likiery - 3834 przepisów (strona:195/256)

Ciasteczka anyżowe. 118

Ciasteczka warte wypróbowania, idealne do popołudniowej kawy ;-)   1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 zółtka i jedno całe jajko 3 łyzki likieru anyżowego + 4 łyzki wody 1 łyzka mielonego anyzu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szkl. kleiku ryżowego 0,5 łyżeczki sody 1 łyzeczka proszku do pieczenia   Masło utrzec z cukrem na gładka mase, dodac jajka

Radość kipiąca uśmiechem.
Cantuccini - włoskie ciasteczka 98

Składniki: 500 g mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru waniliowego  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki masła  3 jajka 5 łyżek likieru migdałowego Amaretto 400 g migdałów Migdały siekamy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz migdałów) mieszamy, w razie potrzeby, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dosypujemy mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy

kulinarnyswiatdomi
Tort z M&Msami 110

szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów

Smaki Przyprawy i Kolory
Cupcakes 114

chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-)  Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej. Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne! Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Koktajl piękności 164

przepyszny! Kto jeszcze nie próbował, niech nie traci czasu i szybko go przyrządza! ;-) PS. ... a jeśli mamy ochotę na bardziej "procentową" wersję, wystarczy dodać kapinkę, większą lub mniejszą, ulubionego likieru - i voila

Wielopokoleniowo
Tiramisu. 139

kawy), 4 żółtka, 4 łyżki cukru, ciemne kakao - do posypania. Te składniki można zastąpić innymi na: biszkopty okrągłe na podłużne, kawa rozpuszczalna na espresso. Przygotowanie: Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka.  Przygotować miseczki

W kuchni u Moniki
Deser na pożegnanie wakacji 153

myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki.  Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy

Przysmaki Karolki
Seromakowiec 111

łtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec

cucinare
Tiramisu 98

ewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania   Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z  serkiem

cucinare
Nalewka śliwkowa 132

odkie śliwki węgierki zalane alkoholem tworzą czerwony gęsty likier. Im bardziej dojrzałe owoce tym słodszy ma smak i mocniejszą barwę. Składniki: Na każdy kilogram śliwek bez pestek Kilogram cukru Litr wódki 40% W butelce z ciemnego szkła mieszamy

prawdziwe jedzenie
Beza. Wszystko co najważniejsze 254

Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova

Karo in the Kitchen
Sernik z musem śliwkowym 169

mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta z 1/2 cytryny (można pominąć) Mus śliwkowy: 800-900 g śliwek* (waga z pestkami) 1,5 łyżki żelatyny (ok 20g) 5-6 łyżek likieru amaretto /kokosowego (można zastąpić wodą) 600 g śmietanki kremówki 30%  2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki cukru z wanilią * można użyć mrożonych 1. Spód: ciastka zmiksować w malakserze

Kto ugości moich gości?
Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców 154

używać na kanapki, do naleśników czy omletów. Może być też dodatkiem do mięs lub serów. Wykorzystałam ją niedawno jako nadzienie do orkiszowych rogalików . ----------- Podobne: Jabłka na zimę do szarlotki Likier z aronii Jeżyny w sosie własnym

Weekendy w domu i ogrodzie
sernik bez sera, czyli kokosowy sernik jaglany 119

22cm) 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka kokosowego (lub innego roślinnego) 1 szklanka wiórek 0,5 szklanki cukru pudru (lub innej substancji słodzącej) aromat kokosowy, cytrynowy lub likier amaretto 2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek skrobi ziemniaczanej (jeśli zajdzie potrzeba, do zagęszczenia masy) 1. Gotowanie kaszy jaglanej (uwaga: normalnie kaszę jaglaną gotuje się w wodzie, jednak

two broke sisters
B52 149

zdjęciu. Składniki 1/3 Kahlua 1/3 Baileys 1/3 Cointreau Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pierwszą warstwę, kawową nalewamy na dno. Po łyżeczce nalewamy drugą warstwę likieru baileys. Ostatnia warstwa to triple sec, również wlewana po łyżeczce. Przed podaniem drink podpalamy. Możemy wypić go przez słomkę lub poczekać aż zgaśnie. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen