batony "Pawełek" o smaku toffi + 3 łyżki mleka 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy + 1/3 szklanki wódki, może być również odpowiednio: likier kawowy + woda, a w wersji bezalkoholowej sama kawa ( 2/3 szklanki ), niezbyt mocna Ponadto: 5 - 6 łyżek powideł śliwkowych Polewa toffi: 3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara 90 ml śmietanki kremówki
Opowieści z piekarnikagorącej wody 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 70 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: ok. 120 ml wystudzonego, mocnego naparu kawy lub likier kawowy do naponczowania wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do kawy dodajemy wodę i mieszamy. Masło ucieramy lub miksujemy z cukrem na w miarę puszystą
Domowy Smak Jedzenia150g gramów zmielonego twarogu 50g cukru 1 jajko Ponadto: około 250g wiśni (u mnie deserowe w syropie - Rolnik ; mogą być też wiśnie świeże, mrożone, z kompotu, czy z likieru) Przygotować ciasto czekoladowe. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem umieścić w niewielkim rondelku. Całość rozpuścić (nie zagotować!) i pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie należy utrzeć jajka
Di gotujeIdealna dla miłośników likierów i cukierków kukułek. Przepyszna i uzależniająca :) Najprostsza w przygotowaniu! Składniki: 0,5 l wódki 30 dag cukierków kukułek Sposób przygotowania: Kukułki miażdżymy tłuczkiem i wkładamy do słoja lub dużej butelki. Zalewamy alkoholem. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 miesiące. Przez pierwsze dni należy raz po raz wstrząsać słoikiem tak aby kukułki się rozpuściły
Pyry na Gaztemperaturze 7-10 stopni Celsjusza. Zabieramy się zatem do pracy. Skoro jesteśmy przy deserze polecam wam też moje inne sezonowe propozycje – zapiekane truskawki pod kruszonką , czy likier rabarbarowy . Zobacz koniecznie poniższy film z przygotowania Składniki – Krem z serka homogenizowanego 100 g masła 300 g serka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 100 g herbatników
Kuchennyviral.plstole. Zabieramy się zatem do dzieła. Do przygotowania potrawy będzie wam potrzebny garnek ceramiczny, bądź patelnia typu wok, ale z pokrywką. Polecam w tam także mój ostatni przepis – likier jagodowy . Możecie też sprawdzić propozycję na pierś z kurczaka w pesto . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Kurczak w sosie kurkowym średnia pierś z kurczaka 300 g kurek
Kuchennyviral.plmleko z kawą rozpuszczalną i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową i podgrzewamy dalej aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do masy dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do butelki i zakręcamy
Krokusowy DomCudowna chwila relaksu po całodniowej bieganinie... :) Zapraszam do wypróbowania mojego nowego pomysłu na kremowy likier. Dominującym smakiem jest tutaj wanilia - niezwykle intensywna. Dopełnieniem całości jest orzeźwiający cytrynowy aromat. Harmonijne połączenie. Warte polecenia :) 250 ml spirytusu 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 200 g cukru laska wanilii skórka ścięta ze sparzonej cytryny (tylko jej żółta część) W garnuszku zagotować mleko zagęszczone
Krokusowy Domajlepsze gruszki na nalewkę czy likier to gruszki dojrzałe, aromatyczne, jędrne, soczyste. Może to być np. odmiana Konferencja. Do wyrobu domowego alkoholu nie nadają się raczej gruszki deserowe. Pamiętajmy także, aby gruszki nie były przejrzałe ( brązowe w środku ), takie gruszki są mało aromatyczne i nie mają dobrego smaku ani aromatu, a nasza nalewka zrobiona z takich owoców będzie mętna
Przepisy i porady kulinarnewłoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera mascarpone
Wanilia i Kardamonokoło 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych wykonanie 1.Wiśnie
U Fiolkitorba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa z tymiankiem, dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem jarzębinowo-jabłkowy słoik ogórków kiszonych ketchup
U Fiolkibutelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Najlepsza jest jednak po roku. O woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka
Przepisy i porady kulinarnewoce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor
Przepisy i porady kulinarneszczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka
mojewypiekiinietylko