likiery - 3834 przepisów (strona:208/256)

Biały Rosjanin 277

tańce, imprezy, spotkania. W tym czasie nie może zabraknąć dobrej muzyki, jedzenia no i oczywiście ciekawych drinków. I takiego drinka dzisiaj proponuje, klasykę Białego Rosjanina. Wystarczy trochę wódki, likieru kawowego, śmietanki i mamy "kawę" w całkiem innym wymiarze. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babka z polewą z kukułek 247

cukru 1/3 szkl oliwy z oliwek 2 jaja 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 300g cukierków kukułek 100ml śmietanki 30% 1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego) Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min. Do rondelka wlać śmietankę

happycreatiff.blogspot.com
Zabaglione 256

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione . To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru . Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki : 2 jajka 4 żółtka 1/2 szklanki drobnego cukru 80 ml wina marsala  Biszkopty Wykonanie : Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce . Wstaw naczynie do garnka z wrzącą

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik w szklance 158

Składniki : ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto, śmietana kremówka , 1 śmietan-fix lub inny stabilizator, galaretka o dowolnym smaku, dowolne  owoce w syropie - użyłam brzoskwiń, opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto. Galaretkę  przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort migdałowy 172

budyń śmietankowy * 1 łyżeczka mąki pszennej * 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej * 3 łyżki cukru kryształu * 250 g masła lub margaryny * 2 łyżki cukru pudru dodatkowo * barwniki spożywcze * cukierki perełki * likier amaretto * plastyczna masa cukrowa  tutaj Sposób wykonania ciasto Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem

Mix smaku
Rolada tiramisu 221

łyżeczka proszku do pieczenia masa * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * 3 łyżeczki żelatyny * 100g cukru pudru dodatki * kakao * kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów * likier amaretto * cukier puder Sposób wykonania ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać

Mix smaku
Kluski z makiem 149

wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy.  Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek

Mix smaku
Tort z M&Msami 187

szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów

Kulinarna rozmowa
Cupcakes 153

chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-)  Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej. Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne! Smacznego

Kulinarna rozmowa
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 240

szklanki mąki tortowej 1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakao pół szklanki oleju 1 łyżka proszka do pieczenia szczypta soli szklanka ciepłej wody kilka kropel wódki lub likieru  Polewa ciasta: 4 łyżki mleka pół szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao 1 łyżka masła szklanka cukru Przygotowanie:  Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka

Smaki Brazylii
Whiskey z rumem i sokiem pomarańczowym 142

Dzisiaj propozycja kolejnego drinka na Sylwestrową imprezę. SKŁADNIKI 20 mililitrów rum brązowy,  20 mililitrów whiskey,  2 łyżki lodu   20 mililitrów likieru bananowego,  80 mililitrów soku pomarańczowego  WYKONANIE Lód dodać do wysokiego naczynia  o pojemności 150 mililitrów. Zalać płynami wymieszanymi w shakerze. Można od razu podawać SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 255

podane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku. Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić

karmelowy
KORA ORZECHOWA 232

miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem

Walijskie Pichcenie
Makowe święta, czyli... 227

pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów) 200 g dobrej jakości masła 200 ml tłustego mleka 1 szklanka miodu 2 łyżki rumu lub wódki lub brandy 2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowego Wszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem

Ratunku obiad
Lody limonkowe z wiśniami 218

otarta z limonek ( 4 sztuki) 350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%) 200 ml mleka 2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku) 2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki ok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałki Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Limonki sparzyć

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania