nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ 1/3 nasączenia ½ kremu kawowego blat miodowy+ nasączenie 4 łyżki kremu + wiśnie pokruszone
Domowe ciastażelatynę. Nasączenie: 5 łyżek kawy sypanej + 5 łyżek cukru - zalewamy 400 ml wrzącej wody , następnie odcedzamy fusy i studzimy . Po ostudzeniu wlewamy 150 ml amaretto bądź innego, mocnego migdałowego likieru. Całość mieszamy Dodatkowo: 3-4 łyżki kakao deserowego ekstra gorzkiego WYKONANIE: nasączony biszkopt (nie żałujemy ponczu!:)) masa tiramisu I blat biszkoptowy nasączony bogato ponczem masa
Domowe ciastagotującą się wodą przez ok 10-15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Po tym czasie krem przecieramy przez sito. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Składniki na nasączenie: 50 ml likieru porzeczkowego szklanka przegotowanej wody 3 łyżki cukru Dodatkowo: ok. 350 g gęstego dżemu porzeczkowego 2 galaretki rozpuszczone w 500 ml gorącej wody kiść winogron bezpestkowych wykonanie: blat + nasączenie ½ dżemu
Domowe ciastaStudzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową
Domowe ciastawykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka łyżek mleka 180 g gorzkiej czekolady 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżka kawy granulowanej 1 łyżeczka
Na moim talerzupieczenia szczypta soli Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych dodatkowo : dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek- według uznania) Poncz: 100 ml likieru malibu 100 ml wody Sposób wykonania: Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku -delikatnie mieszamy
Smaki Nataliimigdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki na glazurę: białko 125g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać
Mania Wypiekaniadrink nie może być zdrowy? :) Lekko kwaśny, bardzo kremowy ze szczyptą pikanterii. Idealny na KARNAWAŁ! Składniki na ok. 4 porcje: 2 garście malin 2 kieliszki kremowego likieru 20 łyżek mleka (kokosowe, roślinne) Szczypta chilli Opcjonalnie: miód do dosłodzenia Przygotowanie : Wszystkie składniki blendujemy. Chłodzimy w lodówce i przelewamy do kieliszków tuż przed podaniem
Czarnawisienkawariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej. Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam? Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam! Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku! Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Poncz: - woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.) Dodatkowo: - dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.) - kakao słodkie do dekoracji - wiśnie do dekoracji - wiórki czekolady * foremka o wymiarach
RITA food channelłyżek gorącej wody 200 g czekolady (u mnie 150 g gorzkiej i 50 g mlecznej) Kilka kropel aromatu waniliowego Opcjonalnie: sok z pomarańczy, Baileys lub inny likier Przygotowanie : Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka lub w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
CzarnawisienkaWybrałam TOP 5 najchętniej odwiedzaych przez Was przepisów oraz wybrałam mój ulubiony ;) 1. MALINOWA GÓRA LODOWA 2. WIELKANOCNA SAŁATKA WARSTWOWA 3. NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁAKMI I GRUSZKAMI 4. LIKIER KUKUŁKOWY 5. GRUSZKOWIEC Z BUDYNIEM Moim ulubionym przepisem (zaraz po malinowej górze lodowej) jest DESER MASCARPONE Z RUMEM I CZEKOLADĄ. A w Nowym Roku życzę Wam tradycyjnie samych smakowitości
Lena Gotujekostki lodu po prostu wrzucić do szklanki i wymieszać. Następnie całość dopełnić sokiem pomarańczowym. Na koniec wlać kilka kropel grenadiny i gotowe! Więcej inspiracji na drinki, shoty i likiery znajdziecie pod tą kategorią: Alkohole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Drink Malibu Sunrise appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojestorm: Sok bananowy wstrząsamy z wódką w shakerze. Przelewamy do kieliszków. Na koniec do każdego dodajemy po kilka kropli syropu blue curacao. Więcej inspiracji na drinki, shoty i likiery znajdziecie pod tą kategorią: Alkohole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Shot After the storm appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenapojem 7UP lub Sprite’m. Ja użyłam 70 ml napoju 7UP, ale Wy możecie go dać więcej lub mniej do smaku. Smacznego! Więcej inspiracji na drinki, shoty i likiery znajdziecie pod tą kategorią: Alkohole (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Drink Dirty dancing appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje