www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pyszny i prosty likier (nalewka), który świetnie smakuje i efektownie wygląda, lecz zapewniam, że posiada niepozorną moc. 500 ml białej wódki 40% 40 dag cukierków "kukułek" Cukierki powrzucać do butelki (co najmniej o pojemności 750 ml) i zalać wódką. Butelkę zakręcić i potrząchać jej zawartością. Odstawić w widoczne miejsce, aby codziennie (choć
Di gotujewysokości) a następnie pokruszyć go palcami na drobne kawałki. Mocno schłodzoną kremówkę ubić w mikserze, pod koniec dodając tężejącą galaretkę. Całą masę wyłożyć na ciasto (spód można nasączyć likierem, np. pomarańczowym), rozprowadzić i posypać pokruszonym wierzchem. Udekorować i wstawić do lodówki na ok godzinę do stężenia. Smacznego
Złote przepisyjednak domową chałwę . Babeczki wyszły przepyszne, mięciutkie, wilgotne mocno czekoladowe. Oryginalny przepis na babeczki pochodzi ze strony Moje wypieki , ja go troszkę zmodyfikowałam. Zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam espresso. Zamiast likieru kawowego dałam ajerkoniak. Wyszło mi 12 babeczek – standard i 5 mini babeczek. Na 3 dzień babeczki też smakują świetnie a ciasto smakuje jak najlepsza trufla czekoladowa. Bardzo ciekawy przepis
moj przepis nazbędnych dodatków. Aby był jeszcze bardziej aksamitny, zamiast części mleka można dodać śmietanę kremówkę (pół na pół), a gdy chcemy aby był kremem adwokatowy, nic prostszego połowę mleka zastępujemy likierem jajecznym (swoją drogą, krem adwokatowy jest genialny, pamiętam, że kiedyś zrobiłam go do przełożeniu tortu i nie mogłam się opanować przed zjedzeniem na tzw. sucho) Krem Crème Pâtissière dobrze przygotować
moj przepis nacytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje
moj przepis nabogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs, a jako przyprawa sprawdzą się do ciast i ciasteczek. Oczywiście wykorzystamy nie tylko miąższ pomarańczy. Również skórka ze swoim wonnym aromatem znajdzie zastosowanie
mojewypiekiinietylkoPolecam Państwu propozycję na pyszny likier Baileys domowy,który można bez problemu zrobić w domu
Ugotujmy Cośbardziej fajny, bo przygotowany własnoręcznie i od serca. SKŁADNIKI: ok 100 g korzennych ciasteczek 100 g białej czekolady 1 łyżka startej skórki pomarańczowej 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka likieru czekoladowego kakao A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka i skórkę, zblendować, powinny mieć konsystencję lekko mokrego pasku. Wszystkie składniki, przełożyć do roztopionej czekolady i wymieszać
Kuchnia w opałachkiedy przegryziecie się przez chrupiącą skórkę poczujecie się jak na mega rajskiej wyspie (Bounty? :)) Czego Wam życzę z całego serca. SKŁADNIKI: - 10 białek (mi zostały po produkcji likieru jajecznego ) - 300 g cukru - 400 g wiórków kokosowych - szczypta soli BIAŁKA UBIJ ZA SZTYWNĄ PIAN Ę z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana będzie sztywna powoli dodawaj cukier. Jeśli używasz
Kuchnia bezglutenowa Loligodzinach, jak w przypadku win gronowych wytrawnych i półwytrawnych. Ma dość gęstą - jak na wino - konsystencję. Kiperzy powiedzieliby, że "nogi modelki" na szkle są dość postawne ;) --------- Podobne: Dereniówka Likier z aronii Ratafia wieloowocowa
Weekendy w domu i ogrodzieuparcie nie chcą rozstać się z formą, poruszajcie je delikatnie palcami. Szczególnie Wam je polecam w połączeniu z kremem cappuccino . Ale również smakują pysznie w połączeniu z kremem z likierem baileys , kremem z białej czekolady , kremem śmietankowym lub po prostu z polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA : 100 g. serka naturalnego
Domowe Tortyformą, poruszajcie je delikatnie palcami. Babeczki będą smakowały pysznie w połączeniu z filiżanką Waszej ulubionej kawy bądź herbaty. Jeżeli jednak chcielibyście je udekrować, to polecam krem śmietankowy , krem z likierem baileys , krem z białej czekolady , lub wyjątkowo pyszny krem cappuccino . Możecie je również udekorować polewą lukrową (przepis poniżej), na której możecie ułożyć Wasze ulubione owoce. KREMOWA POLEWA LUKROWA
Domowe Tortytortów nie tylko tych kawowych. Jeżeli zastanawiacie się jakim kremem najlepiej go przełożyć- szczególnie Wam polecam krem cappuccino . Również smakuje wyjatkowo pysznie w połączeniu z kremem adwokatowym , kremem z likierem , kremem tiramisu lub po prostu kremem śmietankowym . Jeżeli już zdecydujecie się na konkretny krem- nie zapomnijcie przed przełożeniem- nasączyć biszkopt. Tu najlepiej sprawdzi się kawa z ewentualnym dodatkiem rumu ! Smacznego
Domowe TortySKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki zmielonych na proszek migdałów szklanka cukru cały zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę
Domowe Torty