Wielkimi krokami zbliża się Nowy Rok. Likier z kukułek jest dedykowany tym,którzy nie lubią mocnych trunków.Polecam, jako prezent dla naszych mam, dziadków, babć. SKŁADNIKI : 30 dkg kukułek (niecałe 3 opakowania) 0,5 litra wódki Puszka mleka skondensowanego PRZYGOTOWANIE : Cukierki włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawiać na 2-3 dni-wstrząsając słoikiem co jakiś czas. Porozpuszczanie się kukułek-dodawać
Kopystką po garachWyłączamy mikser. Dodajemy cukier waniliowy, żubrówkę i mleko skondensowane – cały czas mieszamy a składniki dodajemy stopniowo. Zdejmujemy z ognia. Przelewamy do butelki – odstawiamy do wystygnięcia. Artykuł Likier jajeczny pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwww.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/domowy-likier-kawowy-bez-nabialu-domowa-kahlua-1170x874.jpg The post Likier kawowy bez nabiału – Domowa Kahlúa appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaRozgrzewający podniebienie likier o smaku kawowo-krówkowym z Inką. W sam raz do świątecznej kawki albo na rozgrzanie po długim zimowym spacerze :) Składniki na 1 butelkę ok 0,7 l: 400 g krówek 200-250 ml wódki 100 ml śmietanki 36% 150 ml bardzo mocnej kawy (z kilku pełnych łyżeczek) 3 pełne łyżki kawy Inka (u mnie bezglutenowa) Przygotowanie
Ze smakiem i z pasjązawartości 70% kakao 230 g miodu akacjowego 2 lub 3 g kawy rozpuszczalnej (1 lub 1,5 łyżeczki) 10 ml ekstraktu pomarańczowego z tego przepisu lub innego likieru pomarańczowego ewentualnie kilkanaście kropel aromatu pomarańczowego Wykonanie: 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. W rondlu umieszczamy masło, miód kawę oraz posiekaną czekoladę a także bardzo drobno posiekaną skórkę
vaniliowoczekoladowaSkładniki: 200 ml wody 250 ml spirytusu 15 dkg cytryn 25 dkg cukru Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 250 ml spirytusu 200 ml wody 150 ml koniaku 150 ml mleka 40 dkg cukru pudru 4 żółtka Sposób wykonania: Mleko zagotować i ostudzić. Żółtka
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 1/2 l spirytusu 75 dkg wiśni 250 ml wody 1/2 kg cukru kryształu Sposób wykonania: Połowę wiśni opłukać, włożyć do gąsiorka, zalać spirytusem, zakorkować i
Przepisy kulinarne babci Antoninykażdą z wersji drinka. Drink ,,Ogórek” 5-6 plastrów świeżego ogórka Ok 10 listków mięty Woda gazowana Napój cytrynowy typu Sprite W wersji alkoholowej 100 ml Balsamu Kresowego lub Likieru Krupnik Kostki lodu Do wysokiej szklanki wrzucamy pomięte i porwane listki mięty i delikatnie wyduszonego ogórka. Dodajemy kostki lodu i zalewamy napojami i/lub alkoholem. Drink ,,Truskawka” 5-6 plastrów słodkich
sierotka maRysia w kuchniSchłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji. Nasączenie: 160 ml mocnego naparu kawowego 60 ml likieru kawowego Dodatkowo: ciemne kakao do oprószenia wierzchu podłużne biszkopty Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem
Chocolate Muffin BlogSzybkie, smaczne i zdrowe lody na upalne dni? Nic trudnego. Wystarczą zimowe zapasy mrożonych owoców. Składniki: 500 g mrożonych czarnych porzeczek ok szklanki cukru pudru 100 ml likieru advocaat ( Dalkowski ) Wykonanie: Wszystko umieszczamy w misie malaksera i szybko miksujemy na gładką masę. Można również użyć zwykłego blendera. Po dosłownych kilku minutach możemy cieszyć się zjawiskowym deserem
Malinowe Pocałunkigórę 13 brud 14 wódka 15 kilka 16 dorzućcie 17 przejmujcie 18 rozpuści 19 można 20 nazwie Artykuł Ło śliwce, co niy macała gorzołki, ale sie zegziōła ze szokoladōm (Likier czekoladowy aromatyzowany śliwką) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchnimasła 3/4 szkl. śmietanki kremówki 30% 1 1/2 szkl schłodzonej śmietanki kremówki 36% 150 g serka mascarpone Poncz: 1/2 szkl słodzonej herbaty 2 kieliszki (40 ml) likieru Amaretto Dodatkowo: słoiczek dżemu brzoskwiniowy 100 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych pralinki Rafaello do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek
Nastoletnie Wypiekaniewanilii, następnie studzimy. Żółtka miksujemy, stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy wystudzone mleko, cały czas miksujemy, na koniec także stopniowo dolewamy alkohol. Miksujemy jeszcze 3-4 minuty. Gotowy likier przelewamy do butelki i przechowujemy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnysmakami. Wspaniały deser dziś w wersji dla dorosłych, bo z adwokatem. Składniki: 4 żółtka 4 białka 4 płaskie łyżki cukru pudru szczypta soli 200g kremówki 36% 250g mascarpone 150ml likieru adwokat 100g małych bezików 100g gorzkiej czekolady 75g migdałów w płatkach ( użyłam Helio ) Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, czekoladę kroimy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
Gotowanie i blogowanie