mieszamy przesiane mąki, płatki(chrunchy) i sól. Suche składniki dodajemy do masła i dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej kulki wkładamy odsączone z likieru czereśnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15/20 minut lub do czasu aż uzyskają lekko złoty kolor. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier
Mia Cucina Sofietałyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”. Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia na ok 6h, po tym czasie przekładamy do blendera
Mia Cucina Sofietadorodnych czereśni 100 g cukru 35 g tapioki lub skrobi kukurydzinej( u mnie mączka ryżowa) 1 łyżka soku z cytryny( pominęłam) ziarenka z ½ laski wanili ¾ łyżeczki cynamonu ½ łyżki likieru Kirsch(pominęłam) 25 g masła (zapomniałam) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, schładzamy w lodówce przez 1h. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: w miseczce mieszamy mączkę ryżową
Mia Cucina Sofietajego korzeni doszukuje się na północy Włoch. Do przygotowania klasycznego tiramisu potrzebne są: biszkopty-paluszki ( savioardi), ser mascarpone, żółtka, kawa, cukier i gorzkie kakao. Oryginalny przepis nie uwzględniał użycia likieru czy białek jaj. Oryginalną formą tiramisu był okrąg, z czasem zaczęto używać podłużnych biszkoptów, co wymogło zmianę formy na prostokatną. Nowoczesne wersje tiramisu często zawierają bitą śmietanę lub ubite
Mia Cucina Sofietamniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy ją do truskawek. Delikatnie mieszamy. Piankę przekładamy do salaterek i chłodzimy
Mia Cucina SofietaCiasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm. Piec ok. 40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego. Krem czekoladowy: 400g masła, 7 jajek, szklanka cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao. Jajka ubijać na parze
Z miłości do słodkościpowrocie z wakacji zabralam sie za porzadkowanie szafek i w barku znalazlam zapasy spirytusu. Postanowilam wiec przerobic je na cytrynowke, lekki likier o smaku cytryny. Niektorzy mowia, ze smakuje jak cukierek z dodatkiem alkoholu, ot taka landrynka. Mysle, ze jest doskanala na jesienne spotkania z przyjaciolmi. Smutne i szare wieczory pod znakiem zoltego, slodkiego napoju. A ze u mnie jesien
Przysmaki Karolkisprawdzonego juz nie raz przepisu , nie dodalam jedynie kakao. skladniki na krem: 750ml mascarpone 250ml smietany kremowki 30% 100g cukru pudru do nasaczenia biszkoptu: 150ml mocnej kawy 60ml likieru Amaretto gorzkie kakako do dekoracji wykonanie: Biszkopt pieczemy wedlug przepisu, po calkowitym wystudzeniu przecinamy na 3 blaty. Kremowke ubijamy mikserem dodajac pod koniec cukier puder. Do ubitej smietany dodajemy mascarpone
Przysmaki KarolkiZapraszam milosnikow drinkow na BLUE MARGARITA Skladniki: 60 ml bialej tequila 30 ml niebieskiego Curacao 1 lyzka triple sec( nie mialam likieru miodowego- uzylam miod) 45 ml soku z limetek- zamiennie uzylam cytrynowego Wykonanie: wszystko laczymy w shakerze z potluczonym lodem. Podajemy w kieliszku koktailowym . Poniewaz moje koktajlowki "wsiakly" podalam w drinkowce Na zdrowie
Smaki Edytygorąco wspaniale poprawia humor :) Do podstawowego przepisu można dodawać różne składniki urozmaicające jej smak , np - cynamon - odrobina kawy rozpuszczalnej -kardamon - chili - przyprawy korzenne - wanilia - likiery alkoholowe ( kawowy , orzechowy , pomarańczowy , migdałowy ... ) Składniki : 2 szklanki mleka 150 ml śmietany 30 % 1 tabliczka (100g) czekolady gorzkiej 1 tabliczka (100g) czekolady mlecznej 1 łyżeczka kakao szczypta soli
Malinowa Kawiarenkawiększe koła np. szklanką i mniejsze koła w środku np. kieliszkiem. Pączki smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odkładać na papierowy ręcznik by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Przygotować likier z cukru pudru, soku z cytryny, wrzątku i barwnika spożywczego. Maczać przestygnięte donaty w lukrach i posypywać kolorowymi cukiereczkami
Magiczne Życie Martymarchewka to... pewnie było spotkanie Geek Girls Carrots ! Już 3 raz przygotowywałam poczęstunek na spotkanie krakowskich Karotek. Co przygotowałam poprzednio? piernikowe cupcakes z marchewką muffinki choinki z likierem jajecznym pączki z konfiturą marchewkowo-pomarańczową Tym razem również postawiłam na marchewkę i przygotowałam babeczki z marchewką i orzechami włoskimi oraz krem na bazie śmietany i mascarpone z ananasem, a całość udekorowałam
Pora coś zjeśćdelikatną babkę z advocaatem. Zakochacie się w niej od pierwszego wejrzenia. Dotychczas to ciasto wykańczałam lukrem z soku z cytryny, jednak teraz postanowiłam zaszaleć i lukier przygotowałam również z likierem. To był strzał w dziesiątkę. Z ręką na sercu mogę Wam ten przepis polecić, liczę, że zdecydujecie się znaleźć dla tej babki miejsce na swoim świątecznym stole. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćczemu nie? Więc.. zapraszam dziś na.. CYNAMONOWA KAWA DESEROWA. /przepis autorski;/ dla 2 osób po 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na kubek mleko po kieliszku likieru kawowego po 3-4 łyżeczki syropu cynamonowego na kubek imbir mielony cynamon - wedle upodobania bita śmietana Przygotowuję kawę. Dolewam mleka (niekoniecznie). Mieszam ją z syropem, szczyptą imbiru. Dekoruję
W kuchni Karmel-itkizabrakło czekolady gorzkiej, co musieliśmy zrekompensować sobie deserową. Czekolada deserowa z amaretto. Słodka, lecz nie mdła, przyjemnie ciepła. Na dnie znajdował się syrop o smaku amaretto, niestety nie prawdziwi likier. Należało go wymieszać z czekoladą, gdyż tworzył dwie oddzielne fazy, czyli warstwy w szklance, syrop na dnie, a nad nim czekolada. Do czekolady - malutkie ciasteczka amaretti. Czekolada mleczna
W kuchni Karmel-itki