likiery - 3834 przepisów (strona:216/256)

Outrigger- cocktail 175

myślimy że to prawie soczek, by po chwili stwierdzić że szumi nam w głowie :) Polecam Składniki na 2 drinki: 120 ml rumu 30 ml triple sec 30 ml morelowego likieru lub brandy 60 ml soku cytrynowego 1 limetki 1 szkl lodu Wykonanie: Lód, rum, triple sec, morelowa brandy. sok cytrynowy - miksujemy do całkowitego połączenia. Nalewamy do drinkówek.  Wyciskamy

Smaki Edyty
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 139

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

SMYKWKUCHNI
Kostka Wiśniowa 528

całkowicie nie zastygł. Polewa czekoladowa: Śmietankę umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. Układamy kolejno: 1. Ciasto kakaowe- ciasto można nasączyć likierem wiśniowym, lub sokiem z cytryny 2. Połowa kremu wiśniowego 3. Ciasto kakaowe- również możemy nasączyć 4. Połowa kremu wiśniowego- ciasto wstawiamy do lodówki, a gdy krem wiśniowy całkowicie stężeje, wykładamy polewę

Czerwona Porzeczka
Coco chanel- drink alkoholowy 236

drink coco chanel. Jest przepyszny, niech Was nie zwodzi jego lekko kawowo- śmietankowy smak....ma siłę I moc...:) Zapraszam Składniki na 2 drinki: 90 ml ginu 90 ml Kahlua- likier kawowy 45 ml mleka 45 ml śmietanki kostki lodu-ok 8 szt bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy. Nalewamy do wysokich drinkówek :) Na drinka dodajemy bitą śmietanę. Gotowe

Smaki Edyty
Domowy marcepan 104

przyda mi się do marcepanowych ciasteczek. Składniki: 100g płatków migdałowych 100g cukru pudru (u mnie firmy Kupiec) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego 3 łyżki wody różanej (można zastąpić likierem amaretto lub brązowym rumem) Przygotowanie: Płatki migdałowe bardzo drobno mielimy w blenderze.  Dodajemy cukier puder, aromat migdałowy i wodę różaną. Miksujemy razem przez chwilę. Następnie wyjmujemy masę na blat

Ze smakiem i z pasją
TORT KOKOSOWO-MALINOWY 793

muszę powiedzieć, że przygotowanie jego było czystą przyjemnością. Ten sernik na zimno będzie idealny na zbliżające się walentynki, przyjęcie komunijne czy urodziny. Smak kokosowy można zamienić na waniliowy (zamiast likieru dodaj do masy 2 łyżeczki esencji waniliowej i pomiń wiórki kokosowe). Zdjęcia krok po kroku przygotowałam w maju 2014. To waniliowa wersja tortu i z biszkoptem o średnicy

Przepisy Aleksandry
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 880

wpadka, szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki

Ratunku obiad
Gorąca czekolada o smaku tiramisu 129

Ponieważ "piękną mamy zimę tej wiosny"... Pyszna, gorąca czekolada z dodatkiem likieru tiramisu. Słodka, ale nie za bardzo, a przede wszystkim podwójnie rozgrzewająca ;) Polecam wszystkim (pełnoletnim) czekoladoholikom! Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Rozgrzewająca kawa z rumem 144

Ostatnio wpadłam w kawoholizm :) Kawa z mlekiem, kawa z likierem, kawa z rumem, kawa z whisky, kawa z kawą... a ta bita śmietanka w cycki na pewno nie pójdzie :) Poza tym jest środa rano i publikacja takich postów to sadyzm w czystej postaci :P Wiem ;) No chyba, że akurat nie musisz wsiadać do samochodu, dzień masz wolny itd... Ja niestety

Kraina Tysiąca Smaków
Mini fondue na słodko:) 206

żeby każdy miał taki własny "kociołek", ale jeden na 2-3 osoby też się sprawdził:)   *  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady *  śmietanka  lub mleko *  2 łyżki likieru czekoladowego lub Amaretto lub czegoś podobnego Mała rzecz, a cieszy;) Komentarze cynamonwkuchni 2010/01/25 18:52:38 A gdzie można takie cudo nabyć? :D sowa_nie_sowa 2010/01/25

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 204

Wyrosło, potem lekko opadło. Na przestudzone ciasto położyłam krem. Krem: * 250 g mascarpone * 4-6 łyżek nutelli - ja dałam 6 * 2-3 łyżki soku z cytryny - w oryginale był likier cytrusowy   Składniki wymieszałam, rozsmarowałam na cieście, a na koniec obficie posypałam startą gorzką czekoladą - ok. 4 kostki. Nie wiem jak uzyskuje się takie grube wiórka, bo mnie na tarce

Zdrowa Kuchnia Sowy
Czekoladowa panna cotta 163

połamaną tabliczkę czekolady i mieszałam wszystko aż do rozpuszczenia. Po zdjęciu z gazu dodałam orzechy - trochę zostawiłam do posypania wierzchu -  i żelatynę, którą wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia oraz likier amaretto. Znów dobrze całość wymieszałam. Rozlałam do filiżanek  uprzednio wysmarowanych masłem i po przestygnięciu wstawiłam do lodówki. Wg przepisu miały stać całą noc, ale u mnie już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Deser serowy przekładany malinowym musem 251

zawsze chce mi się robić, czyli deser na zimno! Składniki na foremkę 22x12: Spód: * 100 g ciasteczek maślanych * 40 g stopionego masła * 4 szt. czekoladek z orzechami i likierem Masa serowa: * 250 g sera na serniki * 100 g serka mascarpone * 50 g jogurtu greckiego * 150 g malin mrożonych + łyżka fruktozy * bezy - miałam do wykorzystania, więc dałam zamiast fruktozy * 2 łyżeczki

Zdrowa Kuchnia Sowy
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 580

lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder do posypania lub polewa z pudru trzcinowego z kremówką i aromatem migdałowym Mak zalać 250ml gorącej wody ( wyjątkowo taka ilość wody

Smaczne Zdrowe
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 178

symbolu E967. Dodaje się go do deserów, gum do żucia, cukierków, dżemów, sosów, wyrobów cukierniczych (głównie z kakao), musztard. Znajdziemy go też w kremach do smarowania pieczywa, likierach czy mrożonych rybach. Ksylitolem możemy zastąpić biały cukier we własnym domu. Świetnie nadaje się do słodzenia herbaty lub kawy oraz dosładzania wypieków, deserów, konfitur, napojów i innych dań. Uwaga – cukier brzozowy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania