zabrakło czekolady gorzkiej, co musieliśmy zrekompensować sobie deserową. Czekolada deserowa z amaretto. Słodka, lecz nie mdła, przyjemnie ciepła. Na dnie znajdował się syrop o smaku amaretto, niestety nie prawdziwi likier. Należało go wymieszać z czekoladą, gdyż tworzył dwie oddzielne fazy, czyli warstwy w szklance, syrop na dnie, a nad nim czekolada. Do czekolady - malutkie ciasteczka amaretti. Czekolada mleczna
W kuchni Karmel-itkiPozostały sos czekoladowy można wstawić do lodówki i po kilku godzinach zastygnięty idealnie zastępuje krem czekoladowy na kanapki dla dzieci. ale w wersji bez likieru amaretto. Naleśniki są pyszne i mocno sycące. Ciasto naleśnikowe: 2 jajka mąka pszenna mleko woda mineralna gazowana 2 łyżeczki cukru cukier waniliowy szczypta soli odrobina oleju Nie podałam proporcji, ponieważ naleśniki zawsze robię
Blondynka Gotujemleka 150 g masła roztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (wódki, rumu lub likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Do dużej miski wsypałam sól, potem mąkę, zrobiłam dołek, w który wsypałam cukier, wkruszyłam świeże drożdże, zalałam ciepłym mlekiem i delikatnie wymieszałam zawartość
Blondynka Gotujezrywania się bardzo rano. Oczywiście wybrałam pierwszą opcję żeby móc sobie pospać. Na szczęście miałam ser a roboty przy serniku przecież tyle co nic. Jak pysznie smakuje sernik z likierem już sprawdzałam jakiś czas temu robiąc sernik z adwokatem - dzisiaj nie jestem w stanie powiedzieć który lepszy bo oba są pyszne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadrobnego cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5 łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy
Smaki Edytyłyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze, więc tyle w zasadzie jest jej potrzebne) 1 łyżka likieru gruszkowego (nie udało mi się go kupić, zastąpiłam ananasową wódką) płatki migdałowe do posypania 6 kulek lodów waniliowych (jak na 4 porcje z przepisu, to proponuję zwiększyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczęści. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Krem: 500 g serka mascaropne, 330 ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 1 filiżanka mocnego naparu z kawy, 3 łyżki likieru amaretto, kakao do posypania, biszkopty podłużne ( Biscotto savoiardo, Ladyfinger (biscuits) do obłożenia boków tortu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a gdy będzie dobrze ubita, dodajemy serki mascarpone i delikatnie
Delicious Titbitsprzestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, dodając pod koniec
Pudełko rozmaitościGrecji. Do jej wykonania potrzebna jest spieniacz do mleka, ewentualnie shaker. Idealna na upalne dni i zdecydowanie mniej kaloryczny niż kawa mrożona . Można ją "podrasować" dodając lody śmietankowe, ulubiony likier lub sos czekoladowy własnej produkcji :). Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja użyłam Cafe d'Or Crema), 2 łyżeczki cukru, 5 łyżek gorącej wody, 100 ml zimnej wody, 150 ml mleka
Pudełko rozmaitościZaczynamy serię świąteczną z lekkim opóźnieniem, ale dzisiaj pojawia się już kolejny przepis. Seria będzie polegać na tym, że co 2 dni będą publikowane różne wypieki
AleTorcikZaczynamy serię świąteczną z lekkim opóźnieniem, ale dzisiaj pojawia się już kolejny przepis. Seria będzie polegać na tym, że co 2 dni będą publikowane różne wypieki
AleTorcikSłodko-kwaśna nalewka z cytryn bardzo prosta do przygotowania. Zależnie od upodobań możemy zwiększać lub zmniejszać ilość cukru oraz alkoholu. Cytrynówka jest gotowa od razu
Przepisy mojej mamyJeżynówkę zrobiłam w sierpniu,kiedy nazbierałam razem z mamą parę kilo jeżyn.Poczytałam trochę i zrobiłam ją według własnego przepisu.Wyszła pyszna i aromatyczna! Składniki: 1
Przepisy mojej mamyCytryny w rumie są idealnym dodatkiem do herbatki zwłaszcza, gdy za oknem szaro buro i ponuro, a nas łapie przeziębienie. Gorąco polecam w te jesienno-zimowe
Kulinarne PrzebojeDrink Malibu Express najlepiej sprawdzają się w okresie letnim jako idealny sposobów na ochłodę w upalne dni. Ja przepadam za orzeźwiającymi, a zarazem lekko słodkimi drinkami
Kulinarne Przeboje