likiery - 3834 przepisów (strona:212/256)

Truskawkowe tiramisu 390

Składniki: 200 g biszkoptów "kocie języczki" 250 g serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru kakao 150 g truskawek +kilka do dekoracji 50 ml likieru Advocaat Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat

Smakowity Blog Kulinarny
Miodownik z nutą pomarańczową 165

szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia syrop: - sok z 1 pomarańczy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka likieru pomarańczowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Jak ciasto się piecze możemy przygotować syrop. Podane składniki przekładamy do garnuszka i gotujemy

Zainspirowana w kuchni
Trufle razy dwa 172

muszę przyznać, że moje nastawienie do kokosu po spróbowaniu tych drobiazgów zdecydowanie się poprawiło. Słodziutkie, ale nie mdłe za sprawą alkoholu - następnym razem dałabym nieco więcej. Nie miałam likieru kokosowego, ale biały rum sprawdził się znakomicie. Jakoś tak pasuje mi do kokosu...  Smak mleka w proszku jest dość mocno wyczuwalny - nam to odpowiada. A ciemna czekolada świetnie równoważy słodkość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczny deser na niedzielę 185

czekoladowy: 75 g białej czekolady 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody 2 łyżki gorącej wody 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka likieru Amaretto Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia.  Żurawinę umieścić w garnku z sokiem pomarańczowym i cynamonem. Gotować na średnim ogniu, aż żurawina

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kombinowanie: co zrobić z ubitą kremówką? 125

dodać na przykład wanilię. Świeże owoce z takim deserem z pewnością skomponowałyby się znakomicie - ja akurat niczego w domu nie miałam... Deser podałam w kieliszkach, które kupiłam kiedyś z likierem - szalenie mi się podobają, bo się bujają, a mimo wszystko nic się z nich nie wylewa. Urocze są! Taka deserowa porcja jest w sam raz - człowiek się nie zasłodzi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ćwiczenia w rolowaniu 140

przełożyć na czystą ścierkę oprószoną cukrem pudrem (wzorkami do dołu), luźno zwinąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kremówkę zmiksować z mascarpone, aż całość nabierze konsystencji gęstego kremu. Dodać miód, likier i wanilię, połączyć. Biszkopt delikatnie rozwinąć, posmarować dżemem, a następnie kremem. Ciasno zwinąć, wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego! Do ozdobienia rolady wykorzystałam tylko połowę ciasta cygaretkowego. Niedługo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 167

dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku. Ostudzony sernik przełożyć do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 175

łyżeczki białego octu winnego karmelowe szkło: 100 g cukru 30 ml wody krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto dodatkowo: 3 łyżki dżemu wiśniowego bez owoców Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosennie: ciasto z morelami 140

nadzieniem do zewnątrz, włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Wystudzić. Cukier puder przesiać, wymieszać z likierem i wodą na gładki lukier. Polać ciasto. Smacznego! Mi to ciasto przypomina ciasta z wystaw w duńskich cukierniach - tyle, że tamte najczęściej są na cieście francuskim, z cynamonem, poza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sorbet z czerwonych pomarańczy 165

zagotować syrop, ostudzić. Maliny, kiedy puszczą sok, przetrzeć przez sitko. Dodać 60 ml soku z pomarańczy, wymieszać. Następnie wlać ostudzony syrop, połączyć. Wlać resztę soku, sok z limonki i likier. Wymieszać. Schłodzić w lodówce, następnie przelać do maszyny do lodów. Gdy skończy pracę, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić. Smacznego! Mam nadzieję, że uda mi się je jeszcze kupić. Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Męskie lody - kawa z whisky 150

wypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś jej brakowało. Tylko czego...? Alkoholu, rzecz jasna! Pytam więc, czy mają w domu jakiś likier kawowy, albo waniliowy, albo może rum...? Nic z tych rzeczy. Tato jednak zaoferował whisky.  Whisky...? Nieco się wahałam, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Jednak cała trójca, czyli Tato, Młoda

Pożeraczka, czyli raz adobrze
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 175

przez 15-20 minut. Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy. Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu. Smacznego! Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie... Zapomniałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świat staje na głowie, czyli piję gorzką herbatę. I lody tylko dla dorosłych 185

mój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta. Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja.  Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta Limoncello z persymoną 205

Ciasto 125 g mąki pszennej, 75 g schłodzonego masła w kawałkach, 30 g cukru pudru, 1 żółtko, Skórka otarta z ½ cytryny, oliwa do posmarowania formy. Masa limoncello 50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego), 30 g cukru pudru trzcinowego, 3 jaja, 1/3 szkl. śmietany 30%, 3 łyżki serka mascarpone, Sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 łyżki masła

SzczyptaSmaQ
Domowy marcepan 178

lodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów. SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut - migdały 125g - cukier puder 125g - olejek migdałowy 1 łyżeczka  - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30ml SPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze  skórki  - wrzucamy

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania