likiery - 3834 przepisów (strona:134/256)

Migdałowe trójkąty 91

sztuk: 200 g mąki 150 g zmielonych migdałów starta skórka z 1/2 cytryny 100 g cukru 2 żółtka 200 g miękkiego masła 150 g konfitur morelowych 1 łyżka likieru migdałowego 50 g cukru pudru do posypania Z mąki z migdałami, skórką z cytryny, cukrem, żółtkami i masłem zagnieść ciasto. Owinąć folią i chłodzić przez minimum 2 godziny. Piekarnik rozgrzać(...)grubości 5 mm i wykroić z niego trójkąty w trzech rozmiarach (fot.1) . Ciastka przełożyć na blachę i piec około 10 minut. Konfitury podgrzać w małym rondelku. Wymieszać z likierem i posmarować każde ciastko (fot.2) . Po trzy trójkąty - od największego do najmniejszego - ułożyć jeden na drugim. Na koniec każde ciastko posypać cukrem pudrem. linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site

Świat Ciasta
Torcik delicja jabłkowa 252

czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 średnie jajka Poncz do jasnego biszkopta: 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną cukier do smaku Poncz do kakaowego biszkopta: ½ szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować biszkopt jasny. Białka oddzielić(...)nasączyć go ponczem z wystudzonej herbaty (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na niego wyłożyć stężały mus z jabłek, wyrównać wierzch, przykryć kakaowym biszkoptem. Nasączyć go wystudzonym ponczem z likieru czekoladowego (Uwaga! Nie trzeba wykorzystać całej ilości). Na blat kakaowy wyłożyć krem waniliowy, wygładzić. Na wierzch wyłożyć frużelinę (fot.8) , przykryć jasnym biszkoptem i nasączyć go ponczem z herbaty z cytryną

Świat Ciasta
Muffinki z kremem pomarańczowym i mandarynkami 144

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka - cynamon – 1 łyżeczka KREM: - budyń waniliowy – 3 łyżki - mleko – 200 ml - masło – 100 g - cukier puder – 70 g - likier pomarańczowy – 20 ml - mandarynki – 2 szt - kakao – 1 łyżeczka   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)wyjść kopułka po upieczeniu ). Ciemną muffinkę drobniutko siekamy. KREM: Gotujemy budyń na mleku , studzimy. Masło uciekamy z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlewamy likier i dokładnie mieszamy. Polewamy muffinki … posypujemy pokruszonym ciemnym ciastem i zdobimy cząstkami mandarynek

Ostra na Słodko
Muffinki Tiramisu 251

Tiramisu – znany chyba wszystkim i lubiony przez miliony osób deser. Niesamowicie delikatny , a zarazem intensywny w smaku. Składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem Amaretto połączony z delikatną masą na bazie mascarpone. Dziś mam dla Was muffinki zainspirowane właśnie Tiramisu. A odrobiną Amaretto i przepysznym kremem mascarpone. Nie tylko wyglądają obłędnie(...)minut w temperaturze 180C. Zostawiamy do ostudzenia ( świetnie do tego sprawdza się kratka! ). PONCZ DO NASĄCZENIA: Kawę zaparzamy w ok. 100 ml wrzątku. Mieszamy z cukrem i likierem. Nasączamy przygotowane muffinki. KREM: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy ubitą śmietanę i dokładnie mieszamy ( robimy to bardzo delikatnie! ) – najlepiej łyżką! Przygotowany krem umieszczamy w szprycy

Ostra na Słodko
TIRAMISU BABA 376

mascarpone z kawą i amarettto tworzy fantastyczną całość i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI : * mascarpone – 500 g * żółtko – 4 szt * cukier puder – 150 g * likier amaretto – 2 łyżki * płatki migdałów – 50 g * okrągłe biszkopty – 1 op * mocna kawa – 200 ml * żelatyna – 2 łyżeczki * kakao – 1 łyżka * czekolada(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy , studzimy. Żółtka ucieramy na parze z cukrem pudrem i likierem amaretto. Mascarpone miksujemy i nie przerywając dodajemy na przemian żelatynę i masę jajeczną. Wsypujemy podprażone na patelni płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Połowę masy wlewamy do formy na babkę , wygładzamy. Przykrywamy biszkoptami namoczonymi w kawie. Zalewamy resztą serowej masy

