lodu. Dla dekoracji wrzuć do drinka… owoce żurawiny, kulki winogron lub wiśnie. Moje inne procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką
Kulinarne S.O.S.pszenicy to doskonały moment na sparzenie go wrzątkiem i zmielenie za pomocą maszynki. Pszenicę należy połączyć z makiem oraz roztopionym miodem i zalać słodką śmietanką (można ją zastąpić np. likierem lub ekstraktem waniliowym). Na koniec wsypać orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki, a całość dokładnie wymieszać. Wigilijna kutia gotowa! Teraz wystarczy przełożyć ją do świątecznej zastawy stołowej. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się kożuch. Następnie masło utrzeć na gładki puch, stopniowo dodawać wystudzony kre m, miksować. A na koniec dosypać zmielony suchy mak. Zmiksować. Poncz; 125 ml ulubionego alkoholu (likier, koniak) 125 ml przegotowanej zimnej wody Alkohol wymieszać z woda. Możemy użyć także czarnej herbaty lekko posłodzonej z dodatkiem soku z cytryny. Dodatkowe składniki; ok 3/4 szklanki powidła śliwkowego
Radość kipiąca uśmiechem.orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru ok. 50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej i przestudzonej 250 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej dodatkowo: odsączone wiśnie z likieru lub nalewki wykonanie: Ok. 250 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy dokładnie budyń oraz obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas podgrzewamy i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniakokardki 10 dag ulubionej mieszanki bakaliowej z orzechami 5 dag suchego maku 5 dag miodu prawdziwego 5 dag cukru 5 dag masła 82% 3 żółtka jaj 50 ml likieru amaretto 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Sposób przygotwania: Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy na sicie wsypujemy gorący z powrotem
Wanilia i KardamonŚwietne ciasto z mokrym kawowym biszkoptem z nutą migdałowego likieru, aksamitną, mocno czekoladową, słodką masą, która idealnie współgra z orzeźwiającym dżemem z czarnej porzeczki i puszystą masą śmietanową to znakomity deser do małej czarnej z najbliższymi. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 70g cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 60g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki
Szalona Kuchnia EwelinyZachęcam Was do zapoznania się z pełną ofertą firmy Składniki: Na krem: 150 ml adwokatu / przy kupnym może wyjść Wam jasny krem (mój jest prawie biały, bo użyłam dziś likieru o smaku adwokata), żółty odcień uzyskacie dodając domowego adwokata 1 szklanka kremówki 150 g mascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego
Słodkie okruszkiodstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, studzimy. Doprawiamy do smaku amartto. Jeśli ktoś woli, poncz można zastąpić likierem kokosowym lub malbu. Krem kokosowy : w 0,5 szklanki rozrobić budyń, bułkę tartą oraz żółtka. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Do gotującego mleka dodać
Słodki Zakątekłtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec
cucinareewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z serkiem
cucinaresłodkimi nutami owocowymi). V. Kaczka gotowana w niskiej temperaturze, następnie lekko podwędzona; gruszka marynowana w szafranie, z dodatkiem anyżu i goździków; figi karmelizowane w cukrze, flambirowane w whisky, likier kawowy z wędzoną solą, żel z cebulki; szparagi. Wspaniała kombinacja smaków, łacząca się na talerzu w bardzo zgrany zespół (no może z wyjątkiem szparagów, mi one nie za bardzo pasowały
królestwo garówsztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową masą przekładamy ciasto zostawiając część na boki i wierzch. Poncz: - 1/2 szklanki herbaty plus 100 ml likieru Składanie: Wszystkie blaty nasączamy ponczem. Kolejno nakładamy ciasto, poncz, porzeczki ( po 2-3 łyżeczki w dużych odstępach ), masa i znów blat ciasta. Boki i wierzch smarujemy cienką warstwą. Górę ozdabiamy dowolnie
Apetyczna babeczkałyżki dowolnej mąki szczypta soli olej kokosowy do smażenia Sos czekoladowy: 50 g masła 1 łyżka niesłodzonego kakao 1-2 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 łyżki likieru kokosowego (można pominąć) Przygotowanie: Placuszki: Banana obrać ze skórki i zgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut, by płatki owsiane lekko namiękły. Smażyć na rozgrzanym oleju
Malinowo w kuchni