prostu blyskawiczny. Skladniki na 2 duze pucharki: 300 ml jogurtu greckiego 3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej 3 lyzki cukru pudru (lub miodu) 1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego) 4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowe kulki arbuza,melona Gala i Cantalupa Wykonanie: Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla 60-70 g cukru 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 paczuszka suchych drozdzy Skladniki na mase orzechowa: 120g mielonych orzechow laskowych 2-3 lyzki mleka 2 lyzki likieru Ameretto 2 lyzki miodu lub cukru pudru Doadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mleka Wykonanie: Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas. Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy). To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze. Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory,a nawet oczu (np.zapalenie spojowek),wlacznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!prowansalskich. Doskonale nadaje sie do przyprawiania ryb i miesa,Dobrze komponuje sie z baranina,dziczyzna,jagniecina,wieprzowina i cielecina.Mozna nim przyprawiac takze salatki,makaron,pizze i ziemniaki.Nadaje niezwykly aromat likierom,winom i wodkom. U P R A W A W polskich,takze i niemieckich warunkach pogodowych rozmaryn jest niestety roslina jednoroczna.Poradniki ogrodnicze podaja co prawda ,iz mozna go chodowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!make ziemniaczana ( gdy uzywasz maki ziemniaczanej dodaj cukier lub extrakt waniliowy ).Wymieszac .Caly czas mieszajac dodawac po jednym jajku.Mieszac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Na koncu wmieszac do masy serowej likier kokosowy mase serowa wylozyc na podpieczony spod i piec w 160°C 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 140°C i piec 1 godzine w miedzyczasie przygotowac mase kokosowa.Pozostale resztki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!proszku do pieczenia Skladniki na krem: 1 paczuszka platkow zelatyny-10 g 375 ml soku z pomaranczy 100 g drobnego cukru 400-500 ml smietany kremowki 5 lyzek likieru pomaranczowego Polewa pomaranczowa-Tortenguss 250 ml soku z pomaranczy 2 lyzki drobnego cukru 1 op.Tprtenguss lub 2 lyzki maczki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU: wlaczyc piekarnik na 180°C ( z termoobiegiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!studzić na kratce wykonać krem z przepisu tutaj przygotować poncz.Do 3/4 szklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 100 g gorzkiej czekolady Polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mleka szczypta soli (2 łyżki mleka możemy zastąpić likierem czekoladowym albo kawowym) 1. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, sodę i sól i dodajemy kawę. Czekoladę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. 2. Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się
UgotujmyTo.plpuszka słodzonego mleka zagęszczonego 395 g 80-100 ml mocnego naparu z kawy (można dodać 1-2 łyżki spirytusu lub użyć 50 ml naparu z kawy i 50 ml likieru kawowego) Wszystkie składniki wlać do dużej miski i miksować aż zrobi się puszysta masa. Przelać do 2 litrowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, najlepiej na całą
UgotujmyTo.plSkładniki: 400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka Mascarpone 2 opakowania podłużnych biszkoptów (najlepiej firmy SAN) kakao do posypania Zaparzyć 400 ml mocnej kawy. Następnie ją wystudzić. Dodać Amaretto. Przygotować blaszkę 24 x 28 cm. Teraz pojedynczo moczyć biszkopty i układać
Świat Ciastamasę budyniową: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła 2 łyżki likieru Amaretto Tak mi zasmakowało w ubiegłym tygodniu ciasto, że postanowiłam na ten weekend przygotować również coś z kremem. Zdecydowałam się na Panią Walewską. Już od dawna przymierzałam się
Świat Ciastamoczenia w nim pierników: - sok z 2 cytryn, - 2 szklanki cukru pudru. /Dość rzadki, pyszny i nie ulegający zbytnim uszkodzeniom :) 3. Polewa alkoholowa, u nas wiśniowa: - pół szklanki likieru np. wiśniowego, - cukier puder 1,5 - 2 szklanki, /Ta wyszła chyba najlepiej. Leciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom
Wypisz Wymalujwkładamy do lodówki do momentu całkowitego schłodzenia, najlepiej min. 2 h. Po tym czasie ubijamy śmietankę*, wsypujemy cukier puder i stopniowo, po jednej łyżce dodajemy mascarpone, na końcu wlewamy likier. Biszkopt: Tortownice wyłożyć pergaminem (średnica 23 cm). Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie
Słodka Stronaśmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudu fix do śmietany słoik wisienek koktajlowych ok. 50 g tartej gorzkiej czekolady *w wersji dla dorosłych biszkopty można dodatkowo nasączyć likierem wiśniowym Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Sposób przygotowania: Blaszkę o wymiarze ok. 40 x 55 cm wyłożyć pergaminem. Mąki przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubić
Słodka StronaSkładniki : Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru łyżka mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Masa: 600 ml śmietanki kremówki 2 tabliczki czekolady łyżka likieru malibu ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego (lub malinowego) ok. 4 kostki białej czekolady (opcjonalnie) Lekki Tort z Truskawkami i Białą Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę
Słodka Strona