szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 szklanka mleczka kokosowego 1 szklanka wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu 20-25 szt całych migdałów Całe migdały kilka godzin wcześniej namoczyć w letniej wodzie i obrać ze skórki. Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać
Kolorowa kuchnia Elkimieszać aż do zgęstnienia i zagotowania. Masę przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą tak aby stykała się z budyniem. Odstawić do wystudzenia. Składniki na poncz; 1/4 szklanki likieru pomarańczowego lub czystej wódki 1/4 soku z pomarańczy lub cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki ze sobą wymieszać. Dodatkowo; 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru Schłodzoną
Radość kipiąca uśmiechem.wystygnięcia. Jak przygotować poncz do ciasta? Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy ekstrakt kawowy. Ja użyłam kawy o smaku amaretto, dlatego nie dodawałam już odrobiny likieru amaretto. Deser tiramisu i amaretto to nieodłączni przyjaciele. Tak przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt, który wcześniej rozwijamy ze ściereczki i odklejamy od papieru. Papieru nie wyrzucamy. Jak przygotować krem do rolady? Śmietanę
MamaOskarkalekkich stołowych, aż do wykwintnych , np. szampańskich. Do kruszonów daje się w lecie świeże owoce, np. jabłka złote renety, pomarańcze lub ananasy, pokrajane w plasterki, wlewa kieliszek koniaku lub likieru.(...) Kruszony podaje się w dniach upalnych, lub podczas tańca. ” Tak o kruszonie pisała Antonina Piętkowa w Nowoczesnej kuchni domowej w 1935 roku. Nazwa kruszon pochodzi od francuskiego cruchon - dzbanek Proponuję
królestwo garówrozpuść w rondelku na małym gazie, albo w naczyniu umieszczonym nad garnkiem z parującą wodą. Odstaw. Białka utrzyj z cukrem i szczyptą soli, dodaj rozpuszczoną czekoladę, migdały, mąkę, kakao, likier i esencję, dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki. Piecz około 25 minut. Zostaw do ostudzenia w foremce
Lejdi of the houseKlasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia na bazie popularnego likieru i polane słodką polewą to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 130g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 130g cukru 1 jajko całe 6 żółtek 3 łyżki spirytusu Nadzienie adwokatowe: 360ml adwokatu 360 mleka 1 łyżka mąki pszennej
Szalona Kuchnia EwelinyProsty, lekki, owocowy deser. Jako że klasyczne tiramisu jedzą jednak dorośli, to stworzyłam wersję dla dzieci - bez kawy, likieru a za to pełną kolorowych i zdrowych owoców
Z Hrabiną w kuchniłyżki płynnej czekolady deserowej ( lub rozpuszczonej) nasączenie: 150 ml spirytusu 200 ml wody gorącej 3 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy krążki biszkoptowe wiśnie krem waniliowy blat biszkoptowy polewa Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem
Domowe ciastaTrufle czekoladowe przepis na około sztuk – 200 g czekolady gorzkiej (korzystałam z 70% kakao) – 100 ml śmietanki 30% – 30 g masła – 1 łyżka wódki lub likieru (można pominąć) Dodatkowo: – u mnie cukier puder i wiórki kokosowe do obtoczenia – kilka orzechów: u mnie ziemne i migdały Śmietankę należy zagotować i od razu zdjąć z gazu
Relaxtimeskórki pomarańczy. Przegryzie się z kwaskiem cytrynowym i cierpki smak zniknie. Moje inne procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką
Kulinarne S.O.S.pudru 100 ml soku pomarańczowego* 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki startej sk ó rki z pomarańczy * W wersji dla dorosłych do soku dodaje kilka łyżeczek likieru pomarańczowego **** INGREDIENTI 250 g di mascarpone 250 g di ricotta 250 g di savoiardi 50 g di zucchero a velo 100 ml di succo d'arancia* 2 cucchiai
La grande e la piccola cuocaserka mascarpone • 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo • 1 większy słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g) • poncz (3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 6 łyżek likieru z czarnej porzeczki Cassis) Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. 2. Do sztywnej, lśniącej piany kolejno dodawać po jednym żółtku. 3. Mąkę
W mojej kuchniszklanka cukru – 1 laska cynamonu – 2 gwiazdki anyżu – sok z połowy cytryny Składniki ciasto: – 150 g gorzkiej czekolady 70-80% – 50 ml likieru Limoncello – 120 g masła miękkiego masła – 120 g cukru – 4 jajka rozmiar L – 120 g mąki pszennej – pół łyżeczki proszku do pieczenia – cukier puder do posypania
nietylkopasta.plalkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt
Domowe ciastanich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ nasączenie 4 łyżki kremu + wiśnie pokruszone
Domowe ciasta