mięsnych suto popijanych alkoholem. Pączki są znane na całym świecie. Oprócz nadzienia z róży możemy znaleźć w nich różnego rodzaju konfitury, owoce, czekoladę, karmel, kremy, budyń a nawet słodkie likiery czy bakalie. Posypuje się je cukrem pudrem, orzechami, migdałami, kandyzowaną skórką pomarańczową, oblewa czekoladą, lukrem lub kolorowymi polewami. Włosi mają swoje bomboloni i małe kuleczki zeppole nadziewane konfiturą z kremem
Moja smaczna kuchniaciasto bounty <3 Składniki (blacha 20x30 cm): Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 125g cukru 100g mąki 40g kakao 50 g wiórków kokosowych Poncz: 1 szklanka mleka + kilka łyżek likieru Malibu (opcjonalnie) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 cukier wanilinowy 350 g wiórków kokosowych 1 budyń śmietankowy z cukrem (60 g) 200g masła Polewa: 1 tabliczka
Malinowo w kuchniPrzepyszne czekoladowe ciasto z suszonymi śliwkami i alkoholem:) Najpierw zacznimy o śliwek które zalewamy alkoholem i odstawiamy na noc. Alkohol może być różny, najlepiej sprawdza się wódka gdyż likiery są za słodkie. Śliwki kroimy czy w paski czy w talarki-dowolny sposób. Zalewamy na min. 4 godz alkoholem tak ok 2/3 szklanki. Może być też wersja bez alkoholu. Ja zawsze
Moje Słodkie PiekiełkoZapraszam do przepisu i życzę Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MIGDAŁOWY: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru zapach migdałowy (10 ml.) lub 2 łyżki likieru amaretto łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY: 500 ml. śmietany kremówki 36 % 160 g. białej czekolady 5 łyżek wiórek kokosowych DODATKOWO: konfitura wiśniowa 480 g. 2 łyżki wiórek
Domowe Tortypóźniej serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy masę do formy
Gotowanie i blogowanieserową przekładamy do szklaneczek. Schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. Podajemy z bitą śmietaną i płatkami czekolady. Masę serową możemy urozmaicić mocnym i przestudzonym naparem z kawy lub likierem amaretto
Domowy Smak Jedzeniajajka które zawsze się gdzieś znajdzie (bo już z większą ilością bywa różnie). Posypany cukrem pudrem, posypany wiórkami kokosowymi i truskawkami smakuje wybornie do kawy. Polecam też spróbować polanego likierem jajecznym (ale to już bardziej wieczorową porą). SKŁADNIKI/1 porcja: * 1 jajko * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka cukru * 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka masła * garść truskawek
Mohielladeser, o którym chyba słyszał każdy. Podobno we Włoszech, w zależności od regionu - istnieje nawet kilkadziesiąt jego odmian! Z reguły składa się z biszkoptu nasączonego mocną kawą espresso i likierem oraz warstwy kremu z serka mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest obficie kakao i wiórkami gorzkiej czekolady. Poniżej przedstawiam własną wersję ze słomką ptysiową. (Słomka z Brześcia idealnie się
Di gotujeObłędnie kokosowe muffinki z kokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu. Składniki: 6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka maślanki 4 łyżki Malibu 100 g białej czekolady 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki mleka Sposób przygotowania
Na Ciasteczkowych Papierachpołówek moreli z kompotu 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki amaretto garstka amarettini 2 łyżki dulce de leche (kajmaku) - opcjonalnie Wykonanie: odcedzić morele z kompotu, dodać likier i zmiksować na gładką masę jogurt grecki wymieszać z kajmakiem lub zwyczajnie posłodzić ksylitolem, miodem na dno szklanych pucharków wyłożyć po kilka ciasteczek amarettini i nakładać na przemian warstwy zmiksowanych owoców oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Truskawkowo-bananowy drink Składniki nektar bananowy likier truskawkowy XuXu lód Przygotowanie Do „szklanek” wsypałem po kilka kostek lodu. Wlałem po 150 ml soku bananowego. Następnie dodałem XuXu, 60 ml do każdego drinka. Podałem od razu po przygotowaniu
R'n'G KitchenWierzch i boki – ganache: 100g mlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną
Mała CukierenkaMargarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)* skórka starta z 2-3 limonek *Dodatek alkoholu można pominąć, krem nadal będzie pyszny. Śmietanę ubić na sztywno. Sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Wlewać
maniapieczeniaśmietana 36% kremówka – 50 g * biszkopty okrągłe – ok. 5 szt * prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy
Ostra na Słodko