Składniki: 500 g mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki masła 3 jajka 5 łyżek likieru migdałowego Amaretto 400 g migdałów Migdały siekamy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz migdałów) mieszamy, w razie potrzeby, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dosypujemy mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy
kulinarnyswiatdomiszklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów
Smaki Przyprawy i Kolorychwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej. Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne! Smacznego
Smaki Przyprawy i Koloryprzepyszny! Kto jeszcze nie próbował, niech nie traci czasu i szybko go przyrządza! ;-) PS. ... a jeśli mamy ochotę na bardziej "procentową" wersję, wystarczy dodać kapinkę, większą lub mniejszą, ulubionego likieru - i voila
Wielopokoleniowokawy), 4 żółtka, 4 łyżki cukru, ciemne kakao - do posypania. Te składniki można zastąpić innymi na: biszkopty okrągłe na podłużne, kawa rozpuszczalna na espresso. Przygotowanie: Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka. Przygotować miseczki
W kuchni u Monikimyjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy
Przysmaki Karolkiłtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec
cucinareewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z serkiem
cucinareodkie śliwki węgierki zalane alkoholem tworzą czerwony gęsty likier. Im bardziej dojrzałe owoce tym słodszy ma smak i mocniejszą barwę. Składniki: Na każdy kilogram śliwek bez pestek Kilogram cukru Litr wódki 40% W butelce z ciemnego szkła mieszamy
prawdziwe jedzenieMasę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova
Karo in the Kitchenmąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30% 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze
Kto ugości moich gości?używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym
Weekendy w domu i ogrodzie22cm) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) 1 szklanka wiórek 0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy jaglanej (uwaga: normalnie kaszę jaglaną gotuje się w wodzie, jednak
two broke sisterszdjęciu. Składniki 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Cointreau Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pierwszą warstwę, kawową nalewamy na dno. Po łyżeczce nalewamy drugą warstwę likieru baileys. Ostatnia warstwa to triple sec, również wlewana po łyżeczce. Przed podaniem drink podpalamy. Możemy wypić go przez słomkę lub poczekać aż zgaśnie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchengram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej, jak wolimy - ja dałam gorzką) - 6 jajek - 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 1 łyżka masła - 1 łyżka rumu (to w wersji klasycznej, ja dałam likier porzeczkowy; można też zastąpić sokiem z mandarynki) Przygotowanie: Zaczynamy od rozdzielenia żółtek i białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, a białka ubijamy na sztywną pianę. Czekoladę i masło rozpuszczamy
Życie zamknięte w smaku