likiery - 3834 przepisów (strona:160/256)

Likier z nutelli. 518

Święta, święta i po świętach :) Tyle przygotowań, a tak szybko minęły. Czas wrócić do normalnego funkcjonowania :) Mam dla Was przepis na likier z nutellą. Zrobiłam na święta i bardzo mi smakował. Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych, ale wprowadziłam drobne zmiany. Jak dla mnie jest idealny. Jeśli lubicie takie delikatne alkohole to spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka

Agusiowe smakołyki
Sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą 137

kombinuję z nowymi smakami. W zeszłym roku w ten sposób wymyśliłem sobie sernik z ajerkoniakiem, suszonymi śliwkami i czekoladą. Ciężki i zbity, a zarazem delikatny i aromatyczny za sprawą likieru. Najlepszy sernik otrzymamy oczywiście z domowym ajerkoniakiem, w którym nie żałujemy wanilii. Jednak nawet z tym sklepowym daje radę. Jeśli macie ochotę na sernikowe objawienie, to nie wahajcie się

Food Square
Makowiec zawijany krucho-drożdżowy - znakomity 194

ciasto rękami, gdyby zanadto się kleiło podsyp mąką. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by stężało suchy, mielony mak zalej wrzątkiem (wodą, mlekiem, mlekiem roślinnym) i wymieszaj. Dodaj likier, miód, stopione masło i posiekane bakalie. Tuż przed wyłożeniem na ciasto uważnie wymieszaj masę makową z ubitymi na sztywno 2 białkami rozwałkuj ciasto na stolnicy delikatne podsypanej mąką na kształt

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKARON Z MAKIEM POD KOGLEM MOGLEM 95

smak był jeszcze lepszy. Składniki: 400 g makaronu Arc Pol 50 g suchego maku 100 g miodu 100 g orzechów i żurawiny 200 g cukru 5 żółtek 200 g likieru amaretto skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny Makaron Arc Pol ugotować al dente. Jak jest jeszcze gorący wymieszać go z masłem, miodem, makiem, orzechami i żurawiną oraz skórką

Kuchnia w oparach
Kluski z makiem 163

rodzynek i kandyzowanych skórek pomarańczowych (plus cukier i aromaty). Możecie wzbogacić ją dodając do niej inne bakalie, np. suszone owoce: żurawinę, morele, śliwki, daktyle, orzechy, migdały, dodać kilka kropel likieru pomarańczowego lub Amaretto, sok z limonki bądź cytryny. Możliwości jest naprawdę dużo. Gotowa masa makowa to dobre rozwiązanie gdy nie mamy czasu na mielenie maku i robienie wszystkiego od podstaw

Zasmakuj Kuchni
Makowa choinka z ciasta krucho-drożdżowego 190

dodatki: 3-4 łyżki masy makowej żółtko rozmieszane z łyżką mleka do posmarowania choinki ew. lukier (najlepiej migdałowy); ok. 1/3 szklanki cukru pudru i jedna niepełna łyżka likieru migdałowego kuleczki cukrowe, bakalie do posypania Jak zrobić choinkę z ciasta krucho-drożdżowego z makiem? Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić letnim mlekiem, dodać mąkę, jaja, masło, osolić i wyrobić gęste ciasto

Rodzinka w kuchni
Ciasta na Święta - 65 propozycji 12339

soku kubuś  30.  Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową  31.  Oczy Carycy 32.  Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33.  Rolada z likierem kawowym  34.  Sernik biskupi 35.  Ciasto kawowo - biszkoptowe 36.  Ciasto pyszne  37.  Snickers według Siostry Anastazji  38.  Wiśniowa fantazja  39.  Ciasto

kruche babeczki
Tort orzechowo - kawowy 203

czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml alkoholu: wódki lub likieru kawowego, może być też ciemny rum Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu

Opowieści z piekarnika
Włoskie ciasto "Sbrisolona" z Mantova (Sbrisolona mantovana) 166

popularne w okresie świąt Bożego Narodzenia. Dzieci uwielbiają maczać kawałki ciasta w mleku lub kakao, dorośli delektują się w towarzystwie słodkich win, likierów lub grappy. Jeżeli lubicie wszelakie ciasta z maślan ą  kruszonk ą , to sbrisolona powinna podbić Wasze serca a zwłaszcza podniebienia ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI

La grande e la piccola cuoca
Świąteczna nalewka śliwkowa 116

żadne alkohole. Myślę, ze Grudzień kiedy mamy Święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester to doskonały czas aby podzielić się z Wami przepisem na domowe alkohole. W tamtym roku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost

Życie ze smakiem
Piernikowy Tort z Czekoladą i Pomarańczą 183

mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160g cukru 2/3 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Do nasączenia: 80-100ml wody 100ml likieru pomarańczowego Krem czekoladowy: 300ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 1 łyżeczka cynamonu Wierzch i boki: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Mini serniczki 98

się w naszym domu – małe serniczki przygotowane z sera twarogowego, śmietankowe, do tego oblane czekoladą. No cud, miód 25 minut w piekarniku i można parzyć kawy, herbaty, szykować likiery, zasiadać, zajadać. Zachęcam do spróbowania przepisu na 12 mini słodkości. Myślę, że nikt nie przejdzie obojętnie u nas w kuchni gorąco, smacznie i tłoczno… SKŁADNIKI: 500 g sera

Zasmakuj Kuchni
Szafranowe bułeczki z migdałowym nadzieniem 167

miękkiego masła 1 g zmielonego szafranu 400 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 2 żółtka 750 g pszennej mąki Nadzienie migdałowe 50 ml likieru amaretto 150 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 4 łyżki migdałów do posypania 3 łyżki miodu + 3 łyżki wody do posmarowania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku z łyżką cukru, szafranem

codojedzenia
Nalewka świąteczna bożonarodzeniowa 1055

wszystkich składników są bardzo zrównoważone. Nalewka wychodzi odpowiednio słodka, aromatyczna, ale dość mocna więc jeżeli wolicie słabsze trunki to po prostu dodajcie mniej procentowy alkohol. Już pora zrobić też likier piernikowy - na Święta będzie idealny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Malinowa delicja 360

Świetne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki

Szalona Kuchnia Eweliny

Proponowane wyszukiwania