise appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełyżki kakao 3 łyżki śmietany kolorowe perełki WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dodajemy wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej formie ok. 45-50 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu polewamy polewą : rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania
słodki brateksiekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 30 minut. Mak powinien dać się
Dzieje kuchennej Wiewióryorange. Drink nie tylko dobrze smakuje, ale też wspaniale wygląda. Spróbujcie i… bawcie się dobrze Uwaga! Jeśli jednak wolicie drink w wersji alkoholowej wystarczy użyć nie syropu a likieru blue curacao. Uzyskacie wówczas oryginalny delikatny drink. Drink obowiązkowo musi być dobrze schłodzony. Polecam Wam woreczki do lodu Stella . Szybko i sprawnie przygotujecie kostki lodu, które na pewno przydadzą się
Słodkie okruszki