mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta. Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, 30 g cukru pudru, 1 żółtko, Skórka otarta z ½ cytryny, oliwa do posmarowania formy. Masa limoncello 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), 30 g cukru pudru trzcinowego, 3 jaja, 1/3 szkl. śmietany 30%, 3 łyżki serka mascarpone, Sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki masła
SzczyptaSmaQlodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów. SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut - migdały 125g - cukier puder 125g - olejek migdałowy 1 łyżeczka - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30ml SPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki - wrzucamy
Basia w kuchniużyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy
Mała Cukierenkarodzynki,wiórki kokosowe i skórki pomarańczy.Mieszamy co jakis czas,az masa zgęstniej.Wykładamy do pucharków,podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.W obu wersjach pyszne PS: POLANE ULUBIONYM LIKIEREM W WERSJI DLA DOROSŁYCH SMAKUJE WYŚMIENICIE
Z Majeczką w kuchniużyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy
Mała Cukierenkagodziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat Shrimpsgwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto
Oryginalny smakgórę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego
charlotte gotujekwestii smaku, kreatywnie wykorzystanego i dopasowanego do osobistych upodobań. Po drugie - przez ich własnoręczne przygotowanie. Zyskują na mocy, płyną bowiem prosto z serca, nigdy nie są przyrządzane z przymusu. LIKIER A'LA MALIBU /własny;/ 300g wiórków kokosowych 0,4-0,5 litra wódki 0,1 litra spirytusu 96% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego Wiórki
W kuchni Karmel-itkiAperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być składnikiem orzeźwiającego drinka o nazwie Aperol Spritz. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera: 2 x Aperol 3 do 4 x Prosecco (włoskie wino
Walijskie Pichcenierozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy
Malinowe Pocałunkiefekt naprawdę jest spektakularny. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę
Malinowe PocałunkiZimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia... Składniki: 1 kg malin, 0.5 kg cukru, 1 litr wódki. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy
Anioły w kuchniKolorowe i orzeźwiające idealne na karnawałowe imprezy... Dzisiaj Anioły proponują Wam koktajl miętowy:) Składniki; 30 ml soku jabłkowego, 150 ml wody gazowanej, 50 ml likieru miętowego, /jeżeli nie macie to użyjcie 3 krople olejku miętowego/, 2 łyżki cukru trzcinowego, lód / u nas tym razem bez/, świeża mięta do dekoracji, Wykonanie; Schładzamy wszystkie składniki. Mieszamy składniki i ponownie do lodówki
Anioły w kuchni