likiery - 3834 przepisów (strona:213/256)

Tarta Limoncello z persymoną 201

Ciasto 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, 30 g cukru pudru, 1 żółtko, Skórka otarta z ½ cytryny, oliwa do posmarowania formy. Masa limoncello 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), 30 g cukru pudru trzcinowego, 3 jaja, 1/3 szkl. śmietany 30%, 3 łyżki serka mascarpone, Sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki masła

SzczyptaSmaQ
Domowy marcepan 174

lodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów. SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut - migdały 125g - cukier puder 125g - olejek migdałowy 1 łyżeczka  - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30ml SPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze  skórki  - wrzucamy

Basia w kuchni
Tort tiramisu i wielofunkcyjny robot planetarny Philips 176

użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy

Mała Cukierenka
MANNA ROZKOSZ 148

rodzynki,wiórki kokosowe i skórki pomarańczy.Mieszamy co jakis czas,az masa zgęstniej.Wykładamy do pucharków,podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.W obu wersjach pyszne PS: POLANE ULUBIONYM LIKIEREM W WERSJI DLA DOROSŁYCH SMAKUJE WYŚMIENICIE

Z Majeczką w kuchni
Tort tiramisu i mikser planetarny marki Philips 339

użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker) Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej) 1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa) 1-2 łyżki spirytusu Środek: 500g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 36% 6 łyżeczek żelatyny 5 łyżek wody 100ml zaparzonej mocnej kawy 100g cukru 1 łyżka kawy

Mała Cukierenka
Sernik prawie Wiedeński 174

godziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej.  Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków. Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem. Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady

Eat Shrimps
Tartaletki z masą migdałową i gruszką 145

gwiazdki anyżu 4 ziarenka czarnego pieprzu Masa migdałowa: 100 g masła 100 g zmielonych migdałów 1/2 szklana cukru pudru 2 łyżki mąki tortowej 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki likieru o smaku amaretto Przygotowanie: Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto

Oryginalny smak
Tort Marcello 682

górę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce. * Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pyszny Smacznego

charlotte gotuje
LIKIER A'LA MALIBU. 1562

kwestii smaku, kreatywnie wykorzystanego i dopasowanego do osobistych upodobań. Po drugie - przez ich własnoręczne przygotowanie. Zyskują na mocy, płyną bowiem prosto z serca, nigdy nie są przyrządzane z przymusu. LIKIER A'LA MALIBU /własny;/ 300g wiórków kokosowych 0,4-0,5 litra wódki 0,1 litra spirytusu 96% 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego Wiórki

W kuchni Karmel-itki
APEROL ORANGE 206

Aperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być składnikiem orzeźwiającego drinka o nazwie Aperol Spritz. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera: 2 x Aperol 3 do 4 x Prosecco (włoskie wino

Walijskie Pichcenie
Tort z pijaną wiśnią i czekoladą. 164

rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy

Malinowe Pocałunki
Tiramisu made by MP. 304

efekt naprawdę jest spektakularny.  Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie: Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm  papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy. Zimną kawę

Malinowe Pocałunki
Malinówka 151

Zimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier  A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia... Składniki: 1 kg malin, 0.5 kg cukru, 1 litr wódki. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy

Anioły w kuchni
Koktajl miętowy 202

Kolorowe i orzeźwiające idealne na karnawałowe imprezy... Dzisiaj Anioły proponują Wam koktajl miętowy:) Składniki; 30 ml soku jabłkowego, 150 ml wody gazowanej, 50 ml likieru miętowego, /jeżeli nie macie to użyjcie 3 krople olejku miętowego/, 2 łyżki cukru trzcinowego, lód / u nas tym razem bez/, świeża mięta do dekoracji, Wykonanie; Schładzamy wszystkie składniki. Mieszamy składniki i ponownie do lodówki

Anioły w kuchni
Makowiec z bakaliami 180

Wszystkiego  najlepszego!!! Składniki: 500 g suchego maku 1 litr mleka 0,5 szkl. miodu 3 jabłka 0,5 szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania