Garść płatków migdałowych Odrobina słodkiej przyprawy karmel z wanilią (mam Kotanyi) Kilka łyżek syropu pomarańczowego (może być też woda spod ugotowanych pomarańczy) Kilka łyżek mocnego alkoholu – może być wódka, likier cytrynowy, wódka cytrynowa. Ja użyłam akurat „cytrynówki” własnej produkcji na ciemnym cukrze muscovado. 10 kostek gorzej czekolady Dodatkowo porcja siekanych migdałów/płatków migdałowych. Kruche babeczki z nadzieniem pomarańczowo-czekoladowym
Kate's Kitchenczubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w granulkach szczypta soli Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 50 ml likieru Baileys Dodatkowo: kakao Przygotowanie: Babeczki: Masło z cukrem ubić mikserem na biały puch, następnie dodać jajka, mleko oraz wanilię. W misce wymieszac mąke z proszkiem do pieczenia, solą
Malinowo w kuchniczerwonego półsłodkiego 200 g świeżej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki goździków mielonych 100 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru amaretto 1 łyżka ekstraktu z wanilii POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki kremówki 30 Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem
https:KKuchniaMniamsoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkiduże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) skórka pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy według wskazówek na pudełku. U mnie było to około 15 min (makaron ma być aldente), przy czym stale pilnowałem aby się
zjem to blog kulinarnywodzie i dodajemy do niej maliny. Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka) Wykonanie: Na dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku i wiórków. Smarujemy go dżemem. Na dżem wykładamy krem. Na krem wykładamy nasączone
Poezja Smaków - blog kulinarnymiła wiadomość dla Panów, którzy wystrzegają się kobiecych trunków, kokos wyczuwalny jest w tle, wódka nie jest słodka, czujemy rewelacyjnej jakości trunek, nie przypominający w żaden sposób nalewki, ani likieru. Ot, coś dla miłośników kokosa, czyli dla mnie - rewelacja! :) Pravda wytwarzana jest na podstawie jednej receptury z 1743 roku, destylowana jest wyłącznie z żyta z późnych zbiorów, co nadaje
MamaOskarkadrugą prostokątną tartę o średnicy 35x12 cm. Krem patissiere: 900 ml mleka laska wanilii 9 żółtek 150 g cukru 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 30 ml likieru W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii i samą laską.Doprawić do wrzenia i wyciągnąć laskę wanilii i odstawić.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i zmiksować
Anielskie wypiekiBABKA Z COCA COLĄ BABKA KAWOWO SEROWA BABKA Z MULTI WITAMINĄ BABKA Z MARCEPANEM I POLEWĄ BABKA SEROWA Z POMARAŃCZĄ BABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ FALE DUNAJU SEROWO KOKOSOWE
Sama słodycz i szczypta chiliIlość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód. Duże ciastka rozwałkowujemy
DominikaDolciPrzygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki
Lena Gotujekawy piję całkiem sporo, ale miłość to tej pozostała. W mroźne popołudnie zafundowałam sobie pyszną latte z amaretto – w końcu mogłam się rozgrzać, a aromat i smak tego likieru uwielbiam. Można go też zastąpić syropem o smaku Amaretto. *Wpis powstał przy Czytaj dalej... Artykuł Latte z Amaretto pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakujest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni
Domowa cukiernia Ewypyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego ze skórki litr mleka litr nulionu pół litra śmietany 36% 500 syrop klonowy 100 ml likieru Amaretto po dużej szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z amaretto i przyprawami
Ugotowane pozamiataneformę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto 75 g obranych pieczonych kasztanów 100 g suszonych wiśni kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g mąki kasztanowej 30 g cukru 40 g zimnego masła Mąkę pszenną i kasztanową
Pożeraczka, czyli raz adobrze