zdecydowanie przepełniony aromatem pomarańczy. Uwielbiam je pod każdą postacią a ich zapach kojarzy mi się z dzieciństwem. Ale jednak moja dzisiejsza propozycja zdecydowanie nie jest dla dzieci bo to likier o bardzo fajnym aromacie i smaku. Składniki: - 1 pomarańcza - 20 g kawy ziarnistej - 170 g cukru - 500 ml wódki Przygotowanie: Pomarańczę sparzamy i osuszamy. Końcem noża robimy w niej
Zainspirowana w kuchniPrzechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem z piłką. Ganache z mlecznej czekolady: 70 g mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki 30% 1 łyzka likieru czekoladowego W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i golden syrup, do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Polewać
Kubki smakuoleju 250 ml ajerkoniaku 250 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: około 1/2 szkl. cukru pudru 3-4 łyżki likieru jajecznego Przygotowanie: 1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak. 4. Na koniec dodajemy mąki
Kubki smakujeszcze pyszniej jadło. Zapraszam... Skala smaku 10/10 keks jest wilgotny,mocno czekoladowy i wcale nie za słodki. Od siebie mogę dodać, że śliwkę po pokrojeniu w kawałki zalałam likierem amaretto i odstawiłam na 30 min. Keksu już nie polałam czekoladą oszczędzając zwyczajnie sobie kalorii;) Źródło "Moje wypieki" Składniki: 120 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku
Kubki smakumąki 2 jaja łyżka roztopionego masła szczypta soli Sos: skórka otarta z ½ pomarańczy 3/4 szkl. soku z pomarańczy 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki masła 2 pomarańcze ewentualnie likier pomarańczowy- da to nam efektowny ogień! Przygotowanie: Ciasto: za pomocą miksera wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Smaż cienkie naleśniki bez tłuszczu na teflonowej patelni, a następnie złóż je w trójkąty. Cukier skarmelizuj
Kubki smakuOpis: Shot blue nut to bardzo ciekawe połączenie malibu z sokiem ananasowym oraz likierem blue curacao. Składniki: 1 kieliszek malibu 1 kieliszek blue curacao 1 kieliszek soku z ananasa lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy jeden kieliszek soku ananasowego następnie dodajemy 1 kieliszek blue curacao i na sam koniec dodajemy 1 kieliszek malibu wszystko razem
Drinkologiapszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła 50 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować
Pyry na Gazkawałkami owoców i listkami mięty, kompotem z suszonych owoców, który delikatnie oczyszcza organizm czy zieloną herbatą. Jeśli już pijemy alkohol, to lepiej sięgnąć po kieliszek czerwonego wina niż słodkiego likieru. Nie zapomnij o ruchu W Święta, kiedy jemy więcej powinnyśmy też więcej się ruszać . Trzeba tego ruchu poszukiwać, bo tradycyjnie święta spędzamy za stołem lub w fotelu przed telewizorem. Wspólny
Szybko Tanio Smaczniepszennej 120 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 5 żółtek 4 łyżki cukru 1 łyżka czystej wódki lub likieru migdałowego 1 łyżeczka cukru waniliowego duża szczypta soli Przygotowanie ciasta Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn - tutaj znajdziecie przepis. Jeżeli używamy suchych drożdży a ciasto będziemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacałym świecie i nic dziwnego ponieważ smakują obłędnie. W tradycyjnym przepisie najpierw karmelizuje się cukier, później dodaje się masło oraz sok z pomarańczy oraz likier. Ja jednak przygotowałam swoją wersję i użyłam do ich przygotowania przepysznej konfitury pomarańczowej z Korsyki, którą otrzymałam od bazaru Cabas.pl . Z nią naleśniki wyszły równie pysznie
Marta Gotujewysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno
Karo in the Kitchenszklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli
Pyry na Gazoraz makowca. W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy, zastąpiony wódką o tym smaku i dużą ilością soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy (tort nabrał charakterystycznego smaku i aromatu pomarańczy) oraz miód, którego w oryginalnym przepisie zabrakło. Postanowiłam
ChilliJemytylko Wigilię, więc dużo robić nie będę, ale nie potrafię sobie wyobrazić, że nie zrobiłabym nic kompletnie, bo co to za święta? dzisiaj zabrałam się za pierniczki oraz świąteczny likier, po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie :) a po za tym żyję szkołą, są dni, że ledwo wrócę, a już muszę do niej wracać, na ratunek przychodzą szybkie obiady w postaci
More food, love and dreams