likiery - 3834 przepisów (strona:203/256)

Pieczone jabłka z amarantusem dla dorosłych 141

kończy się akcja amarantusowa ( "Na moim obrusie potrawa z amarantusem" ), którą organizuję, postanowiłam upiec je z amarantusem :) z dodatkiem czarnych porzeczek, które zostały mi z robionego w ubiegłym roku likieru cassis (gdy przyjdzie sezon, na pewno przepis tutaj umieszczę). Porzeczki są nasączone alkoholem, zatem jeśli chcemy upiec jabłka dla dzieci, musimy zastąpić je np. rodzynkami, żurawiną, jagodami goji itp. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Limoncello – przepis na cytrynowy smak Kampanii 225

soczystość. Perfekcja nie powinna dziwić, bowiem drzewa cytrynowe są obecne w tej części Europy już od XVI wieku! Całkiem naturalne, że w upalnym klimacie Kampanii Włosi opracowali recepturę wyjątkowego likieru. Wszakże nie ma nic rozkoszniejszego niż raczyć się tym, co wytworzone w tym samym miejscu, z którego pochodzi najważniejszy składnik. Nie mówimy tu jednak o niegdyś popularnej w Polsce lemoniadzie

Bon Ton Italia
Małpi mózg 285

mikstruą tą zapoznał nas kuzyn Kuba na jednej z imprez. Smak słodki, wygląd ... jak na załączonym obrazku, czy polecam? Z całą pewnością. Potrzebujemy na 1 kieliszek: 25ml Schnapps likier brzoskwiniowy 15ml Bailey's odrobina grenadyny Zgodnie z instrukcją Kuby, Bailey'sa wlewamy bardzo delikatnie. Na zdrowie

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Italia miniona – Wenecja 236

Być w Wenecji, to jakby zjeść całe pudełko czekoladek z likierem naraz.” „ Venezia è come mangiare un’intera scatola di cioccolata al liquore in una sola volta .” (T. Capote)   Palazzo Ducale pocztówka, ok. 1925 t.   Ponte di Rialto pocztówka, ok. 1920 r.   Chiesa/Basilica S. Marco pocztówka, ok. 1930 r. pocztówka

Bon Ton Italia
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 143

wlewamy powoli żelatynę, ciągle mieszając, aby dobrze rozprowadziła się w truskawkach.  Studzimy.  PONCZ: 3/4 szklanki wody, pół na pół z sokiem z cytryny. Można również dodać likieru cytrynowego. ZDOBIENIE: 330 ml śmietany kremówki 30% łyżka cukru pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę

MamaOskarka
Kruche ciasteczka marcepanowe 79

cukru pudru, 200 g zimnego masła. Wszystkie składniki włożyć do miksera i szybko zmiksować. Przełożyć na blat, szybko zagnieść, uformować walec średnicy około 5 cm. Można dodać łyżeczkę likieru migdałowego dla aromatu. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto wyjąć pociąć na plastry grubości około 0,5 cm. Można na ciastkach wycisnąć wzory. Odstawić

królestwo garów
Noc Restauracji - Białystok 104

czekamy. Gęś odgrzewana niestety robi się sucha, pewnie z tej złości, że musiała czekać. Atmosfera prawdziwe węgierska – muzyka na żywo, mimo bardzo późnej pory. Na zakończenie węgierski likier ziołowy Unicum o korzennym gorzkim smaku, który wspaniale działa na trawienie – polecam na zakończenie wędrówki po restauracjach, wpaść na kieliszek tego specjału. Wracając do gęsi – myślę, że gdyby nie wcześniej wymienione mało

królestwo garów
Tort szwarcwaldzki 138

tradycyjnego kobiecego stroju – bita śmietana jak biała bluzka, wiórki gorzkiej czekolady jak czarna sukienka, wiśnie jak Bollenhut – charakterystyczne nakrycie głowy – czerwone kule na białym tle. Do tortu wykorzystywany jest likier wiśniowy, z którego słynie Czarny Las. Ja użyłam nalewkę z wiśni nadwiślanki . :) Tort najprawdopodobniej pierwszy raz został upieczony w 1915 roku przez niemieckiego cukiernika Josefa Kellera. 6 jajek

królestwo garów
Smak wakacji - Makaron z Sorrento 153

alla Sorrentina) SKŁADNIKI: Mieszanka Delizie alla Sorrentina: bakłażan, papryczka pepperoni, oliwa z oliwek, bazylia, suszone pomidory,oliwki, cebula, czosnek, sól mrożone gotowane krewetki Tiger Makaron Rigatoni świeża pietruszka, parmezan Likier Limoncello Mieszankę Sorrentina zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Dolewamy oliwy z oliwek.Krewetki porządnie sparzamy wrzątkiem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.  Przygotowaną mieszankę oraz krewetki mieszamy z odcedzonym makaronem. Danie przyozdabiamy pietruszka

MarciochaKucharzy
Placuszki kokosowe z ananasem 156

ŻYCZĘ SMACZNEGO ! Uwagi : Do ciasta można dodać likier kokosowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Oczy carycy 359

mleka 2 żółtka 6 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy Dodatkowo: 2 galaretki (kolor dowolny, u mnie agrestowa) szklanka ponczu (zaparzona kawa+ 30ml likieru kawowego) opakowanie biszkoptów Polewa: 50ml śmietanki kremówki łyżka masła 100g nutelli Zaczynamy od ugotowania budyniu do masy. Z pół litra mleka odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem

Czerwona Porzeczka
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 170

serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy

SzczyptaSmaQ
Ganache (czyli coś a`la sos, krem czekoladowy) 179

gorzkiej i mlecznej czekolady ( ja zwykle dodaję 200 g gorzkiej i ok. 60 g mlecznej) 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 - 3 łyżki likieru amaretto W rondelku śmietankę kremówkę doprowadzam do wrzenia. Zestawiam z ognia, wrzuciłam do śmietany kosteczki czekolady, po chwili rozmieszałam wszystko dokładnie, dodałam masło, cukier puder i amaretto i ponownie wszystko

Blondynka Gotuje
Tort w stylu angielskim 199

trunkami dla dzieci, a nie tylko jubilatka konsumowała ciasto, oraz lukier plastyczny, gdyż nie wiem, czy umiałabym go zrobić:D  Dodatkowo zmniejszyłam ilość czekolady, zamiast wiśni w likierze użyłam frużeliny (wiśnie w żelu), a na wierzch położyłam bitą śmietanę. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i bardzo pyszne. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Ciasteczkowy Potwór
Tort zabajone 186

mojego syna, który w ubiegłym tygodniu obchodził swoje dziewiąte urodziny i wraz z kilkoma kolegami i koleżankami świętowali ten jubileusz :D Oczywiście, jeśli wolicie "dorosłą" wersję to polecam dodać likier do masy. Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka kakao Masa : 7 żółtek 1 szklanka cukru 1  1/2 kostki masła 1 puszka mleka

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania