szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki - 220 g serka mascarpone - 1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy
Malinowe PocałunkiOsobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku
Malinowe Pocałunkiktórego kolor poprawi humor, no niemniej jednak jego zawartość na pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie ( TU ). A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie: Rum, likier, sok ananasowy i grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze
Malinowe Pocałunkisię zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda(...)gruszki. Gotujemy na średnim ogniu, aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję serka Almette. Dekorujemy ulubionymi owocami. Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego
Malinowe Pocałunkidostarcza wielu wartości. Poprawia pamięć, koncentrację.. Nie dość, że niebo w buzi to i główka szybciej pracuje. Składniki: 1 opakowanie mieszanki studenckiej FELIX 1 laska wanilii/1 łyżka likieru waniliowego 500-600 g śmietany słodkiej 30% 400 g mleka skondensowanego (słodkiego) Przygotowanie: Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze skondensowanym mlekiem i wydłubanymi ziarnami wanilii lub likierem waniliowym. Do gotowej masy
Czarnawisienkadeseru , no może jeszcze trochę o alkoholu. Alkohol odgrywa ważną rolę w weselnym menu. Różne są upodobania gości. Oprócz czystej wódki i białego wina, powinno być również wino czerwone, likier, dobre brandy lub koniak i oczywiście szampan ,którym wznosimy toasty. Alkohol powinien pasować do podawanych potraw czy deserów. Od tego są inni, i nie muszą to być od razy somalierzy(...)przez restaurację. Jest to ważne o tyle, żeby nie dostać czegoś co się do picia nie nadaje, a nazwa herbata jest tylko na opakowaniu. Przy deserach podajemy wina słodkie, likiery i koniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć , zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu
Kulinarny karnet ChristopheraOmelet for my wife. Truskawki proponuję skropić likierem. Bardzo dobry jest likier Grand Marnier który jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z dodatkiem ziół. Składniki. 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki 2 łyżki mleka szczypta proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder 6 szt. truskawki 1 banan
Kulinarny karnet ChristopheraSernik pieczony z likierem kokosowym na ciasteczkowym spodzie. Delikatny, puszysty i bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu polecam :) Składniki : Na spód: Opakowanie herbatników 50g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3/4 szkl. cukru do wypieków pół szklanki oleju 2 szkl. mleka 4 żółtka 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego 5 łyż. likieru kokosowego Przygotowanie: Ciasteczka rozdrobnić
Wypieki UliMoja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!. Przygotowanie gruszek: Składniki: 7 - 8 sztuk gruszek, gruszki polecam zielone(...)margaryny 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier 6 jaj 25 dag mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl . 1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy
Apetyczna babeczkaOgarnął mnie szał mrożonych kaw... zrobiłam jedną - wyszła pyszna, dzisiaj kawa z lodem waniliowym na patyku, też bardzo smaczna :D Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 10 ml likieru orzechowego, 1 lód waniliowy w polewie czekoladowej na patyku, 20 ml wrzątku, 200 ml zimnej wody. Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną wsypujemy do szklanki. Zalewamy 20 ml wrzątku. Następnie dolewamy zimnej(...)wody i likier orzechowy. Wkładamy waniliowego loda na patyku do szklanki i odstawiamy do lodówki. Po około 20 minutach wyciągamy patyczek ze szklanki. Powstała nam wspaniała pianka z loda. Pycha
Aga w kuchnibardzo wyczuwalny, ale czuć fajny jego posmak, no i nadaje fajny żółciutki kolor babce :) Nam wszystkim bardzo smakowała :) Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka likieru jajecznego (adwokata), 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 4 jajka. szklanka=250ml Przygotowanie: Do miski wsypujmy suche(...)składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, wlewamy likier jajeczny i wbijamy jajka. Po połączeniu wszystkich składników ciasto przelewamy do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut
Aga w kuchniUwielbiam domowe likiery, moim ulubionym jest likier kawowy , zaraz po nim malibu ... a dzisiaj Was zapraszam na malibu, ale czekoladowe... :) godne polecenia i wypróbowania :) Składniki: 250 ml spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie: Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie
Aga w kuchnisztuk trufelk ów 150 g gorzkiej czekolady 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki kawy Jacobs { rozpuść ją w 1 łyżce gorącej wody i wystudz } 1 łyżka likieru kawowego 1 szklanka zmielonych pistacji Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier, szybciutko wymieszać
Z Kuchni Do Kuchnimały cukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje(...)ugotowanego budyniu (ciepłego), dodać masło i dokładnie zmiksować. Na końcu wlać likier i wsypać 150 g wiórek, wymieszać łyżką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę krakersów, nastepnie masę, znów krakersy, masę, krakersy i resztę masy. 50 g wiórek wysypać na rozgrzaną patelnię i delikatnie uprażyć na jasnozłoty kolor. Posypać całość i do lodówki na noc. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisami... 1. Trufelki z białej czekolady: (ok. 20 sztuk) Składniki: 200 g białej czekolady 1/5 szklanki śmietanki 36% (ok. 40 ml) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka likieru kokosowego cukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym
Symfonia Smaków