Ostra na Słodko
Sernik Amaretto z ricotty 195

miękki .. rozpływający się w ustach … Niesamowicie pachnie amaretto , dzięki czemu przywodzi na myśl włoskie słońce i szalone wakacje! SKŁADNIKI : ( blacha 20 x 24 cm ) * ricotta – 750 g * likier Amaretto – 5 łyżek * olejek do ciast migdałowy – kilka kropel * drobny cukier – 150 g * jajko – 5 szt * śmietana 30% gęsta – 100 g *skórka z limonki(...)Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku. Po wymiksowaniu dodajemy gęstą śmietanę , olejek do ciast , skórkę z limonki i likier , a następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy

Ostra na Słodko
Kuleczki ciasteczkowe z kokosem 231

przygotowaniu kuleczki z ciasteczek i słodzonego mleka skondensowanego. W dużej mierze o ich smaku decydują użyte ciasteczka. Ja wybrałam ciasteczka korzenne i kakaowe. Alkohol możemy pominąć lub użyć likieru w ulubionym smaku. Kuleczki będą miały wtedy ciekawą nutę smakową. Masę z ciasteczek dzielimy na dwie części, więc do każdej możemy użyć innego alkoholu. Możemy również dodać inne aromaty. Bardzo polecam(...)Składniki na około 35 sporych kuleczek: 500g kruchych ciastek lub herbatników (użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych) 1 puszka słodzonego skondensowanego mleka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukru aromat rumowy (niekoniecznie) Dodatkowo: czerwony barwnik spożywczy wiórki kokosowe do obtoczenia   1. Ciastka zemleć w blenderze. Dodać do nich alkohol

Mała Cukierenka
Tiramisu 1609

który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście na odpowiedni przepis. Składniki: 400 g serka mascarpone 2 duże jajka podłużne biszkopty 1 łyżka cukru pudru 25 ml likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajka wyparzyłam, oddzieliłam żółtka od białek. W jednej misce miksowałam żółtka(...)cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białka na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Biszkopty moczyłam w wystudzonej kawie i układałam na dnie

Blondynka Gotuje
Likier kawowy 167

Zapraszam do zrobienia samemu świątecznego alkoholu. To likier kawowy, mam nadzieję, że będzie smaczny. Roboty przy nim niewiele, a i składniki nie wyszukane. Będzie czym zaskoczyć gości :) Składniki : 3 litry dobrego czerwonego wina 1 butelka rumu 750 g brązowego kandyzowanego cukru lub miód 2 opakowania cukru waniliowego 90 całych ziaren kawy Przygotowanie : Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy(...)nieprzezroczystego naczynia (najlepiej porcelanowego) Odstawiamy na 10 dni i codziennie mieszamy butelką Po 10 dniach wyjmujemy ziarenka kawy, a likier przelewamy do butelek Podajemy dobrze schłodzone.                         Smacznego ! przepis pochodzi z "Palce lizać" z dn. 2 grudnia

Proste Potrawy
Tort cytrynowy 144

jajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny  1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo(...)dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie. Czekoladki do ozdoby: Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy. Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym miała cytrynki. Powiem wam, ze smakowo czekoladki wyszły wyśmienite

Moje pyszne gotowanie
Tort Czekoladowo Wiśniowy 295

żółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej łyżka kakao likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę(...)Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową.  Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą. Moje posty

Słodka Strona
Liryczne babeczki 208

Składniki:  (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka ok. 6 sztuk cukierków Liryków 2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować.  Następnie dodajemy(...)rozbełtane jajka i likier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka  i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Milanowskie babeczki 174

cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować.  Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier

Moje pyszne gotowanie
Przekładaniec Świąteczny, czyli piernikowy mini torcik okraszony krówką 170

cukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę(...)miksować na średnich obrotach. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół. Nasączyć likierem migdałowym. Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu.  Na grubej tarce zetrzeć krówkę po wierzchu i schłodzić. Smacznego

Moje pyszne gotowanie