likiery - 3834 przepisów (strona:183/256)

Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji 4106

petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki likieru jajecznego (u mnie domowy baileys ), adwokatu, bądź kieliszek wódki lub spirytusu Sposób przygotowania: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami i mąkami

na moim stole...
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 252

twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła 2 łyżki wody różanej 2 łyżki połówek orzechów ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masła

Weekendy w domu i ogrodzie
Likier cytrynowy. 138

nawet z kawałeczkami miąższu z powrotem do spirytusu. Uważaj,aby nie było pestek ! W przegotowanej wodzie rozpuść miód, wystudź. Wlej wodę z miodem, rozlej do czystych butelek lub karafki. Likier najlepiej smakuje schłodzony, podawany z listkiem mięty

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu - najprostsze 208

ciasteczka. A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka,  ucieramy z cukrem i amaretto

Proste Potrawy
Pączki 201

temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie

MyCookBook.pl
Delicja 242

dzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady - 1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki

Życie zamknięte w smaku
Niezwykłe pączki z tahini i różą 222

stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość masła; sto gram to zbyt dużo, biorąc pod uwagę, że tahini sama w sobie jest dość tłusta. Następnym razem, szczerze mówiąc, dałabym jeszcze mniej... Likier morelowy pominęłam, gdyż dżem z tych właśnie owoców zamieniłam na pączkową marmoladę różaną, którą kupiła mi Mamunia. Do tego nutka kardamonu, i mamy iście bliskowschodnie połączenie smaków. Oczywiście, w kęsach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
White Russian 297

Opis: Drinka Biały Rosjanin ( White russian ) polubią szczególnie osoby które lubią smak kawa dlatego że ten właśnie drink zawiera likier kawowy połączony wraz z mlekiem zagęszczonym a dzięki temu smak tego drinka bardzo przypomina mrożoną kawę! Składniki: 50 ml Kahlua 50 ml Wódka 100 ml Mleko zagęszczone lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy

Drinkologia
Sernik na zimno z adwokatową nutą 176

posypania Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę miksujemy  aż zrobi się gęsta, następnie  dodajemy po łyżce serka. Nie przerywając miksowania wlewamy likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę i dokładnie zmiksujemy składniki. Całość przelewamy na warstwę sernika, posypujemy wiórkami startej czekolady i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Rafaello Z Kaszy Jaglanej 504

kaszy + 2 łyżki oleju i szczypta soli 2/3 szkl cukru pudru 2 szkl wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 1/2 szkl mleka w proszku aromat kokosowy, a najlepiej lepiej likier kokosowy kieliszek lub 1/2 kieliszka spirytusu ;) 1. Kasze płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem przez 15-20 min. Po wyłączeniu gazu odkrywamy przykrywkę aby nadmiar wody

Gotowanie...to proste !
Tort z musem czekoladowym i wiśniami 216

Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki

Pyry na Gaz
Słoneczka 1686

dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych.  Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego

Kuchnia w czekoladzie
Passoa rum bon 250

Opis: Passoa Rum bon to bardzo egzotyczny drink dzięki połączeniu likieru passoa oraz rumu! Idealny na ciepłe letnie dni. Składniki: 45 ml Passoa 30 ml rumu 75 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 45 ml Passoa Następnie dodajemy 30 ml rumu Na sam koniec dodajemy 75 ml soku pomarańczowego Wszystko razem energicznie

Drinkologia
Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy 200

furorę. Gryczane zaś nie cieszyły się wielką rodzinną aprobatą. Poszperałam trochę, zmodyfikowałam co nieco i powstał przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasto... Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Sernik Piernikowy - pieczony, łatwy 205

mojej głowie już od dawna. Na tą okazję trzymałam w pojemniku kilka piernikowych ludzików z przepisu "Pierniczki prawie jak alpejskie", które upiekłam na święta. Posmarowanie spodu konfiturą pomarańczową z likierem to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu nie widać konfitury, ale ją czuć. Ze zdjęciami ubogo, bo po upieczeniu wstawiłam sernik do lodówki, a jak wróciłam do domu zastałam tylko

Blondynka Gotuje