likiery - 3834 przepisów (strona:210/256)

Rolada tiramisu 207

łyżeczka proszku do pieczenia masa * 500 g serka mascarpone * 4 żółtka * 2 białka * 3 łyżeczki żelatyny * 100g cukru pudru dodatki * kakao * kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów * likier amaretto * cukier puder Sposób wykonania ciasto Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać

Mix smaku
Kluski z makiem 138

wstążki lub domowy Sposób wykonania Mak sparzyć, następnie zmielić 3 razy. Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy.  Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek

Mix smaku
Tort z M&Msami 174

szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów

Kulinarna rozmowa
Cupcakes 144

chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-)  Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej. Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne! Smacznego

Kulinarna rozmowa
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 228

szklanki mąki tortowej 1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakao pół szklanki oleju 1 łyżka proszka do pieczenia szczypta soli szklanka ciepłej wody kilka kropel wódki lub likieru  Polewa ciasta: 4 łyżki mleka pół szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao 1 łyżka masła szklanka cukru Przygotowanie:  Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka

Smaki Brazylii
Whiskey z rumem i sokiem pomarańczowym 131

Dzisiaj propozycja kolejnego drinka na Sylwestrową imprezę. SKŁADNIKI 20 mililitrów rum brązowy,  20 mililitrów whiskey,  2 łyżki lodu   20 mililitrów likieru bananowego,  80 mililitrów soku pomarańczowego  WYKONANIE Lód dodać do wysokiego naczynia  o pojemności 150 mililitrów. Zalać płynami wymieszanymi w shakerze. Można od razu podawać SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne

W kuchennym oknie Ewy
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 244

podane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku. Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić

karmelowy
KORA ORZECHOWA 222

miękkiej margaryny "Kasia" Dodatkowo: brzoskwinie z puszki o pojemności 820g 15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych 2 galaretki brzoskwiniowe do nasączenia : 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowy Wykonanie ciasta:  Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem

Walijskie Pichcenie
Makowe święta, czyli... 215

pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów) 200 g dobrej jakości masła 200 ml tłustego mleka 1 szklanka miodu 2 łyżki rumu lub wódki lub brandy 2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowego Wszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem

Ratunku obiad
Lody limonkowe z wiśniami 204

otarta z limonek ( 4 sztuki) 350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%) 200 ml mleka 2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku) 2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki ok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałki Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Limonki sparzyć

Stare Gary
Muffiny cassis z różanym pudrem 202

czekoladą i dziczyzną np.  Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) .   W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.)  Przepis na przygotowanie różanego cukru

SzczyptaSmaQ
Lody z mango 103

smaku i mocno kremowe.Polecam! Skladniki: 1 owoc mango ( u mnie 250 g purre) 200 g smietanki kremowki 1 lyzka soku z limonki 3 lyzki cukru pudru 1 lyzka likieru pomaranczowego Wykonanie: Mango obrac.Odzielony miazsz,przetarty przez sitko razem z cukrem pudrem zblendowac na gladka mase. Polaczyc puree z mango ze smietanka,sokiem z limonki i likierem.Przed umieszczeniem masy w maszynce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser jogurtowo-kokosowy z melonem i arbuzem 190

prostu blyskawiczny. Skladniki na 2 duze pucharki: 300 ml jogurtu greckiego 3 duze lyzki kremu kokosowego,smietanki kokosowej 3 lyzki cukru pudru (lub miodu) 1 lyzka malibu ( lub innego likieru kokosowego) 4 biszkopty i ewentualnie wiorki kokosowe kulki arbuza,melona Gala i Cantalupa Wykonanie: Jogurt wymieszac z kremem kokosowym.Zrobic to zwyczajnie lyzka lub mala trzepaczka balonowa.Nie ma potrzeby uzycia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki orkiszowe pełnoziarniste z dynią i orzechami laskowymi 157

masla 60-70 g cukru 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 paczuszka suchych drozdzy Skladniki na mase orzechowa: 120g mielonych orzechow laskowych 2-3 lyzki mleka 2 lyzki likieru Ameretto 2 lyzki miodu lub cukru pudru Doadatkowo: 1 zoltko+1 lyzka mleka Wykonanie: Uzylam puree z dyni Hokkaido.Dyni nie obierac ze skory.Usunac pestki i  pokroic w 2-cm szpalty.Uklozyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Majeranek-suszenie ziol na zimowe zapasy 117

ciezkostrawnych potraw,jak np.grochowka,zupa fasolowa,zurku czy tlustych mies:baraniny,gesiny,kaczki.Jest konieczny przy wyrobie kielbas. Swietnie komponuje sie z szalwia,rozmarynem i tymiankie.Znajduje zastosowanie w przemysle spozywczym (likiery,nalewki) i kosmetycznym (mydla,perfumy). To malutkie,niepozorne,pachnace ziolko ma rowniez wlasciwosci lecznicze. Wlasciwosci przeciwzapalne majeranku mozna uzyc w leczeniu chorob skory,a nawet oczu (np.zapalenie spojowek),wlacznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania