Tort... 243nutką chałwy i likieru kukułkowego z orzechowym blatem... Mniammmm.... Lubisz?? Chcesz? Mogę Ci taki upiec:) To jest przepis z serii: Smak mojego torta
In my kitchen
Rolada z kremem adwokatowym i truskawkami 224przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru pudru; 200 g truskawek; Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem ( może być cukier kryształ). Do ubitej śmietany dodać advocat, delikatnie wymieszać. Następnie dodać serki
In my kitchen
Sernik Raffaello 211szklanki cukru; 2 cukry waniliowe; 7 dużych jajek; 3 żółtka (białka zachować do bezy); 1 puszka (400 g) mleka kokosowego (gęsta część); 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany; 5 łyżek likieru amaretto (lub łyżeczka aromatu migdałowego); oraz 150 g śmietany 18% (gęstej); 3 łyżki cukru; Piekarnik nagrzać do 175 st.C. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce lub rozmiksować na gładko
In my kitchen
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 236cytrynowej melisą świeżą lub suszoną werbeną świeżą lub suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sernik z Advocatem i Kawałkami Czekolady z Polewą Czekoladowo-Kawową 222posiekanej czekolady gorzkiej Składniki miałam w temperaturze pokojowej. Wykonanie, banalnie proste. Najpierw zmiksowałam ser z cukrem, potem jajka jedno po drugim wbijałam do masy serowej, nadal miksując, następnie wlałam likier i na koniec przesianą mąkę pszenną. Miksowałam szybko do połączenia się składników, nie chciałam za bardzo napowietrzyć masy. Masę wylałam do tortownicy na ciasteczkowy spód.Po wierzchu posypałam gorzką czekoladę
Blondynka Gotuje
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 217homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia
CookYourself
MAZUREK mocno czekoladowy 320pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie od Skworcu + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać 3 łyżki,ale wyszło mi raczej 4 łyżki -3 łyżki wiórków kokosowych -garść kandyzowanego ananasa u mnie od Skworcu 10 śliwek suszonych kalifornijskich
Z Kuchni Do Kuchni
Kukułczanka -likier 213słoikiem. Odstawić w ciemne miejsce na 3-4 dni w celu rozpuszczenia się cukierków w alkoholu. Po rozpuszczeniu się kukułek zmiksować i dodać mleko skondensowane i ponownie zmiksować. Jeżeli likier ma być mocniejszy można dodać mniej mleka. Odstawić w chłodne miejsce
O kuchni z uczuciem
Mazurek dla początkujących 200cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej, 1 żółtko. Masa: 200 g schłodzonego serka mascarpone, 100 g białej czekolady, 5 0 ml likieru baileys, adwocaat lub innego(opcjonalnie), do zabarwienia 1-2 łyżeczki świeżego soku z buraka lub syrop barmański grenadina. Dekoracja: 2 łyżki uprażonych migdałów, łyżka pokruszonego ciasta (rozwałkowane resztki ciasta upieczone
SzczyptaSmaQ
Baba Polska drożdżowa z lukrem 238koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach
Apetyczna babeczka
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 412maku 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich rozłupanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki miodu 100 g cukru trzcinowego 4 białka 1 kieliszek rumu (lub likieru migdałowego) Lukier 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki gorącej wody Wieczorem przed pieczeniem zaparzyć mak, zalewając go w misce 1,5 szklanki wrzącej wody. Zostawić na noc. Rano mak dobrze osączyć
Pełny talerz
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 244partiami masę kokosową i wiórki. Poncz do nasączenia 1 szklanka wody kokosowej pozostała po oddzieleniu śmietanki, lub jeżeli tortu nie będą jadły dzieci: ½ szklanki wody kokosowej wymieszane z ½ szklanki likieru kokosowego albo rumu Ponadto 400 g powideł śliwkowych (po 400 ml) wiórki kokosowe do posypania tortu Składanie tortu Biszkopt przekroić na 3 blaty. Pierwszy krążek ułożyć na paterze, nasączyć ⅓ ponczu
Pełny talerz
Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą 194kardamonem. Pozostałą śmietankę ubić w wysokim schłodzonym naczyniu. Połączyć z mascarpone i masą czekoladową. Można jeszcze schłodzić. do nasączenia 1/3 szklanki (85 ml) lekko osłodzonej herbaty pomarańczowej lub likieru pomarańczowego; może też być lekko rozcieńczony syrop po kandyzowaniu pomarańczy dodatkowo 200-250 g konfitury pomarańczowej Składanie Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, trochę nasączyć, posmarować konfiturą pomarańczową (½). Konfiturę przykryć kremem
Pełny talerz
Wielkanocny sernik na zimno z ajerkoniakiem 191środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-) Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę likieru jajecznego. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Pączki serduszka z likierem jajecznym 172Składniki: (na około 20-25 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki likieru jajecznego 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu
KreatywnePiny