likiery - 3834 przepisów (strona:151/256)

Szybki deser tiramisu bez jajek 82

wielkości deserków: 150 ml kawy espresso (możecie użyć 2 łyżeczki dowolnej kawy i zaparzyć ją w 150 ml wody) 4 łyżki amaretto (jeśli nie macie amaretto, możecie wykorzystać inny likier i dodać do niego ekstrakt migdałowy) 200 g mascarpone 300 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 100 g długich biszkoptów (lady fingers) Gorzkie kakao Chłodną kawę wlewam

Słodki sentyment
SERNIK KAWOWY 129

razie potrzeby ricottę można zastąpić gładkim twarogiem, a kawę i wodę do przygotowania polewy, 50 ml espresso.  Porcje sernika można udekorować ziarenkami kawy i serwować z kieliszkiem likieru kawowego . SKŁADNIKI SPÓD 150 g (1 szklanka) mąki 3 łyżki cukru pudru 100 g masła 3 łyżki zimnej wody MASA SEROWA 500 g ricotty lub gładkiego twarogu 250 g mascarpone

cool and minty
Pączki wiatrowe z Katalonii 137

wiatrowe z Katalonii - składniki 250 ml mleka 50 g cukru 50 g niesolonego masła skórka starta z małej cytryny 200 g mąki pszennej 4 jajka 100 ml rumu lub likieru Sambuca szczypta soli olej roślinny do smażenia Pączki wiatrowe z Katalonii przepis 1. Do rondelka wlewam mleko, dodaję pokrojone w kostkę masło, skórkę otartą z cytryny, szczyptę soli i doprowadzam

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mus z białej czekolady z czarną porzeczką 146

Składniki: 200 g białej czekolady 3 łyżki cukru pudru 500 ml śmietanki kremowej 30%  dodatkowo: 100 gram gorzkiej czekolady dżem z czarnej porzeczki lub latem świeże owoce likier Sheridan's opcjonalnie kakao opcjonalnie lub puder z suszonych owoców Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy na parze wodnej. Roztopioną, przestudzoną czekoladę mieszamy  z 3 łyżkami śmietanki kremowej. Śmietankę ubijamy na sztywno

Życie zaczyna się w kuchni
Kokosowy krem z kalafiora 92

kurczakiem keralskie curry warzywne według Jamiego Olivera curry z kurczakiem zupa tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim   kurczak w mleku kokosowym   domowy likier kokosowy   sernik kokosowy bounty na zimno   wegańska kokosowa owsianka z owocami   kokosowe ciasto z jabłkami   Kokosowy krem z kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula

Kulinarne przygody Gatity
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 71

słodko-kwaśny smak.  Są źródłem witaminy A, witaminy B6, błonnika, potasu i magnezu.  Spożywamy je na surowo lub w formie przetworów, czyli dżemów, galaretek, jak również likierów, nalewek i win. Nieśplik japoński jest świetnym dodatkiem do warstwowych słoiczków, szczególnie dla amatorów słodko-kwaśnych smaków. Składniki na dwa słoiki, każdy o pojemności 250 ml 10 łyżek jogurtu naturalnego

Tajemnice Smaku
Nalewka z tarniny tarninówka 100

nalewkę przecedzamy i przelewamy do butelek, odstawiamy na minimum 6 miesięcy. Smacznego i na zdrowie! *Przepis i informacje dotyczące wskazań zdrowotnych pochodzi z “Na zdrowie nalewki zdrowotne, krupniki, likiery” , wydawnictwo Lamar 2006, opracowanie Marek Marcinkowski

Tajemnice Smaku
Truskawki w cynamonowych koszyczkach z filo z mascarpone i ricottą, szybki i pyszny deser 82

zmieści się w koszyczkach KREM 300 g  ricotta 300 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do obsypania 2 łyżki soku z limonki lub cytryny, lub włoskiego likieru Limoncello Wykonanie KREM W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce.  KOSZYCZKI Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie

Tajemnice Smaku
Jager w tropikach - czyli ziołowy drink z Jagermeisterem 136

Drink Jager w tropikach to połączenie kiwi i soku ananasowego, doprawione bazylią i likierem Jagermeister. Ziołowo-korzenny z domieszką słodkości ananasa trunek

Koktajle i drinki
Espresso Martini 130

Początek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W

Fitsweet.me
Naleśniki bananowe 106

kilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem

Waniliowe Improwizacje
Wegetariański przewodnik kulinarny po Boce Kotorskiej cz. III - Kotor, Perast, Risan 78

koniecznie musi zostać spróbowany to  Peraška Torta . Cóż to takiego? Jest to w zasadzie ciasto, które smakiem może przypominać trochę francuskie makaroniki, zawiera bowiem sproszkowane migdały oraz troszeczkę likieru wiśniowego. Risan to kompletnie inna bajka. Położony kilkanaście kilometrów dalej od Perastu, w stronę Herceg Novi. Tutaj już zagląda mało kto. Największą atrakcją są rzymskie mozaiki, ale nam jakoś było

Roślinożerni urlopowicze
Shot Iguana 88

Shot Iguana to pyszne połączenie 3 składników. Idealny shot dla wielbicieli kawy. Trzeba jednak nieco uważać, bo potrafi zaszumieć w głowie ze względy na dodatek dwóch

Kulinarne Przeboje
Drink Baby Blue Martini 109

Drink Baby Blue Martini to pyszny drink o pięknym błękitnym kolorze. Należy on do owocowych drinków na bazie ginu. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, zwłaszcza

Kulinarne Przeboje
TORT CZEKOLADOWY Z ORZECHAMI W SŁONYM KARMELU 191

zmiksowane w blenderze orzechy/ migdały, całość wymieszaj łyżką. Masę wstaw na 5 minut do lodówki. W tym czasie biszkopt podziel na trzy równe blaty. Poncz do tortu: - 100 ml likieru słony karmel - 1 espresso - 60 ml wrzątku w/w wymieszaj, ostudź całkowicie. Na paterze ułóż blat biszkoptu nasącz go obficie ponczem, przełóż masą, ułóż kolejny blat biszkoptu i polej obficie ponczem

SMYKWKUCHNI