Przepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy. Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem . Składniki: 25 dag masła 6 jaj 1 szklanka cukru 100 ml adwokatu
Wanilia i KardamonGarść płatków migdałowych Odrobina słodkiej przyprawy karmel z wanilią (mam Kotanyi) Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym
Kate's Kitchenczubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach szczypta soli Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 50 ml likieru Baileys Dodatkowo: kakao Przygotowanie: Babeczki: Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą
Malinowo w kuchniczerwonego półsłodkiego 200 g świeżej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki goździków mielonych 100 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem
https:KKuchniaMniamsoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiduże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) skórka pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to około 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem aby się
zjem to blog kulinarnywodzie i dodajemy do niej maliny. Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka) Wykonanie: Na dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone
Poezja Smaków - blog kulinarnymiła wiadomość dla Panów, którzy wystrzegają się kobiecych trunków, kokos wyczuwalny jest w tle, wódka nie jest słodka, czujemy rewelacyjnej jakości trunek, nie przypominający w żaden sposób nalewki, ani likieru. Ot, coś dla miłośników kokosa, czyli dla mnie - rewelacja! :) Pravda wytwarzana jest na podstawie jednej receptury z 1743 roku, destylowana jest wyłącznie z żyta z późnych zbiorów, co nadaje
MamaOskarkadrugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm. Krem patissiere: 900 ml mleka laska wanilii 9 żółtek 150 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 30 ml likieru W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii i samą laską.Doprawić do wrzenia i wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i zmiksować
Anielskie wypiekiBABKA Z COCA COLĄ BABKA KAWOWO SEROWA BABKA Z MULTI WITAMINĄ BABKA Z MARCEPANEM I POLEWĄ BABKA SEROWA Z POMARAŃCZĄ BABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE
Sama słodycz i szczypta chiliIlość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód. Duże ciastka rozwałkowujemy
DominikaDolciPrzygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki
Lena Gotujekawy piję całkiem sporo, ale miłość to tej pozostała. W mroźne popołudnie zafundowałam sobie pyszną latte z amaretto – w końcu mogłam się rozgrzać, a aromat i smak tego likieru uwielbiam. Można go też zastąpić syropem o smaku Amaretto. *Wpis powstał przy Czytaj dalej... Artykuł Latte z Amaretto pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni
Domowa cukiernia EwyŁabędzi Puch rodzina i goście byli zachwyceni jego smakiem. Ja nie przepadam za słodkimi wypiekami i dla mnie było ona odrobinę za mdłe i za bardzo kokosowe. Wystarczyło zastąpić likier kokosowy ponczem cytrynowym, a ciasto zyskało orzeźwiający smak. Zamiast grubej warstwy posypki kokosowej użyłam 2 łyżki podprażonych wiórek i gotową posypkę dekoracyjną o smaku ananasowym. Składniki na biszkopt 5 jajek
Kasia i jej kobiecy świat