Drink Wa Hoo Wa to drink idealny na imprezę, czy to np. urodziny, czy też Sylwestra, a nawet na babski wieczór. Cieszy nie tylko oko, ale
Kulinarne Przebojecoś dla takich miłośników czekolady, jak ja ;) Oto bardzo odświętna wersja słodkości o portugalsko-włoskich korzeniach, jaką jest czekoladowe salami pełne chrupiących ciastek. Przygotowywana z czekolady, masła, likieru Amaretto, jajek (które pominęłam w mojej wersji) i pokruszonych ciastek smakuje wybornie! Czekoladowa roladka pełna nierówności i obtoczona w cukrze pudrze do złudzenia przypomina tradycyjną wędlinę, jednak wygląd zewnętrzny
Kuchnia w Słońcu Skąpanamąki powinniśmy otrzymać ¾ szklanki) ¾ szklanki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki wody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia biszkopta: około 300 ml naparu z kawy 2-3 łyżki likieru Amaretto (można użyć barmańskiego bezalkoholowego) 2-3 łyżeczki miodu – użyłam miód nektarowy lipowy Huzar Na krem: 500 g schłodzonego mascarpone 400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 3 łyżki cappucino (można
Słodkie okruszkiniego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło i likier. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, stolnice delikatnie podsypujemy
Radość kipiąca uśmiechem.przepis Cztery Fajery Domowy marcepan - składniki 220 g migdałów bez skórki 150 g cukru pudru białego lub trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu półtorej łyżki wody różanej albo 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub ciemnego rumu kilka kropli aromatu migdałowego lub do smaku Domowy marcepan przepis Do przygotowania marcepanu używamy migdałów bez skórki, można je kupić, podobnie jak wodę różaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDamski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nutą czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: (na około 1l) 500ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella 350ml whisky (opcjonalnie koniaku) 100ml wódki 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Pyry na Gazskładniki 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g ciemnej czekolady 60-70% kakao 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnego, mocnego espresso 2 łyżki likieru Amaretto albo ciemnego rumu, brandy, wiśniówki, a nawet zwykłej wódki opcjonalnie 25 g migdałów lub orzechów laskowych Do dekoracji wiórki z czekolady lub dobrej jakości kakao do dekoracji płatki migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataażne jest to, z jakiego szkła wykonane są słoje i butelki do przechowywania i produkcji nalewek i likierów. Wszystkie słoje i butelki, które wykorzystujemy do domowych trunków, powinny być przeznaczone do kontaktu z żywnością. Nie używamy słoi i butelek niewiadomego pochodzenia, w których mogły być przechowywane substancje nienadające się do spożycia. Takie butelki czy słoje mogą zawierać szkodliwe lub wręcz
Przepisy i porady kulinarneAmerican Pie to piękny kolorowy drink, który swoimi barwami nawiązuje do amerykańskiej flagi. Najlepiej jest go podawać w szklance typu hurricane. Dzięki kolorowym warstwom świetnie się
Kulinarne Przebojeegenda głosi, że zielone orzechy włoskie przeznaczone do wyrobu nalewki lub likieru powinny być zbierane i dotykane tylko przez dziewice. Wtedy trunek będzie zdrowy i z doskonałym smakiem i aromatem, ale tyle na temat legendy. Zakonnicy zajmujący się sporządzaniem trunków z zielonych orzechów włoskich mówili, że orzechy powinno się zbierać na świętego Jana, to jest 24 czerwca lub w zbliżonym
Przepisy i porady kulinarne[Głosów:3 Średnia:5/5] składniki: 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g suszonych daktyli 50 g suszonych fig
Domowy Smak Jedzeniaokoło 2 cytryny ) skórka otarta z 1 niedużej cytryny, wyszorowanej i sparzonej 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml likieru kokosowego ( można zastąpić wódką ) 50 ml wody Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu malinowego 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika
Opowieści z piekarnikaWłoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej. Składniki na 6 dużych
Wanilia i Kardamonważna strona targów to produkty, w szczególności produkty z Walencji i okolic. Na targi zjeżdżają się wystawcy, którzy demonstrują swoje produkty – oliwy, wina, kawy, owoce, warzywa, mięso, owoce morza, likiery, piwa, itd. Była to doskonała okazja, żeby zasięgnąć wiedzy na temat danego produktu prosto od jego twórcy. Dla nas była to dodatkowa okazja do sprawdzenia swojego poziomu języka hiszpańskiego. Wszystkiego
Gotuj po hiszpańsku